Opstand van de Wagnergroep: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
De '''opstand van de Wagnergroep''' was een [[opstand]] tussen 23 en 24 juni. De opstand werd begonnen door [[Jevgeni Prigozjin]], leider van de [[Wagnergroep]].
+
De '''opstand van de Wagnergroep''' was een [[opstand]] tussen 23 en 24 juni 2023. De opstand werd begonnen door [[Jevgeni Prigozjin]], leider van de [[Wagnergroep]].
   
 
== Achtergrond ==
 
== Achtergrond ==
Regel 5: Regel 5:
   
 
== Verloop ==
 
== Verloop ==
Bij de opstand verlieten de Wagnersoldaten het front in Oekraïne. Ze namen in de nacht van 23 op 24 juni de Russische stad [[Rostov aan de Don]] in. Vanaf daar trok de Wagnergroep op naar de hoofdstad [[Moskou]]. Uiteindelijk ging de belegering van Moskou niet door: de [[Wit-Rusland|Wit-Russische]] president [[Aleksandr Loekasjenko]] kon zowel Prigozjin als Poetin aan tafel krijgen. Prigozjin kreeg geen straf, maar moest wel Rusland verlaten en in Wit-Rusland gaan wonen. De overgebleven Wagnersoldaten mochten zich aansluiten bij het Russische leger.
+
Bij de opstand verlieten de Wagnersoldaten het front in Oekraïne. Ze namen in de nacht van 23 op 24 juni 2023 de Russische stad [[Rostov aan de Don]] in. Vanaf daar trok de Wagnergroep op naar de hoofdstad [[Moskou]]. Uiteindelijk ging de belegering van Moskou niet door: de [[Wit-Rusland|Wit-Russische]] president [[Aleksandr Loekasjenko]] kon zowel Prigozjin als Poetin aan tafel krijgen. Prigozjin kreeg geen straf, maar moest wel Rusland verlaten en in Wit-Rusland gaan wonen. De overgebleven Wagnersoldaten mochten zich aansluiten bij het Russische leger.
   
 
[[Categorie:Geschiedenis van Rusland]]
 
[[Categorie:Geschiedenis van Rusland]]

Versie van 25 jun 2023 12:42

De opstand van de Wagnergroep was een opstand tussen 23 en 24 juni 2023. De opstand werd begonnen door Jevgeni Prigozjin, leider van de Wagnergroep.

Achtergrond

Volgens Prigozjin hadden eenheden van het Russische leger soldaten van de Wagnergroep beschoten met artillerievuur. Daarnaast was Prigozjin ontevreden over de munitie en voorraden die de Wagnergroep van het Russische ministerie van Defensie kreeg. Volgens hem is Rusland de oorlog in Oekraïne hierdoor aan het verliezen. Prigrozjin richtte zijn woede vooral tot Sergej Sjojgoe, de minister van Defensie.

Verloop

Bij de opstand verlieten de Wagnersoldaten het front in Oekraïne. Ze namen in de nacht van 23 op 24 juni 2023 de Russische stad Rostov aan de Don in. Vanaf daar trok de Wagnergroep op naar de hoofdstad Moskou. Uiteindelijk ging de belegering van Moskou niet door: de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko kon zowel Prigozjin als Poetin aan tafel krijgen. Prigozjin kreeg geen straf, maar moest wel Rusland verlaten en in Wit-Rusland gaan wonen. De overgebleven Wagnersoldaten mochten zich aansluiten bij het Russische leger.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opstand_van_de_Wagnergroep&oldid=797630"