Venus Williams

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venus Williams
Venus Williams at the 2009 Wimbledon Championships 01.jpg
Venus Williams ter voorbereiding op het WK
Naam voluit Venus Ebony Starr Williams
Bijnaam
Nationaliteit Amerikaanse
Geboren 17 juni 1980
Geboren te Lynwood, Verenigde Staten
Woonplaats Palm Beach Gardens, Verenigde Staten
Lengte 1,85 m
Gewicht 72,5 kg
Profdebuut 1994
Gestopt
Overleden
Slaghand
Prijzengeld
Coach
Portaal Portal.svg Sport

Venus Williams (Lynwood, 17 juni 1980) is een Amerikaans tennisster en de oudere zus van Serena Williams. Ze heeft al 7 keer Wimbledon op haar naam geschreven en 2 keer de US Open.

Ze begon met tennissen in 1994 met tennissen. Ze werd in de tweede ronde gelijk het WTA toernooi in Oakland. Haar vader Richard was ook haar coach. Hij wilde dat zijn dochters toptennisters zouden worden toen hij zag dat er veel geld mee te verdienen was. Zowel Serena als haar zus zijn zeer succesvol geworden.

Levensloop

Begin carrière

Venus bereikte in 1997 haar eerste finale in WTA-verband, dat zou de US Open worden. In dat toernooi verloor ze van de Zwitserse toptennister en de nummer 1 van de wereld: Martina Hingis. In 1998 won ze voor het eerst een WTA-toernooi in Oklahoma. Ze versloeg toen Joannette Kruger, de nummer 30 van de wereld en de tweevoudig toernooiwinnares. Ook was dat een van de beste Afrikaanse tennissters aller tijden. Het tweede toernooi dat ze won was het WTA-toernooi van Key Biscayne (Florida). In de halve finale versloeg ze opnieuw Martina Hingis, een week eerder was ze kansloos onderuitgegaan op Indian Wells. Dus op dat moment wilde Venus flink revanche nemen en dat lukte. Ze won het toernooi en kwam gelijk in de top 10 van de WTA-ranglijst.

Venus had in datzelfde jaar nog maar een toernooi op klei gespeeld voordat Roland Garros (1989) eraan kwam, dat was de Italian Open die altijd in Rome wordt gehouden. In dat toernooi versloeg ze in de kwartfinale haar eigen zusje Serena. In de halve finale won ze van de nummer 5 van de wereld, Sánchez Vicario. Het ging allemaal goed, totdat ze weer van op dat moment haar rivaal Martina Hingis verloor. Op Roland Garros 1998 zou ze in de kwarfinale komen, opnieuw van Hingis. Op Wimbledon kwam ze weer in de kwartfinale. Deze keer bleek Jana Novotná te sterk voor haar. Op 27 juli 1998 was Venus de nummer 5 van de wereld. Het volgende toernooi dat kwam was het WTA-toernooi van Californië, hierin was de nieuwe nummer 1 Lindsday Davenport te sterk voor haar in de finale. Hier was ze inmiddels aan haar 5e WTA finale bezig. In de US Open kwam ze ook in de kwartfinale. Later dat jaar won ze de grandslamcup in Zurich. Hier versloeg ze de nummer 9 van de wereldranglijst.

In 1999 begon Williams hoopvol aan een nieuw seizoen. Het vorige seizoen was ze geëindigd als 5e. Bij het WTA-toernooi van Sydney kwam ze opnieuw in de kwartfinale. Hier verloor ze van de enige tennisster die ooit in een jaar alle grandslamtoernooien wist te winnen ( Australian Open, Wimbledon, Roland Garros en de US Open). Namelijk Steffi Graf, zij was de als 10e de geplaatste speler voor het toernooi. Later zou op de Australian Open weer in de kwartfinale uitgeschakeld worden, door Davenport (nog steeds de nummer 1). Ze ook in 1999 de titels in Florida en in Zurich succesvol verdedigen. Op het gras in Wimbledon versloeg ze de Russin Anna Kournikova die was als 17e geplaatst. Tijdens de kwartfinale kreeg Williams het weer zwaar te verduren, ze verloor van Steffi Graf.

Williams Dominatie 2001-2003

In 2000 ging het in het begin niet al te best met haar. Ze had namelijk 4 wedstrijden gespeeld en daarvan maar 2 gewonnen, voor Wimbledon 2000. In de kwartfinale van Wimbledon won ze van Martina Hingis, daarna van Serena en in de finale van de verdedigend kampioene Lindsday Davenport. Dit was de eerste grandslamsingles zege voor Venus Williams.

