Storm van 1 augustus 1674

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart met het geschatte front van de storm per uur. De zwarte bolletjes zijn de zwaar getroffen plaatsen, de witte bolletjes de plaatsen met lichtere schade.

De storm van 1 augustus 1674, bijgenaamd het Schrickelik Tempeest, was een zomerstorm in het jaar 1674. De storm trok vanuit het Franse Fontainebleau over België en Nederland en kwam uiteindelijk uit bij Hamburg in Duitsland. De storm is bekend geworden vanwege de verwoesting van het middenschip van de Dom van Utrecht.

Weer

Op de dag van de storm was het een redelijk warme dag. Niemand vermoedde dan ook dat aan het eind van de middag en begin van de avond een catastrofale storm over Nederland en België zou trekken. Dat gebeurde echter wel. Een koudefront trok over de landen. Dat ging gepaard met een ongekend hevig onweer. Volgens verschillende ooggetuigen zou de hemel "in vuur en vlam" hebben gestaan. Ook waren er heel veel lichtflitsen te zien. Dit alles ging gepaard met een zeer sterke wind, enorme hagelstenen, zware windstoten en plaatselijk zelfs tornado's. Dit noodweer zou slechts een kwartier hebben aangehouden per plek waar de storm over trok, maar dat was voldoende om huizen en kerken te vernietigen. Ook zonken op sommige plekken schepen en bomen werden overal uit de grond gerukt.

Het KNMI schat in dat de storm met ongeveer 80 km/u over het land raasde. Plaatselijke tornado's haalden windsnelheden van 150 km/u.

België

De storm kwam aan het eind van de middag in België aan. De verwoestingen daar waren niet heel zwaar, behalve in Turnhout en Zandvliet. In Turnhout raakten heel veel huizen beschadigd. In Zandvliet gebeurde dat ook en daar werd ook de kerk verwoest door de storm. Rond zes uur 's avonds bereikte de storm de huidige Belgisch-Nederlandse grens.

Nederland

In ongeveer een uur trok de storm over Zeeland en Noord-Brabant. Daar richtte de storm niet heel veel schade aan. Rond zeven uur 's avonds was de storm bij Utrecht aangekomen. Daar aangekomen was de storm op zijn hoogtepunt. Bomen werden uit de grond gerukt, hagelstenen teisterden en het land en er ontstonden tornado's en zeer zware windstoten. Een zo'n tornado trok precies over Utrecht heen. De tornado trof precies het middenschip van de Dom. Het middenschip was compleet verwoest. Ook andere kerktorens in de stad waaiden om. In de omgeving van Utrecht werden ook enkele plaatsen zwaar getroffen. Ook daar waaiden kerktorens om. In Hilversum werden huizen verwoest en in Amsterdam zonken schepen. Rond acht uur 's avonds trof de storm Noord-Holland. Ook daar werden huizen verwoest en stortten kerktorens in. Daarna was de storm in Nederland voorbij.

Na de storm

Al snel kreeg de storm de bijnaam het Schrickelik Tempeest (letterlijk de Verschrikkelijke Storm). In Utrecht kreeg de schilder Herman Saftleven de opdracht om tekeningen te maken van de verwoestingen. Deze tekeningen zijn nu behoorlijk beroemd. Er werden gedichten geschreven over de storm door William Temple, een Engelse diplomaat. In 1979 kwam Thea Beckmans boek Stad in de storm uit over de storm in Utrecht.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Storm_van_1_augustus_1674&oldid=847825"