Dijk (waterkering): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verwijst door naar Dijk)
Label: Nieuwe doorverwijzing
 
Regel 1: Regel 1:
  +
#redirect[[Dijk]]
{{Samenvoegen|Dijk}}
 
Een '''Dijk''' is een ophoging die gemaakt is van [[steen]], [[modder]] of [[zand]]. Deze ophoging of constructie is gemaakt om een land of een gedeelte ervan tegen water te beschermen. De Nederlands staan erom bekend goed dijken te kunnen bouwen, en worden daardoor vaak ingehuurd door andere landen om dijken te bouwen.
 
 
Nederland ligt onder de waterspiegel. Gelukkig is Nederland goed beschermd met goede dijken en afwateringssystemen.
 
 
In de 18<sup>e</sup> en 19<sup>e</sup> eeuw waren er elke winter dijkdoorbraken. In die tijd bevroren de rivieren. Doordat de ijsschotsen opstapelde kwam er een ijsberg. Die ijsberg zorgde ervoor dat de dijk doorbrak.
 
 
Nu is het veel beter geregeld. De dijken beschermen ons tegen het water van de rivier.
 
 
Nu vriezen de rivieren niet meer dicht. Door smeltwater en veel regenval stijgt het water in de rivieren. De rivieren stromen van de bergen in andere landen door ons land naar de zee.
 
 
De dijken worden steeds verbeterd. De laatste echte dreigen tot doorbraak is in 1995 geweest. De dijk bestaat uit zand daaroverheen een laag klei en dan een laag gras. Door het gras blijft de grond op zijn plak als een soort deken. Door de wortels van het gras is het stevig.
 
 
De dijken worden vaak gecontroleerd, want er worden namelijk gaatjes in de dijken gemaakt. Door muskusratten. Zij gaan via het water de dijk in. Zo ver dat ze aan de andere kant van de dijk er weer uit gaan. Door de gangen in de dijk kan het water ook heen komen. Dan moet de dijk weer gerepareerd worden.
 
 
Nu worden er dijken gemaakt van speciale stenen die de dijken nog steviger maken.
 
 
Enkele bekende dijken zijn de dijken bij zeeland, die zijn gemaakt naar aanleiding van de [[Watersnoodramp 1953]]. Ook is de [[afsluitdijk]] die tussen [[Friesland]] en [[Noord-Holland]] ligt zeer bekend en belangrijk.
 
[[Categorie:Waterbeheer]]
 
[[Categorie:Dijk]]
 
[[Categorie:Waterbouwkunde]]
 

Huidige versie van 28 jan 2022 om 13:21

Doorverwijzing naar:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dijk_(waterkering)&oldid=704261"