Wikikids:Boomhut: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Stef 1999 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 12345dan)
Regel 100: Regel 100:
 
zet wat is er in het heelal er op {{afz|Q}}
 
zet wat is er in het heelal er op {{afz|Q}}
 
:Wij zijn geen helpdesk nog slaven die werk voor je doen. {{Gebruiker:12345dan/Handtekening}} 21 mrt 2014 14:41 (CET)
 
:Wij zijn geen helpdesk nog slaven die werk voor je doen. {{Gebruiker:12345dan/Handtekening}} 21 mrt 2014 14:41 (CET)
  +
  +
== DIAREE DIAREE DAT HEB JE OP DE W.C. ==
  +
  +
VLatsj, dat lugt op

Versie van 21 mrt 2014 14:50

Welkom in de Boomhut!
Boomhut1.png

Welkom in de Boomhut van WikiKids! Hier kun je als gebruiker je vragen stellen aan andere gebruikers of moderatoren over hoe WikiKids werkt, en hoe je kan helpen. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen!

  • Oude vragen vind je in het archief van de Boomhut.


Klik hier om een vraag over WikiKids te stellen!

Samenwerking

Dag allemaal,

Ik wil jullie allemaal even complimenten maken met jullie inzet voor WikiKids! Ik vind het top zoals jullie allemaal bijdragen en het ene naar het andere artikel en project starten. Ik ben er zo trots op dat ik regelmatig op twitter probeer te laten zien hoe goed jullie het doen!

Natuurlijk komt het bij het samenwerken ook voor dat het er af toe verhit aan toe gaat. Ik zie dat iedereen daarbij erg zijn best doet om zo redelijk mogelijk te blijven en elkaar te helpen en aan te spreken op hoe het precies zou moeten.

De laatste tijd zie ik dat er over waarschuwingen van gebruikers er nogal wat discussies zijn. Op welke manier doe je dat nu? En wie doet nu precies wat? En zijn er daarbij verschillen tussen gebruikers en moderatoren?

Dat zijn allemaal goede vragen om jezelf te stellen. De regels die we hebben opgeschreven vind je op het moderatorportaal. Over het aanspreken van gebruikers is bijvoorbeeld een aparte pagina gemaakt. Nou lijkt het daarmee of alleen moderatoren die sjablonen zouden mogen plaatsen. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Iedereen mag een ander welkom heten met een sjabloon. Ik vind het leuk om te zien dat verschillende gebruikers dat zo snel doen.

Mag je als gebruiker ook andere sjablonen plaatsen? Het zijn immers sjablonen die op het moderatorportaal staan. Ik denk dat het daarvoor handig is om een soort werkwijze af te spreken. Daarbij zijn een aantal punten van belang:

  • ernst van het gedrag
  • mate waarin het gedrag voorkomt
  • aanspreekbaarheid van de gebruiker
  • gebruik van de overlegpagina van het artikel
  • gebruik van sjablonen op de artikelen
  • een wiki is een wiki
  • discussies

Ernst van het gedrag

Als iemand racistische, gewelddadige of seksueel getinte informatie plaatst, is het duidelijk: die gebruiker moet geblokkeerd worden en bewerkingen moeten zo snel mogelijk worden teruggedraaid.

Een gebruiker of moderator mag die bewerkingen terugdraaien (we willen ze zo snel mogelijk van WikiKids hebben). Als een gebruiker het vandalisme als eerste opmerkt dan geeft die op de pagina Blokverzoek aan dat een bepaalde gebruiker geblokkeerd moet worden. Een moderator zal dan zo snel mogelijk de gebruiker daadwerkelijk blokkeren. De moderator plaatst dan ook het sjabloon {{blokkade}} of {{onbepaald}}.

Is er sprake van minder ernstig gedrag? Dan zou het in het ideale geval zo zijn dat een moderator die gebruiker aanspreekt door middel van een {{zandbak}}, {{berisping}} of {{waarschuwing}} sjabloon. De moderator heeft daarbij een meer opvoedende taak zou je kunnen zeggen door nieuwe gebruikers wegwijs te maken op WikiKids.

Ik zeg in het ideale geval omdat ik me kan voorstellen dat een moderator hoe goed die zijn best ook doet, misschien niet altijd alles direct opmerkt. Dan lijkt het me goed als een andere gebruiker de moderator er op wijst dat een nieuwe gebruiker allerlei dingen doet die niet goed zijn. Andere gebruikers hebben dan een signaleringstaak. Daarmee kom ik ook direct op het volgende punt: mate waarin het gedrag voorkomt.

