Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk wordt gedaan door vrijwilligers. Dit zijn mensen die werk verrichten, hooguit voor een kleine vergoeding, maar niet voor een loon. Het is dus onbetaald werk. Het werk kan wel hetzelfde zijn als datgene wat iemand als professional (beroeps) doet.
Zo heb je bijvoorbeeld:
- Vrijwillige brandweer
- Reserve politie
- Reserve militair of Nationale Reserve (NATRES)
- Dierenambulance medewerker
- Vrijwilliger bij een kindervakantieweek
- Vrijwilliger bij een dorps- of buurtfeest of buurthuis
- Vrijwilliger bij het Leger des Heils
- Vrijwilliger bij een museum
- Vrijwilliger bij de EHBO
- Vrijwilliger bij de voedselbank
- Vrijwilliger bij de kringloopwinkel
- Vrijwilliger bij een club, stichting of vereniging als, leid(st)er, train(st)er, scheidsrechter etc.
- Meewerken aan Wikipedia of WikiKids
Vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Je maakt immers een afspraak met de organisatie, en een afspraak moet je nakomen. Mensen doen vaak vrijwilligerswerk om zo iets voor de maatschappij te kunnen betekenen. Men beleeft er plezier aan om anderen te kunnen helpen. Ook kan iemand voor (betaald) werk afgekeurd zijn, maar kan zo toch een paar uurtjes bezig zijn met toestemming van de UWV (uitkeringsinstantie). Hierdoor kan de persoon zich toch nuttig voelen en is hij of zij onder de mensen. Als vrijwilliger teken je vaak een overeenkomst met de organisatie waarvoor je het vrijwilligerswerk doet. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken wat de vrijwilliger wel en niet mag. Hiervoor kan ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG - verklaring van goed gedrag) nodig zijn.
Maar ook de organisatie of het bedrijf waar je vrijwilligerswerk doet moet voor vrijwilligers zorgen dat je er goed kunt werken. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Een maatschappelijke stage vanuit het onderwijs is vaak ook vrijwilligerswerk.
Het is voor een organisatie niet altijd makkelijk om aan genoeg vrijwilligers te komen. Een belangrijke reden daarvoor kan zijn dat er steeds meer oudere mensen komen die niet meer kunnen werken of vrijwilligerswerk kunnen doen en dat jongeren er liever voor kiezen om betaald werk te doen, zoals een bijbaantje bij hun studie. Dit betekent vaak dat organisaties een tekort aan vrijwilligers krijgen en hun activiteiten moeten inkrimpen of zelfs moeten staken.
Veel mensen realiseren zich niet dat heel veel maatschappelijke functies door vrijwilligers worden ingevuld en dat zij daarmee de maatschappij draaiende houden.
Jaarlijks is er de dag van de vrijwilliger in Nederland (Nationale Vrijwilligersdag). Deze valt rond 5 december. Vrijwilligers worden door de gemeente of organisatie in het zonnetje gezet.
Ook de actie NL-doet, roept vrijwilligers op om voor één of twee dagen in maart klusjes te doen bij hem of haar in de buurt. Dit wordt georganiseerd door het Oranje Fonds.