Animatronic: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(Artikel Animatronics: Verbeterde opmaak; Extra kopje; Meer informatie.)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Carousel of Progress 1900.jpg|thumb|Een animatronic]]
 
[[Bestand:Carousel of Progress 1900.jpg|thumb|Een animatronic]]
Een '''animatronic''' is een [[robot]] die eruit kan zien als een mens, dier of fantasiefiguur en die kan bewegen. Je ziet ze vaak in [[pretpark]]en, waar ze gebruikt worden om figuren bijna echt te laten lijken. Ze kunnen bijvoorbeeld bewegen en praten dankzij motoren en computers die hen besturen. De gebruikte technieken zijn veelal vergelijkbaar met die in de [[robotica]].
+
Een '''animatronic''' is een speciale soort [[robot]] die er net zo uitziet als een mens, dier of fantasiefiguur en die kan bewegen en soms zelfs geluiden maakt. Je komt animatronics vaak tegen in [[pretpark]]en, bijvoorbeeld in attracties waar figuren bijna echt lijken. Denk aan bewegende dinosaurussen, pratende poppen of zelfs levensechte dieren. De bewegingen worden bestuurd door een computer en motortjes, waardoor de figuren op een natuurlijke manier kunnen bewegen.
  
De vroegste animatronics werden al gemaakt in de 14e eeuw. Veelal bewogen deze op radertjes zoals je die ook in oude klokken tegenkomt. Soms kom je nog bewegende figuurtjes tegen op klokkentorens.
+
== Geschiedenis van animatronics == 
 +
Animatronics bestaan al heel lang. De allereerste animatronics werden al in de 14e eeuw gemaakt! Deze oude animatronics werkten met tandwielen en andere eenvoudige mechanieken, zoals je die in klokken ziet. Vroeger zag je vaak bewegende figuren op klokkentorens. Die werkten allemaal op tandwielen, zonder elektriciteit of computers.
  
Het programmeren van de bewegingen kun je vergelijken met een nokkencilinder zoals dat in een [[carillon]] wordt gebruikt, of een orgelboek zoals dat te vinden is in een [[draaiorgel]]. Tegenwoordig worden de bewegingen vanuit een computer aangestuurd. Hierbij kun je denken aan dezelfde techniek die voor [[MIDI]] wordt gebruikt.
+
== Hoe werkt een animatronic? == 
 +
De moderne animatronics die we vandaag de dag zien, werken met veel geavanceerdere technieken. Computers en speciale programma's zorgen ervoor dat de animatronic precies weet wanneer hij moet bewegen of praten. Dit proces lijkt een beetje op hoe [[MIDI]] werkt in muziek, waarbij elke beweging of geluid wordt aangestuurd door een soort computercode.  
  
De op- en neergaande bewegingen gebeurt veelal vanuit een draaiend wiel met daaraan een drijfstang (zoals bij een [[stoomlocomotief]] of in een [[verbrandingsmotor]]). Dergelijke wielen worden met zogeheten servomotoren elektrisch aangedreven.
+
Een animatronic kan op verschillende manieren bewegen. Vaak wordt gebruikgemaakt van een draaiend wiel dat een stang op en neer beweegt, net zoals je bij een [[stoomlocomotief]] of een [[verbrandingsmotor]] ziet. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een arm op en neer kan gaan.
  
Soms gebruikt men hydraulische systemen zoals die ook bij een [[Graafmachine|graafmachines]] worden gebruikt. Met perslucht of olie kunnen armen en dergelijke in beweging worden gebracht.<gallery>
+
== Hydraulische en pneumatische systemen == 
 +
Soms zijn er ook grotere en zwaardere animatronics, zoals enorme dinosaurussen of robots, die gebruikmaken van hydraulische systemen. Dit is een systeem waarbij kracht wordt overgebracht met vloeistof, net als bij een [[graafmachine]]. Met dit systeem kunnen de grote en zware delen van een animatronic, zoals armen of poten, heel soepel bewegen. Daarnaast wordt soms perslucht gebruikt om bewegingen te maken. Dit heet een pneumatisch systeem en werkt op lucht in plaats van vloeistof.
 +
 
 +
== Waar zie je animatronics? == 
 +
Animatronics worden vooral gebruikt in [[pretpark]]en zoals [[Disneyland]] of [[De Efteling]]. Je ziet ze bijvoorbeeld in spannende attracties of in shows waar personages tot leven komen. Ook in films worden ze gebruikt om realistische figuren te maken die met de hand niet goed zouden kunnen worden bestuurd. Een bekend voorbeeld van animatronics in films is de T-Rex in de film *Jurassic Park*. Deze gigantische dinosaurus werd bestuurd door een combinatie van animatronic technologie en computers.
 +
 
 +
== Toekomst van animatronics == 
 +
Met de steeds verder ontwikkelende technologie en de uitvinding van '''[[Kunstmatige intelligentie]]''' (AI) worden animatronics steeds slimmer en realistischer. In de toekomst zouden animatronics misschien wel kunnen leren van hun omgeving en zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hun bewegingen. Wie weet zien we straks animatronics die zo echt lijken dat je bijna niet meer kunt zien dat het robots zijn!
 +
 
