Cartografie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cartografie is de benaming voor het ontwerpen, tekenen en maken van landkaarten. Cartografie was vroeger belangrijker dan nu, omdat er toen nog gebieden ontdekt werden door ontdekkingsreizigers. Tegenwoordig gaat het allemaal heel modern, met de satelliet. Dus als nu een gebied in kaart moet worden gebracht, dan wordt de kaart getekend aan de hand van de opnamen die de satelliet heeft gemaakt. Het woord "cartografie" komt van het Latijn en betekent "kaart-schrijven". Er is ook een beroep dat dit vak beoefent: cartograaf.

Nederland had vroeger, in de Gouden (17de) Eeuw, een grote naam op het gebied van kaarten en atlassen en Amsterdam was het centrum van de wereldcartografie. Er werd veel meer werk van kaarten gemaakt dan tegenwoordig: de kaarten waren ware kunstwerken. De atlassen uit die tijd worden bewaard in bibliotheken en vertegenwoordigen een enorme waarde. Af en toe komt er een op een veiling en brengt soms tonnen op. Maar er zijn ook reproducties gemaakt van die vroegere atlassen en die kosten meestal "maar" een paar honderd euro. Dan kun je er gewoon thuis in bladeren om te zien hoe de wereld er volgens de cartografen van toen uit zag.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cartografie&oldid=564704"