Mate waarin het gedrag voorkomt

Als een nieuwe gebruiker achter elkaar allemaal foutieve bewerkingen doet of als er opeens veel nieuwe gebruikers bijkomen die allemaal foutieve bewerkingen doen, is het alle hens aan dek. Dan mogen ook gebruikers bewerkingen terugdraaien als een moderator dat nog niet heeft gedaan. Een moderator plaatst dan in principe nog steeds de sjablonen {{zandbak}}, {{berisping}} of {{waarschuwing}}. Als je merkt dat een moderator hier handen te kort komt dan kun je in overleg met de moderator ook sjablonen plaatsen.

Aanspreekbaarheid van de gebruiker

Een moderator spreekt een gebruiker die iets niet goed doet aan. Als een gebruiker hier goed op reageert dan kan het bij een {{zandbak}} sjabloon blijven. Luistert die gebruiker niet dan kan de moderator de sjablonen verzwaren.

Gebruik van de overlegpagina

Je hoeft een gebruiker niet altijd aan te spreken op zijn gebruikerspagina. Dat kan ook heel goed op de overlegpagina zijn van het artikel zelf waarop de bewerking is gedaan. Die overlegpagina mag nog best meer gebruikt worden. Dat had bijvoorbeeld gekund als het gaat over het artikel lente. Nu heb je de kans dat je belandt in een editwar of bewerkingsoorlog. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat de lente soms op 20 maart begint. En volgens mij begint de meteorologische lente weer op een andere datum. Maar dat terzijde.

Gebruik van sjablonen op artikelen

Elke gebruiker kan een sjabloon op een artikel plaatsen. Ik bedoel daarmee het sjabloon {{mening}} of {{moeilijk}}.

Een wiki is een wiki

Uitgangspunt van een wiki is dat iedereen pagina's kan bewerken om te verbeteren. Blijf dat dus vooral ook doen. Zie je iets dat niet klopt dan kun je dat natuurlijk gewoon verbeteren. Je hoeft natuurlijk niet voor elk wissewasje aan de bel te trekken. Een wiki is een wiki betekent ook dat de regels zoals ik die hierboven heb opgeschreven niet in steen geschreven staan. Als iets niet werkt dan passen we de werkwijze aan. Voorstellen voor het aanpassen van de werkwijze doe je dan in de Boomhut. Moderatoren zullen in overleg eventueel met het bestuur beslissen of de werkwijze verandert.

Discussies

Bedenk dat als je in een discussie belandt dat je de ander niet kan zien of horen. Je weet dus niet hoe zijn of haar interpretatie of gezichtsuitdrukking is als hij iets schrijft. En zoals we uit de communicatie weten, gaat er dan altijd informatie verloren en kan een boodschap verkeerd overkomen. Hou je dan boven alles aan de belangrijkste regel van WikiKids: wees vriendelijk tegen elkaar!

Goed. Een heel verhaal. Nogmaals: ik vind jullie echt geweldig bezig met WikiKids en hoop dat jullie dat nog een tijd blijven doen. Voor nu: welterusten.

Met vriendelijke groeten,

Gerard Dummer Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 19 mrt 2014 22:00 (CET)

