Ferdinand Foch

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 11 feb 2021 om 23:00 (→‎top: clean up, replaced: [[File: → [[Bestand:)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferdinand Foch tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ferdinand Foch (1851-1929) was een legendarische Franse maarschalk.

Fransen uit op revanche

In 1870 nam Foch dienst in het Franse leger en vocht in de grote Frans-Duitse Oorlog (1870/71). Die oorlog werd door Frankrijk verloren en zette daar zoveel kwaad bloed, dat al spoedig de gedachte aan een revanche opkwam. Veel historici beschouwen dit als een van de voornaamste oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

De Slag aan de Marne

Toen die oorlog in 1914 inderdaad uitbrak was Foch opgeklommen tot generaal en werd bevelhebber van het 9de Franse leger. Hij maakte de flankaanval van het 6de Franse leger mogelijk waardoor de onstuitbaar lijkende Duitse opmars aan de rivier de Marne in Noord-Frankrijk (vandaar de naam "Slag aan de Marne") tot stilstand kwam. Weliswaar met meer geluk dan wijsheid, maar toch..

Samen met de Britse opperbevelhebber veldmaarschalk John French (die werkelijk zo heette) sloeg hij eind oktober 1914 de Duitse aanvallen bij Ieper af.

Het beslissende geallieerde offensief

Op 26 maart 1918 werd Foch dan eindelijk opperbevelhebber van alle geallieerde legers in Frankrijk. Daar had hij al jaren om gevraagd, zeg maar gerust gesmeekt. Maar omdat er tussen de bondgenoten Engeland en Frankrijk ondanks hun gezamenlijke doel, Duitsland te verslaan, toch een grote rivaliteit bestond, werd hem dat steeds door de Britten geweigerd.

Onder leiding van Foch begon dan op 18 juli 1918 de beslissende geallieerde tegenaanval, die een eind maakte aan het laatste Duitse wanhoopsoffensief. Het front, dat vier jaar had vastgezeten, kwam nu eindelijk in beweging. De Duitsers werden steeds verder teruggedrongen en op 11 november 1918, om 11 uur 's morgens, werd een wapenstilstand gesloten in een spoorwagon in het Bos van Compiègne, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van Parijs en zwegen de kanonnen. Toen de Duitsers in 1940 Frankrijk wèl versloegen, liet Hitler diezelfde spoorwagon - die inmiddels in een museum stond - weer te voorschijn halen. Hij wilde de Fransen op dezelfde plek dezelfde vernedering van een capitulatie (overgave) laten ondergaan!

Een plan dat niet doorging

Foch gunde de Duitsers geen eervolle vrede. Hij wilde de hele westelijke Rijnoever, dus alles ten oosten van de Nederlandse en Belgische grens tot aan de Rijn, bij Frankrijk voegen. Maar de Verenigde Staten, die met de inzet van miljoenen soldaten de doorslag voor de overwinning hadden gegeven, vonden dat te gortig en Foch moest zich er tandenknarsend bij neerleggen dat zijn mooie plannetje niet doorging.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ferdinand_Foch&oldid=649181"