Verdrag inzake de Rechten van het Kind: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
Het '''Verdrag inzake de Rechten van het Kind''' ('''IVRK''') is een [[internationaal verdrag]] dat de rechten van het kind vastlegt en [[Garanderen|garandeert]].
 
Het '''Verdrag inzake de Rechten van het Kind''' ('''IVRK''') is een [[internationaal verdrag]] dat de rechten van het kind vastlegt en [[Garanderen|garandeert]].
   
Het werd op 20 november 1989 aangenomen door de [[Algemene Vergadering van de Verenigde Naties]]. Deze vergadering bestaat uit vertegenwoordigers van alle lidstaten van de [[Verenigde Naties]]. Het verdrag werd vervolgens ondertekend en goedgekeurd door de meeste landen, die daarmee aan elkaar beloofden zich aan het verdrag te houden.
+
Het werd op 20 november 1989 aangenomen door de [[Algemene Vergadering van de Verenigde Naties]]. Deze vergadering bestaat uit vertegenwoordigers van alle lidstaten van de [[Verenigde Naties]] (VN). Het verdrag werd vervolgens ondertekend en goedgekeurd door de meeste landen, die daarmee aan elkaar beloofden zich aan het verdrag te houden.
   
 
Het volgt op de [[Verklaring van de Rechten van het Kind]], die 30 jaar eerder werd aangenomen en die een eenvoudige [[resolutie]] van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was, met tien artikelen die bekend staan als "principes".
 
Het volgt op de [[Verklaring van de Rechten van het Kind]], die 30 jaar eerder werd aangenomen en die een eenvoudige [[resolutie]] van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was, met tien artikelen die bekend staan als "principes".
   
== Tekst ==
 
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  +
Het nadenken over [[kinderrechten]] en de bevordering van deze rechten in de 20e eeuw leidde tot de goedkeuring van de [[Verklaring van de Rechten van het Kind]] in 1959. Daarna wilden een aantal individuen en organisaties echter een meer omvattende tekst die de kracht van een [[internationaal verdrag]] zou hebben, met andere woorden een echte [[toezegging]] van elk land, wat de Verdrag inzake de Rechten van het Kind niet had.
  +
  +
In 1978 nam de Poolse regering het initiatief om een ontwerpverdrag over de rechten van het kind in te dienen bij de Verenigde Naties. Polen was het land van [[Janusz Korczak]], die over kinderrechten had nagedacht, ze in praktijk had gebracht en erover had geschreven. De Poolse vertegenwoordigers die dit project voorstelden, haalden Korczak aan en lieten zich door zijn werk inspireren.
  +
  +
1979 werd uitgeroepen tot ''Internationaal Jaar van het Kind'' door de Verenigde Naties, die het project aanvaardde en steunde. Afgevaardigden van vrijwilligerslanden vormden een werkgroep om het verdrag voor te bereiden. Het project werd ook gevolgd door verschillende [[niet-gouvernementele organisatie]]s (NGO's) en organen van de Verenigde Naties zoals [[UNICEF]] en de [[Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties|Mensenrechtencommissie]]. Van 1979 tot de aanname van het verdrag had de werkgroep, waarvan de kosten werden betaald door de Verenigde Naties, een [[secretariaat]] (een kantoor) in [[Genève]], [[Zwitserland]], waar haar vergadering twee keer per jaar [[afgevaardigde]]n uit ongeveer 40 landen bijeenbracht. De tekst moest worden aangepast en aanvaardbaar zijn voor zeer verschillende landen, terwijl hij toch nuttig en effectief moest zijn.
  +
  +
Dit werk duurde 10 jaar. Nadat de tekst in deze periode was gewijzigd en aangevuld, werd hij op 20 november 1989 aangenomen, precies 30 jaar na de Verklaring van de Rechten van het Kind. Het verdrag trad in werking op 2 september 1990, een maand nadat al 20 landen het hadden [[Ratificeren|geratificeerd]]. Het werd sneller ondertekend en geratificeerd dan de andere VN-verdragen en door de meeste landen. Op dit moment hebben, op één na, alle landen ter wereld het verdrag ondertekend en geratificeerd, soms met voorbehoud op één punt. [[Zuid-Sudan]] en [[Somalië]] hebben het in 2015 geratificeerd. Alleen de [[Verenigde Staten van Amerika]] hebben het niet geratificeerd. De Verenigde Staten zijn vaak traag met het ondertekenen van verdragen die volgens hen bindend zijn, maar er zijn voorstanders van het ratificeren van het verdrag.
  +
 
