Rosa Parks

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosa Parks en Martin Luther King in 1955.

Rosa Parks (Tuskegee, Alabama, 4 februari 1913 – Detroit, Michigan, 24 oktober 2005) was een burgerrechtenactiviste uit de Verenigde Staten.

Het leven van Rosa

Rosa Parks moest terwijl zij op school zat, lopen naar school. Dit was een van de regels die golden voor zwarte mensen in Amerika, Ze vonden namelijk dat de schoolbus alleen bestemd was voor blanken. Ook waren er speciale scholen voor mensen met een donkere huid. Rosa Parks moest wel eerder met school stoppen. Ze werd naaister.

Het busincident

Rosa Parks is bekend geworden door het Montgomery-busincident. Op 1 december 1955 zat Parks in de bus van de stad Montgomery. Ze weigerde toen haar zitplaats af te staan aan een blanke passagier. In de wet van de staat Alabama, waar Montgomery ligt, stond dat ze dit wel moest doen. Uiteindelijk kwam de politie en kreeg ze een boete van 10 dollar ($10) plus extra kosten van 4 dollar ($4). Parks weigerde deze boete te betalen. Ze werd toen gearresteerd en moest voor de rechtbank komen, omdat ze de "openbare orde" zou hebben verstoord.

Toen Martin Luther King, een andere burgerrechtenactivist die tegen de rassenscheiding was, hiervan hoorde, organiseerde hij de Montgomer-busboycot. De zwarte bevolking van de stad ging niet meer met de bus naar school/werk/winkels, maar op andere manieren. Zo namen veel mensen de taxi, die heel goedkoop was geworden, of ze gingen met de fiets, lopend of zelfs met een ezel! 156 boycotters werden gearresteerd voor het "hinderen" van een bus. Hierdoor kreeg iedereen in de Verenigde Staten te horen van de boycot. Het busbedrijf van Montgomery ging bijna failliet, daarom schafde ze uiteindelijk de rassenscheiding af. De zaak tegen Rosa Parks was ondertussen bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland, de belangrijkste rechtbank van de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof vond dat Rosa Parks gelijk had, en verklaarde de rassenscheiding in Alabama ongrondwettig.

Nog eens gearresteerd

Later werd Rosa Parks nog eens gearresteerd, dit was omdat ze mee deed aan een protest voor mensenrechten.

Eerbetoon

Als eerbetoon aan Rosa is er in Amerika een postzegel uitgebracht met haar foto erop. Dit gebeurde in dezelfde maand als dat president Obama van Amerika haar standbeeld onthulde.

Lied

De Amerikaanse groep Outkast heeft als eerbetoon een liedje geschreven over Rosa Parks. Hier was ze zelf niet blij mee. Ze legde uit dat ze het niet deden omdat ze respect wilden, maar gewoon omdat ze meer publiciteit wilden.

Verdere leven

In de jaren '60 verhuisde Rosa Parks naar Detroit, Michigan, waar ze tot haar dood zou wonen. In 2004 werd het bekend dat ze leed aan dementie. Vervolgens overleed ze in haar slaap in 2005. Haar lichaam werd opgebaard in het Capitool in Washington DC. Zij was de eerste vrouw die deze eer kreeg. Dit was omdat het Capitool eerst alleen bestemd was voor Oorlogshelden. Zij was de eerste vrouw die een rol speelde in de Amerikaanse geschiedenis die zo groot was

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rosa_Parks&oldid=421204"