Komodovaraan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (clean up met AWB)
k
Regel 60: Regel 60:
   
 
== Vijanden ==
 
== Vijanden ==
De komodovaraan is een van de weinige dieren op de wereld die geen andere dieren als vijand hebben. De enige twee vijanden zijn de mens en hun eigen soort, er bestaat kannibalisme bij de komodovaraan. Maar na een jaar of 3,4 hebben ze geen last meer van hun eigen soort. De enige die dan overblijven zijn wij. Er wordt tegen de wet in (illegaal) op de komodovaraan gejaagd.
+
De komodovaraan is een van de weinige dieren op de wereld die geen andere dieren als vijand hebben. De enige twee vijanden zijn de mens en hun eigen soort, er bestaat [[kannibalisme]] bij de komodovaraan. Maar na een jaar of 3,4 hebben ze geen last meer van hun eigen soort. De enige die dan overblijven zijn wij. Er wordt tegen de wet in (illegaal) op de komodovaraan gejaagd.
   
 
== Uiterlijk ==
 
== Uiterlijk ==

Versie van 29 jan 2020 10:25

Komodovaraan
Varanus komodoensis
Kwetsbaar
Leefgebied Indonesië (o.a. op de eilandenKomodo en Flores)
Leefomgeving Bosranden en savannen
Behoort tot de Varanen
Portaal Portal.svg Biologie

De komodovaraan is de grootste varaan (grote hagedis, leguaan) ter wereld. Het is een beschermde diersoort. Ze leven in zuidoostelijk Indonesië, onder andere op het eiland Komodo, Flores en een paar andere eilandjes. Hij is een carnivoor en aaseter. Als hij geen beschermde diersoort was, was hij waarschijnlijk uitgestorven.

De komodovaraan kan drie meter lang worden, zeventig kilo zwaar en in dierentuinen honderdvijftig kilo zwaar. Ze kunnen veertig jaar oud worden.

Het is een erg sterk en snel dier. Hij jaagt op grote dieren en ook voor de mens gevaarlijk, ze kunnen mensen doden. Hij bijt de dieren, en omdat zijn mond (en die stinkt ook heel erg) vol met smerige bacteriën en vergif zit, is de beet dodelijk.

De huid heeft schubben ter dikte van een nagel.

Het voedsel bestaat uit herten en andere dieren, en ook dode dieren worden gegeten.

Taxonomische indeling

De taxonomische indeling is de indeling die biologen gebruiken om het dier in te delen in verschillende groepen. Zo weten ze onder andere welke dieren allemaal familie zijn van de komodovaraan.

De taxonomische indeling van de komodovaraan is (van groot naar klein):

Algemeen gedrag

De komodovaraan is over het algemeen redelijk agressief. Maar in dierentuinen zijn ze makkelijk te temen er is zelf een waargebeurd verhaal: Een komodovaraan veranderde van dierentuin en tijdens het brengen naar zijn terrarium liep die gewoon vrolijk tussen de mensen omdat hij uit zijn kooi was ontsnapt. Het zijn niet de vriendelijkste beesten in het wild ze zijn namelijk kannibalistisch. Dit houdt in dat ze dieren uit hun eigen soort opeten. De vader eten soms dan gewoon hun kind op. En nog zo iets als ze uit het ei komen laat de moeder ze al meteen in de steek. Maar het zijn ook hele snelle en sterke beesten. Ze kunnen wel 20 k/m per uur bereiken. Ook kunnen ze onderwater snel zwemen. Zelfs toen de dwerg olifant daar nog leefde jaagde hij op olifanten. En als hij de prooi dan heeft eet hij 80% van hem op.

Jagen, voedsel en spijsvertering

Van begint tot eind zijn komodovaranen echte jagers. als ze nog jong zijn eten ze insecten, maar ook eten ze dan al kleine gekko's en vogels. Maar als ze groot worden eten ze echt alles waterbuffels en zelfs ook dwergolifantjes stonden vroeger op de maaltijd kaart (want de dwerg olifant is uitgestorven) maar ook slangen. het is dus echt een carnivoor (vleeseter). als hij aan het jagen is kan hij een sprint van 20 km per uur bereiken, maar hij vaalt meestal prooien aan met een hinderlaag. Hij valt ze aan op een afstand van anderhalve meter. Als hij dan aan vaal zal hij het dier zijn pezen en spieren door bijten om hem te verzwakken dan kan hij niet meer weg. Wat hij nog meer gebruikt zijn ze klauwen en zijn vergif en bacteriën in zijn mond. Ze jagen alleen maar door de geur van bloed komen er meestal ook andere komodovaranen aan. Komodovaranen zijn echte eters. Ze eten ongeveer 80% van hun eigen lichaamsgrootte per eetmaal. Ook nog eten ze 12% van het karkas laten ze maar liggen. Bij leeuwen is dit 30%. Ook eten de leeuwen de botten niet op, komodovaranen doen dit wel. Komodovaranen gaan na het jagen in de zon liggen om de spijvertering op gang te werken en dat zocht er ook nog eens voor dat het eten niet verrot in de maag. Hij heeft een kleine darmen stelsel, omdat het een vleeseter is en vlees is makkelijke te verteren

