Gebruiker:Mike1023/Gids voor moderatoren/Wikigemeenschap
In dit hoofdstuk staan alle besluiten over de gang van zake van de wikigemeenschap. Hieronder vallen:
- Een prettige sfeer (ruziebemiddeling, etc.)
- Wikiprojecten en andere acties.
- Awards
- WikiKids op sociale media.
- WikiKids en Vikidia (interwiki's, etc.)
Een prettige sfeer
WikiKids streeft ernaar om een prettige werksfeer te houden op ons platform. Gebruikers dienen op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. WikiKids is een samenwerkingsproject, waardoor de spanningen soms kunnen oplopen. Je mag het met elkaar oneens zijn, maar wel op een respectvolle manier.
Wanneer de spanningen oplopen, kunnen de gebruikers in discussie het beste even afstand nemen. Wandel een stukje, kijk wat televsie, lees een boek, etc. Pak de discussie een paar uur of een dag later weer op.
Wanneer de spanningen uit de hand lopen en ruzie ontstaat, kan een moderator ingrijpen. Moderatoren hebben als taak de sfeer op WikiKids te bewaken. Een moderator kan de gebruikers in kwestie aanspreken of (in een laatste geval) een afkoelblokkade geven.
Wikiprojecten en andere acties
Wikiprojecten zijn schrijfprojecten om een artikelen aan te maken of op te knappen over een bepaald onderwerp. Alle gebruikers hebben de mogelijkheid een Wikiproject te organiseren. Dit kan aangevraagd worden via het Clubhuis en de Boomhut. Zodra hier toestemming wordt verleend, kan een datum worden geprikt.
Naast Wikiprojecten zijn er ook andere acties, zoals de SuperSchrijfwedstrijd. Deze wedstrijden hebben hun eigen regels en jury.
Awards
Hele goede artikelen kunnen in aanmerking komen voor een Award. Bevoegde gebruikers kunnen hierover stemmen. Bij een meerderheid krijgt een artikel een Award.
Een artikel kan een Award verliezen als blijkt dat (grote delen van) de informatie is gekopieerd.
Sociale media (!)
WikiKids is actief op Instagram, Youtube, Facebook en Twitter.
WikiKids en Vikidia (!)
De anderstalige versies van WikiKids zijn beschikbaar onder de naam Vikidia. Vikidia werd in 2006 gesticht als de Franstalige variant van WikiKids. Sindsdien is Vikidia ook beschikbaar in andere talen, zoals Engels, Duits en Spaans. Er is geen Nederlandstalige Vikidia, aangezien WikiKids al bestond. WikiKids en Vikidia werken samen, maar zijn twee gescheiden websites. Zo hebben WikiKids en Vikidia een ander bestuur en verschillen in regelgeving en uiterlijk.
De samenwerking tussen Vikidia en WikiKids leidt tot het volgende:
- Op de hoofdpagina's wordt verwezen naar de verschillende taalversies.
- Er bestaan interwiki's naar de verschillende taalversies.
- Artikelen van Vikidia kunnen in vertaling op WikiKids gezet worden. Artikelen van WikiKids kunnen in vertaling op Vikidia gezet worden. Dit valt niet onder het verbod op kopiëren.
Bij ontstaan van nieuwe taalversies van Vikidia dient WikiKids nieuwe interwiki's en een link op de hoofdpagina te maken. Het staat immers wel zo netjes om ook terug te linken.