Willie Wortel
Willie Wortel, een menselijke kraanvogel, is een niet-bestaand karakter uit de Donald Duck strips, bedacht door Carl Barks. Vroeger werd zijn naam (Gyro Gearloose) door de Nederlandse vertalers van het weekblad Donald Duck vertaald als Willy Wortel. Later is dit veranderd in Willie Wortel. Willies tweede naam is Daniël.
De uitvinder
Hij wordt door sommigen als een gekke uitvinder beschouwd, en doet vaak de meest wonderbaarlijke uitvindingen. Vaak als hij uitvindingen doet, mislukken ze of gaat er iets mis, meestal is dit dan doordat ze te goed werken. Willies verstrooidheid speelt hem ook vaak parten. Zijn beste uitvinding is Lampje: een intelligent gloeilampje met armpjes en beentjes, dat een eigen wil heeft en Willie's grootste vriend en hulpje is.
Familie
De vader van Willie heet Harry Wortel. Hij had een eigen winkel 'Fluks Fiks'. Toen hij met pensioen ging,werd de winkel overgenomen door Willie. Zijn grootvader heet Willem Wortel. Willem Wortel heeft nog op de stoomboot van Dagobert Duck gewerkt rond 1880. Daarnaast heeft Willie ook familie in de agrarische sector; een neef van hem, Pieter Peen, is boer. Ook komt zijn neefje Archimedes wel eens langs, hij wil later ook uitvinder worden.
Enkele uitvindigen
Enkele uitvindingen van Willie Wortel:
- Denkpillen
- Verscherpen het IQ
- Zwart-licht-lamp
- Maakt het overdag donker
- Tijdmachine
- Reizen door tijd
- Verliefdheidscola
- Een zakmes met opvouwbaar huis
- Ooit bedoeld voor De Jonge Woudlopers die het niet aannamen
- Omni Oplosser
- Vloeibare substantie, lost alles op wat ermee in aanraking komt, behalve diamant. Later een keer gestolen door meesterdief Arpin Luséne (de zwarte ridder).
Buitenlandse namen
Willie Wortel heet in andere talen:
- Deens: Georg Gearløs
- Duits: Daniel Düsentrieb
- Engels: Gyro Gearloose
- Fins: Pelle Peloton
- Frans: Géo Trouvetou
- Italiaans: Archimede Pitagorico
- Noors: Petter Smart
- Portugees: Professor Pardal
- Zweeds: Oppfinnar-Jocke
De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.
De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. |