== Inhoud ==
 
== Inhoud ==
 
=== Identiteit en familie ===
 
=== Identiteit en familie ===

Versie van 4 jan 2024 01:58

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
In het groen de verdragspartijen en in het paars de landen die het verdrag wel hebben getekend maar niet hebben geratificeerd

Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) is een internationaal verdrag dat de rechten van het kind vastlegt en garandeert.

Het werd op 20 november 1989 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Deze vergadering bestaat uit vertegenwoordigers van alle lidstaten van de Verenigde Naties (VN). Het verdrag werd vervolgens ondertekend en goedgekeurd door de meeste landen, die daarmee aan elkaar beloofden zich aan het verdrag te houden.

Het volgt op de Verklaring van de Rechten van het Kind, die 30 jaar eerder werd aangenomen en die een eenvoudige resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was, met tien artikelen die bekend staan als "principes".

Geschiedenis

Het nadenken over kinderrechten en de bevordering van deze rechten in de 20e eeuw leidde tot de goedkeuring van de Verklaring van de Rechten van het Kind in 1959. Daarna wilden een aantal individuen en organisaties echter een meer omvattende tekst die de kracht van een internationaal verdrag zou hebben, met andere woorden een echte toezegging van elk land, wat de Verdrag inzake de Rechten van het Kind niet had.

In 1978 nam de Poolse regering het initiatief om een ontwerpverdrag over de rechten van het kind in te dienen bij de Verenigde Naties. Polen was het land van Janusz Korczak, die over kinderrechten had nagedacht, ze in praktijk had gebracht en erover had geschreven. De Poolse vertegenwoordigers die dit project voorstelden, haalden Korczak aan en lieten zich door zijn werk inspireren.

1979 werd uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Kind door de Verenigde Naties, die het project aanvaardde en steunde. Afgevaardigden van vrijwilligerslanden vormden een werkgroep om het verdrag voor te bereiden. Het project werd ook gevolgd door verschillende niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en organen van de Verenigde Naties zoals UNICEF en de Mensenrechtencommissie. Van 1979 tot de aanname van het verdrag had de werkgroep, waarvan de kosten werden betaald door de Verenigde Naties, een secretariaat (een kantoor) in Genève, Zwitserland, waar haar vergadering twee keer per jaar afgevaardigden uit ongeveer 40 landen bijeenbracht. De tekst moest worden aangepast en aanvaardbaar zijn voor zeer verschillende landen, terwijl hij toch nuttig en effectief moest zijn.

Dit werk duurde 10 jaar. Nadat de tekst in deze periode was gewijzigd en aangevuld, werd hij op 20 november 1989 aangenomen, precies 30 jaar na de Verklaring van de Rechten van het Kind. Het verdrag trad in werking op 2 september 1990, een maand nadat al 20 landen het hadden geratificeerd. Het werd sneller ondertekend en geratificeerd dan de andere VN-verdragen en door de meeste landen. Op dit moment hebben, op één na, alle landen ter wereld het verdrag ondertekend en geratificeerd, soms met voorbehoud op één punt. Zuid-Sudan en Somalië hebben het in 2015 geratificeerd. Alleen de Verenigde Staten van Amerika hebben het niet geratificeerd. De Verenigde Staten zijn vaak traag met het ondertekenen van verdragen die volgens hen bindend zijn, maar er zijn voorstanders van het ratificeren van het verdrag.

Inhoud

Identiteit en familie

Bescherming en welzijn

Onderwijs of schoolopvoeding

Spel, vrije tijd en media

Participatierechten

Toepassing van het verdrag

Kritiek op en steun voor het verdrag

Vikidia2.png

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van de Franse Vikidia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verdrag_inzake_de_Rechten_van_het_Kind&oldid=832881"