Cartografie

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 5 mei 2024 om 18:17 (+ Peutinger kaart en atlas, intern gelinkt.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cartografie is de benaming voor het ontwerpen, tekenen en maken van landkaarten. Cartografie was vroeger belangrijker dan nu, omdat er toen nog gebieden ontdekt werden door ontdekkingsreizigers. Tegenwoordig gaat het allemaal heel modern, met de satelliet. Dus als nu een gebied in kaart moet worden gebracht, dan wordt de kaart getekend aan de hand van de opnamen die de satelliet heeft gemaakt. Het woord "cartografie" komt van het Latijn en betekent "kaart-schrijven". Er is ook een beroep dat dit vak beoefent: cartograaf.

Een kaart die gemaakt werd in de Romeinse tijd, was de Peutinger kaart.

Een beroemde cartograaf was Gerardus Mercator (1512-1594) die leefde in de Zuidelijke Nederlanden. Hij maakte ook een heel kaartenboek en noemde dat voor het eerst een atlas.

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had vroeger, in de Gouden (17de) Eeuw, een grote naam op het gebied van kaarten en atlassen en Amsterdam was het centrum van de wereldcartografie. Er werd veel meer werk van kaarten gemaakt dan tegenwoordig: de kaarten waren ware kunstwerken. De atlassen uit die tijd worden bewaard in bibliotheken en vertegenwoordigen een enorme waarde. Af en toe komt er een op een veiling en brengt soms tonnen op. Maar er zijn ook reproducties gemaakt van die vroegere atlassen en die kosten meestal "maar" een paar honderd euro. Dan kun je er gewoon thuis in bladeren om te zien hoe de wereld er volgens de cartografen van toen uit zag.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cartografie&oldid=858993"