Ademhaling

Komodovaranen kunnen heel lang hun adem in houden dat is nodig voor het onderwater zwemmen. ze kunnen daarom ook in een keer hele grote happen adem nemen en daar heb je natuurlijk ook grote longen voor nodig. Ook kunnen ze de ademhaling versnellen en dat is nodig om af te koelen.

Levenscyclus

Het duurt 7 tot 8 weken voordat het kleine varaantje eruit is. Ze komen dan in april uit en zijn dan ong. 40 cm. En dan al staan ze er alleen voor. Na ongeveer 4 jaar hebben ze al geen vijanden meer. Het enige dier wat heb nog dwars kan zitten, zijn andere komodovaranen. Als het dan rond juli is gaan ze paren, maar eerst vechten de manen en dat gaat er echt heel hard aan toe. Als het dan april is kommen er ongeveer 30 eieren uit de moeder. Komodovaren worden 40 tot 50 jaar oud.


Levensgebied

De komodovaraan leeft op de eilanden rond Indonesië. Ook is eer een eiland waar hij het meest voor komt, komodo. De komodovaraan leven vooral op drie eilanden rond Indonesië: Flores (2000 exemplaren), Komodo (1700 exemplaren) en Rinca (1300 exemplaren). Verder zijn er nog een paar eilandjes waar ze leven. De habitat komt voor in een warme en droge omgeving. Hij leeft in een gebied wat 825 meter boven zeespiegel.

De komodovaraan en de mens

De komodovaraan is een van de weinige dieren die gevaarlijk is voor de mens. Het betekent niet dat je hem niet mag opzoeken, er zijn maar weinig doden bekend van de mens door aanvallen van een komodovaraan. De allerbekendste dood door een Komodovaraan is Rudolf Reding Biberegg. Er waren eerst fabeltje over dat er op het eiland Komodo reusachtige draken leefden. Die waren volgens hen 5 tot 7 meter lang. Maar uiteindelijk bleek het in 1910 dat het een Varaan was. Ze hebben hem vernoemd naar het eiland. De man die hem ontdekte was; Steyn van Hensbroek. Maar tot de dag van vandaag zijn wij mensen nog steeds aan het onderzoek over de komodovaraan. Toen de komodovaraan werd ontdekt zagen de onderzoeker al meteen dat er maar weinig exemplaren van waren. Al vanaf dat moment wordt jacht op deze dieren streng verboden. Ook al wordt er nog op gejaagd, de status van de komodovaraan is: kwetsbaar en dus niet bedreigd. Er zijn veel dierentuinen die de komodovaraan willen hebben, maar waarom? Komodovaranen zijn in het wild gevaarlijke dieren, maar gek genoeg zijn ze makkelijk tam te maken. Er is zelfs een waargebeurd verhaal dat een komodovaraan van dierentuin is veranderd en dat hij tijdens het brengen naar zijn terrarium gewoon vrolijk tussen de mensen rond liep, omdat hij uit zijn kooi was ontsnapt. Dus is het een handig dier voor een dierentuin. In Nederland was de eerste komodovaraan in gevangenschap ter wereld te zien in dierentuin Artis.

Vijanden

De komodovaraan is een van de weinige dieren op de wereld die geen andere dieren als vijand hebben. De enige twee vijanden zijn de mens en hun eigen soort, er bestaat kannibalisme bij de komodovaraan. Maar na een jaar of 3,4 hebben ze geen last meer van hun eigen soort. De enige die dan overblijven zijn wij. Er wordt tegen de wet in (illegaal) op de komodovaraan gejaagd.

Uiterlijk

De komodovaraan is de grootste hagedis van de wereld. Hij is maar liefst 3 meter groot. Het grootste exemplaar ooit was 3,15. Dat is niet veel groter dan wat ze normaal worden. Hij heeft een sterke huid met veel schubben en zijn nagel zijn als messen. De huid heeft een bruin tot olijfgroene kleur. Dat is handig als camouflage. Maar gek genoeg wijken de kleuren soms af per eiland zo is het bekend dat op het eiland Flores ze een gele kop hebben. Ook al zijn de mannetjes en de vrouwtjes heel moeilijk te onderscheiden. De komodovaranen hebben niet alleen goede klauwen. Ook hebben ze 60 knoei scherpe tanden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Komodovaraan&oldid=594173"