Williams staat klaar op te serveren tijdens de WTT

In de lente (waar WTA-speelsters meestal naar de VS gaan). Toen won ze nog eens drie toernooien. Aan het einde van de Amerikaanse tour won ze voor het eerste de US Open, dat was weer in 2001. Ze versloeg onder andere Graf en Davenport. Ook de Olympische Spelen waren in dat jaar, ook hier won ze weer, deze keer geen grote trofee of beker maar een gouden medaille. Daarnaast behaalde ze in Adelaide de halve finale, de Australian Open dus. Op Indian Wells was de halve-finale weer het eindstation voor Williams. In 2001 won ze nog eens de US Open en Wimbledon, ze had echter geen aansprekende resultaten op de andere grandslamtoernooien. In 2002 werd ze de nummer 1 van de wereld. Ze haalde de finale op Roland Garros, de finale op de US Open en de finale op Wimbledon. Ook was dit het jaar van haar jongere zus Serena.

Blessure

In 2003 bereikte ze de finale op de Australian Open. Justine Henin won van haar dat toernooi, ze was dat jaar ook heel vaak geblesseerd. Drie jaar lang kon Venus niet meedoen voor de grote prijzen. Ook kwamen dokters erachter dat ze het syndroom van Sjorgen had, dat is een ziekte waardoor je gauw moe wordt. Dit was ook de reden van haar wat mindere periode. Omdat de stijl van Venus heel veel kracht heeft en energiek is, was het moeilijk voor haar om die stijl te blijven gebruiken. In die drie jaar zocht ze naar nieuwe ontwikkelingen om haar stijl te verbeteren en aan te passen alleen dat viel nog niet mee. In 2005 behaalde ze weliswaar wel een overwinning op Wimbledon maar op de andere toernooien kwam ze in drie jaar niet in de halve finale. 2006 was een rampjaar voor de Amerikaanse toptenniseter haar beste resultaat op een grandslamtoernooi was een kwartfinale op Wimbledon. In 2007 had ze vooral tegen het einde van het jaar de goede vorm te pakken, met een overwinning in Wimbledon en een halve finale in de US Open. Ze was op Wimbledon als 31e geplaatst en werd daarmee de laagst geplaatste winnares van Wimbledon. Ook won ze in dat jaar de Zurich Open en versloeg daar de Italiaanse Panetta die als 3e geplaatst was.

Terug aan de top (2007-2010)

Venus Williams op Roland Garros 2009

In 2007 miste ze de Australian Open wegens een blessure (het 2e Grand Slam toernooi achter elkaar waar ze zich afmeldde). Het duurde tot februari tot Venus weer een toernooi speelde de Cellur South Cup, ze versloeg in dat toernooi de nummer 11 van de wereld in de finale: Shahar Pe'er, in 2 sets. Dat was haar eerste WTA enkelspel overwinning sinds het Wimbledon-toernooi van 2005. Toen het kleiseizoen begon, haalde ze de halve finale van Family Circle Cup, ze verloor in drie sets van Jelena Janković. Op Roland Garros verloor ze weer van haar. Toen Wimbledon eraan kwam was ze de nummer 31 van de wereld en was als 23e geplaatst voor Wimbledon. In de eerste ronde was een game verwijderd om gelijk uitgeschakeld te worden. Onder weg naar de finale versloeg ze: Maria Sharapova, Svetlana Kuznetsova en Ana Ivanovic, in twee sets, ook de als 18e geplaatste Marion Bartoli moest er in twee sets aan geloven. Door dit toernooi te winnen maakte Venus een comeback in de top 20 van de wereld en werd ze de laagst gekwalificeerde speelster die ooit Wimbledon wist te winnen. Ook werd ze de laagst geplaatste speelster die Wimbledon wist te winnen. Daarnaast kwam ze in een lijstje terecht van vrouwen die meer dan vier keer Wimbledon wonnen. Tijdens de US Open haalde ze de halve finale, haar eerste buiten Wimbledon sinds 2003.

In 2008 won Venus opnieuw Wimbledon en behaalde ze een kwartfinale op de US Open en op de Australian Open. Ook werd ze wereldkampioen in de hoofdstad van Qatar, Doha.

In 2010 kwam Venus weer terug aan de top. In de halve finale op de US Open kwam ze de top 2 weer in, achter haar zus Serena. Ze won het WTA-toernooi in Dubai, door de Franse Virginie Razzano uitschakelen in de finale. Ook won ze datzelfde jaar het WTA toernooi van Mexico, ze won precies dezelfde toernooien als het jaar ervoor.