Mooi gesproken! Maar sommige dingen snap ik niet 100%. "Als je merkt dat een moderator hier handen te kort komt dan kun je in overleg met de moderator ook sjablonen plaatsen" Betekent dat je aan een moderator moet vragen of je een sjabloon mag plaatsen bij die gebruiker (dan wordt het overleg van een moderator denk ik volgespamt XD) of dat je als het jou redelijk lijkt het altijd mag doen? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 20 mrt 2014 07:51 (CET)
Bedankt, ik neem aan dat dit ook als antwoord richting mij bedoeld is n.a.v. mijn vraag op je overlegpagina. Je bevestigd dus dat het de bedoeling is dat alleen moderatoren waarschuwingen geven aan gebruikers en dat als iemand, die geen moderator is, vindt dat een gebruiker gewaarschuwd zou moeten worden dat dit dan aan een moderator gemeld moet worden. Het lijkt me handig dat hiervoor een aparte pagina komt in de stijl van Wikikids:Blokverzoek. Misschien Wikikids:Moderatorverzoek o.i.d. Het lijkt me namelijk niet handig dat je bij één of bij meerdere moderatoren op de overlegpagina dit soort dingen gaat vragen omdat er dan geen overzicht is. AnneJanssen 20 mrt 2014 09:41 (CET)
Het is geen bevestiging, maar iets nieuws waar ik en meerdere het zeker oneens zijn, we hebben maar drie moderators en het proces dat een gebruiker geïnformeerd wordt gaat naar mijn mening veel te lang duren, geen enkele wiki doet dit dan ook, op Wikipedia mag elke gebruiker een waarschuwingssjabloon plaatsen en dat gaat al sinds het bestaan ervan goed, ik snap daarom dit niet omdat er naar mijn mening niks fouts is gebeurd met dat gebruikers deze sjablonen plaatsen en zeker de laatste tijd niet. Ook begrijp ik niet hoe we nieuwe moderators gaan opleiden, dit werd juist ook vrijgegeven voor niet-moderators om ervaring op te doen. Met vriendelijke groet, Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 20 mrt 2014 10:10 (CET)
Wat mij betreft blijven jullie gewoon {{w}} en {{zb}} gebruiken. Ik ben het met Gerard eens dat {{brp}}, {{ws}}, {{og}}, {{ot}} moeten worden overgelaten aan moderatoren. Daarnaast is en blijft het een taak van moderatoren om een waarschuwing/blokkade toe te lichten, dat is geen taak van een gebruiker. Ook het terugdraaien van vandalisme/gescheld kunnen jullie, zoals Gerard al zei, gewoon blijven doen. Maar wordt het wat vager en kan de bewerking best even blijven staan, laat het dan over aan een moderator! Moderators worden door ons namelijk goed begeleid en we verwachten ook van ze dat ze geen fouten maken. Wij vinden dat erg belangrijk omdat het vaak jonge onwetende kinderen betreft. Wat betreft het krappe aantal moderatoren, zie het kopje hier onder Face-wink.svg :) apoo overleg 20 mrt 2014 15:39 (CET)

Gezocht: Moderator

Hallo allemaal, de afgelopen tijd is de activiteit op WikiKids flink toegenomen. Naast een grote groep vaste gebruikers is er ook een hoop activiteit van scholen en andere kinderen die af en toe WikiKids bewerken. Met het huidige aantal moderatoren hebben we daarom nu niet meer voldoende. We zijn op zoek naar één of twee nieuwe moderators. Daarom kun je vanaf nu solliciteren voor een plekje in ons team!

Belangrijk
Om kans te maken om moderator te worden is het belangrijk dat

  • ... je langer dan 1 maand geregistreerd bent op WikiKids.
  • ... je nuttige bijdragen levert aan artikelen van WikiKids.
  • ... je weet hoe je andere gebruikers goed moet aanspreken.
  • ... je zinvolle aanvullingen doet aan WikiKids.
  • ... je akkoord gaat met alle regels zoals die op WikiKids:Moderator worden vermeld staan.

Wat verwachten wij?
Moderator zijn is leuk maar brengt ook een hoop verplichtingen met zich mee, daarom verwachten wij dat

  • ... je minstens 3 keer per week bewerkt op WikiKids
  • ... je regelmatig de Recente Wijzigingen controleert.
  • ... je vandalisme zo snel mogelijk herstelt en gebruikers volgens de richtlijnen blokkeert.
  • ... je de verwijder-nominaties in de gaten houd en correct afhandelt.
  • ... je beschikbaar bent en snel antwoord op vragen die worden gesteld in de boomhut of op je overlegpagina.
  • ... je nieuwe gebruikers een warm welkom bied en begeleid op de punten waar ze nog hulp nodig hebben.

Aanmelden
Ben jij er helemaal klaar voor? Meld je dan aan door een e-mail te sturen met daarin je motivatiebrief. Via deze pagina » kun jij je motivatiebrief versturen. Lees eerst deze pagina goed door om te weten wat het moderatorwerk inhoud. Je kunt je opgeven tot 25 maart 2014 23:59. Hierna zullen wij één of twee gebruikers aanstellen als moderator. Vermeld in je aanmelding's e-mail sowieso

  • ... waarom wij jou moeten kiezen als moderator.
  • ... wat jij bij kan dragen aan WikiKids.
  • ... wat je de afgelopen periode al aan moderatorwerk hebt verricht op WikiKids.

Veel succes!
:) apoo overleg 20 mrt 2014 15:16 (CET)

boos

zet wat is er in het heelal er op - Deze reactie werd toegevoegd door Q (overleg | bijdragen)

Wij zijn geen helpdesk nog slaven die werk voor je doen. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 21 mrt 2014 14:41 (CET)

DIAREE DIAREE DAT HEB JE OP DE W.C.

VLatsj, dat lugt op

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Boomhut&oldid=322223"