 +
Hoewel dit heel spannend is, kan het ook gevaarlijk zijn. Sommige mensen maken zich zorgen dat als animatronics te slim worden en door AI kunnen "nadenken", ze niet meer volledig onder controle zijn. Dit zou een groot probleem kunnen worden, vooral als ze in pretparken of openbare ruimtes staan waar veel mensen zijn. Daarom is het belangrijk dat er altijd goede veiligheidsmaatregelen worden genomen en dat de technologie onder controle blijft, zodat ze geen gevaar vormen voor mensen.<gallery>
 
Bestand:El Teatro de Autómatas, joya de nuestro patrimonio artístico, puede visitarse en Conde Duque hasta el día 5 de enero 05.jpg|Animatronic waarvan de aandrijving zichtbaar is gemaakt
 
Bestand:El Teatro de Autómatas, joya de nuestro patrimonio artístico, puede visitarse en Conde Duque hasta el día 5 de enero 05.jpg|Animatronic waarvan de aandrijving zichtbaar is gemaakt
 
Bestand:Animatronic.jpg|Een eenvoudige houten animatronic
 
Bestand:Animatronic.jpg|Een eenvoudige houten animatronic

Versie van 6 sep 2024 18:47

Een animatronic

Een animatronic is een speciale soort robot die er net zo uitziet als een mens, dier of fantasiefiguur en die kan bewegen en soms zelfs geluiden maakt. Je komt animatronics vaak tegen in pretparken, bijvoorbeeld in attracties waar figuren bijna echt lijken. Denk aan bewegende dinosaurussen, pratende poppen of zelfs levensechte dieren. De bewegingen worden bestuurd door een computer en motortjes, waardoor de figuren op een natuurlijke manier kunnen bewegen.

Geschiedenis van animatronics

Animatronics bestaan al heel lang. De allereerste animatronics werden al in de 14e eeuw gemaakt! Deze oude animatronics werkten met tandwielen en andere eenvoudige mechanieken, zoals je die in klokken ziet. Vroeger zag je vaak bewegende figuren op klokkentorens. Die werkten allemaal op tandwielen, zonder elektriciteit of computers.

Hoe werkt een animatronic?

De moderne animatronics die we vandaag de dag zien, werken met veel geavanceerdere technieken. Computers en speciale programma's zorgen ervoor dat de animatronic precies weet wanneer hij moet bewegen of praten. Dit proces lijkt een beetje op hoe MIDI werkt in muziek, waarbij elke beweging of geluid wordt aangestuurd door een soort computercode.

Een animatronic kan op verschillende manieren bewegen. Vaak wordt gebruikgemaakt van een draaiend wiel dat een stang op en neer beweegt, net zoals je bij een stoomlocomotief of een verbrandingsmotor ziet. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een arm op en neer kan gaan.

Hydraulische en pneumatische systemen

Soms zijn er ook grotere en zwaardere animatronics, zoals enorme dinosaurussen of robots, die gebruikmaken van hydraulische systemen. Dit is een systeem waarbij kracht wordt overgebracht met vloeistof, net als bij een graafmachine. Met dit systeem kunnen de grote en zware delen van een animatronic, zoals armen of poten, heel soepel bewegen. Daarnaast wordt soms perslucht gebruikt om bewegingen te maken. Dit heet een pneumatisch systeem en werkt op lucht in plaats van vloeistof.

Waar zie je animatronics?

Animatronics worden vooral gebruikt in pretparken zoals Disneyland of De Efteling. Je ziet ze bijvoorbeeld in spannende attracties of in shows waar personages tot leven komen. Ook in films worden ze gebruikt om realistische figuren te maken die met de hand niet goed zouden kunnen worden bestuurd. Een bekend voorbeeld van animatronics in films is de T-Rex in de film *Jurassic Park*. Deze gigantische dinosaurus werd bestuurd door een combinatie van animatronic technologie en computers.

Toekomst van animatronics

Met de steeds verder ontwikkelende technologie en de uitvinding van Kunstmatige intelligentie (AI) worden animatronics steeds slimmer en realistischer. In de toekomst zouden animatronics misschien wel kunnen leren van hun omgeving en zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hun bewegingen. Wie weet zien we straks animatronics die zo echt lijken dat je bijna niet meer kunt zien dat het robots zijn!

Hoewel dit heel spannend is, kan het ook gevaarlijk zijn. Sommige mensen maken zich zorgen dat als animatronics te slim worden en door AI kunnen "nadenken", ze niet meer volledig onder controle zijn. Dit zou een groot probleem kunnen worden, vooral als ze in pretparken of openbare ruimtes staan waar veel mensen zijn. Daarom is het belangrijk dat er altijd goede veiligheidsmaatregelen worden genomen en dat de technologie onder controle blijft, zodat ze geen gevaar vormen voor mensen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Animatronic&oldid=883160"