Comeback

De volgende titel in de WTA tour moest wachten tot 2012, toen Williams eindelijk weer een toernooi wist te winnen: het WTA-toernooi van Luxemburg. Ze was daar met 6-3, 6-2 te sterk voor de Roemeense Monica Niculescu. Weer twee jaar later won Venus voor de derde keer het WTA-toernooi van Dubai deze keer was Alizé Cornet haar slachtoffer met 6-3, 6-0. Ook behaalde ze finales in Montreal (Rogers Cup) en Auckland (ASB Classic), waar ze het tegen Ana Ivanović en Agnieszka Radwańska moest afleggen met 2-6, 7-5, 4-6 en 4-6, 2-6.

2015

In 2015 won ze, zoals gezegd, het WTA-toernooi in Auckland. In Dubai was ze de titelverdedigster, alleen ging ze al in de derde ronde van het international toernooi eruit; ze werd verslagen door Luci Sarafova. In Qatar deed ze het wat beter. Ze haalde daar de halve finale, waarin ze nipt verloor van Victoria Arazeynka. Venus Williams had nog nooit van haar verloren.

In Miami kwam ze tot de kwartfinale, na dit toernooi was ze de nummer 7 in de "Road to Singapore". Haar zus Serena won in Miami. Het gravelseizoen was ook begonnen: Venus verloor in de eerste ronde van het WTA toernooi in Madrid. Ook in Rome kwam ze niet ver: de laatste 16. Op tweede grandslam toernooi dat jaar, Roland Garros kwam ze ook niet verder dan een eerste ronde. Op Wimbledon moest ze in de vierde ronde weer spelen tegen haar zusje Serena. Serena won in twee sets.

Het volgende toernooi voor Williams vond plaats in Istanbul. Ze was als eerste geplaatst voor het toernooi, maar verloor in de eerste ronde van een qualifier.

Tijdens de US Open verloor ze in de kwartfinale van haar zusje Serena. Bekende mensen zoals Oprah Winfrey, Kim Khardasian en Donald Trump waren aanwezig bij deze wedstrijd.

In Wuhan won ze haar grootste toernooi sinds 2010. Ook won ze de WTA elite Trophy.

Grand Slam Resultaten

Jaar soort Resultaat
1997 Australian Open -
1997 Roland Garros 2R
1997 Wimbledon 1R
1997 US Open F
1998 Australian Open KF
1998 Roland Garros KF
1998 Wimbledon KF
1998 US Open (tennis) HF
1999 Australian Open KF
1999 Roland Garros 4R
1999 Wimbledon KF
1999 US Open (tennis) HF
2000 Australian Open -
2000 Roland Garros KF
2000 Wimbledon W
2000 US Open (tennis) W
2001 Australian Open HF
2001 Roland Garros 1R
2001 Wimbledon W
2001 US Open (tennis) W
2002 Australian Open KF
2002 Roland Garros F
2002 Wimbledon F
2002 US Open (tennis) F
2003 Australian Open F
2003 Roland Garros 4R
2003 Wimbledon F
2003 US Open (tennis) -
2004 Australian Open 3R
2004 Roland Garros KF
2004 Wimbledon 2R
2004 US Open (tennis) 4R
2005 Australian Open 4R
2005 Roland Garros 3R
2005 Wimbledon W
2005 US Open (tennis) KF
2006 Australian Open 1R
2006 Roland Garros KF
2006 Wimbledon 3R
2006 US Open -
2007 Australian Open -
2007 Roland Garros 3R
2007 Wimbledon W
2007 US Open (tennis) HF
2008 Australian Open KF
2008 Roland Garros 3R
2008 Wimbledon W
2008 US Open (tennis) KF
2009 Australian Open 2R
2009 Roland Garros 3R
2009 Wimbledon F
2009 US Open (tennis) 4R
2010 Australian Open KF
2010 Roland Garros 4R
2010 Wimbledon KF
2010 US Open (tennis) HF
2011 Australian Open 3R
2011 Roland Garros -
2011 Wimbledon 4R
2011 US Open (tennis) 2R
2012 Australian Open -
2012 Roland Garros 2R
2012 Wimbledon 1R
2012 US Open (tennis) 2R
2013 Australian Open 3R
2013 Roland Garros 1R
2013 Wimbledon -
2013 US Open (tennis) 2R
2014 Australian Open 1R
2014 Roland Garros 2R
2014 Wimbledon 3R
2014 US Open (tennis) 3R
2015 Australian Open KF
2015 Roland Garros 1R
2015 Wimbledon 4R
2015 US Open (tennis) KF
  • Legenda:
    • 1R= 1e ronde uitgeschakeld
    • 2R= 2e ronde uitgeschakeld
    • 3R= 3e ronde uitgeschakeld
    • 4R= 4e ronde uitgeschakeld
    • KF= Kwart finale uitgeschakeld
    • HF= Halve finale uitgeschakeld
    • F= finale uitgeschakeld
    • W= winnares .
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venus_Williams&oldid=425415"