Agatha Christie: verschil tussen versies
Regel 13: | Regel 13: | ||
[[Categorie:Brits schrijver]] | [[Categorie:Brits schrijver]] | ||
+ | |||
+ | [[fr:Agatha Christie]] |
Versie van 29 jan 2019 19:55
Agatha Mary Clarissa Miller (geboren te Torquay op 15 september 1890 - gestorven te Wallingford op 12 januari 1976) is een Brits schrijfster, die bekend staat om haar detectives. Agatha Christie is uitgegroeid tot een van de bekendste schrijfsters van de 20e eeuw. Ze schreef in totaal 66 romans, 20 toneelstukken, 4 non-fictie werken en ongeveer 150 korte verhalen.
Christie verhuisd op 6-jarige leeftijd met haar familie naar Frankrijk en schreef op haar 12e haar eerste verhalen die verschenen in regionale bladen. Hoewel ze aanvankelijk pianiste of zangeres wilde worden, werd ze na een weddenschap met haar zus schrijfster. Ze daagde haar zus uit om een volwaardige misdaadroman te schrijven. In 1920 geeft ze haar eerste boek uit en ze breekt in 1926 definitief door. Datzelfde jaar raakte vermist. Hoewel niemand eigenlijk weet wat er gebeurd is (ze heeft het zelf nooit verteld), verwijten vele het aan haar slechte huwelijk. Uiteindelijk wordt ze binnen een paar dagen gevonden en in 1930 hertrouwd ze. In 1956 kreeg ze de belangrijke titel Commander of the British Empire en in 1972 kreeg ze zelfs een wassenbeeld in Madame Tussaud. Uiteindelijk overleed ze in 1976, twee jaar nadat ze voor het laatst in het openbaar verscheen.
Christie gebruikt in haar boeken aantal trucjes die erg kenmerkend aan haar zijn. Als eerste raakte de detective altijd via een kennis betrokken bij een moord of komt er toevallig eentje tegen. Gedurende het verhaal wordt bewijsmateriaal onderzocht en verdachten gehoord, waardoor de lezer als het ware meehelpt met zoeken naar de dader. Tijdens het verhaal sterft er ook meestal een verdachte, aangezien deze achter de identiteit van de echte moordenaar is gekomen. Tevens is kenmerkend de grote bijeenkomst aan het einde van het boek waar de dader wordt onthult, iets wat veel televisieseries van haar hebben overgenomen. Christie bedacht ook de onbetrouwbare verteller. In het boek The Rhetoric of Fiction blijkt de dader degene te zijn die het verhaal zelf verteld!
Agatha Christie's bekendste boek is waarschijnlijk And There Were None of Tien kleine negertjes. Dit gaat over tien misdadigers die vrij zijn gesproken en op een eiland worden uitgenodigd voor een vakantie. Echter worden ze stuk voor stuk vermoord, als verdiende loon. De dader moet een van de tien zijn, aangezien men volledig van de wereld is afgesloten. Ook de Murder on the Orient Express en The Mousetrap zijn bekenden. Christie schreef ook series over bepaalde personages. Christie heeft twee hele bekende personages. Als eerste Miss Marple, een oudere vrouw die door middel van logica de meest ingewikkelde moordzaken weet op te lossen. Ten tweede Hercule Poirot, een Belgische detective. Over het laatste personage is trouwens iets te vertellen. Hoewel Christie in de jaren 40 al een roman schreef waarin Poirot stierf. Echter hield ze het 30 jaar lang verborgen in een kluis tot dat het in 1975 uitkwam, een jaar voor haar dood. Dat ze dit zo vroeg schreef was niet gek, eigenlijk had ze een bloedhekel aan het personage.
Agatha Christie is volgens het Guinness-recordboek de bestverkopende auteur ooit. Alleen al in Nederlands zijn 20 miljoen boeken van haar verkocht en worden er jaarlijks nog 100.000 verkocht. Haar boeken zijn in 108 talen vertaald en de UNESCO schat het aantal verkochte exemplaren op 3,2 miljard. Overigens is berekend als je al deze boeken op een trein zou doen en deze zou laten voorbij razen. Duurt het 9 uur voordat de trein voorbij is geraasd. Je moet weten dat enorme aantal boeken nog knapper van haar is, aangezien Christie dyslectie had.
Overigens was Christie vrij gul. Zo liet ze met de opbrengsten van haar boeken een kerk restaureren, maar aan de andere kant bezat ze zelf ook acht huizen.