Neil Armstrong: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(typo)
k (dus armstrong heeft echt heel veel gedaan)
Regel 13: Regel 13:
   
 
[[Categorie:Astronauten]]
 
[[Categorie:Astronauten]]
  +
  +
  +
  +
Voorwoord
  +
  +
In het begin dacht ik nee niet weer een werkstuk
  +
Wat het probleem was ik ziek geweest. en je komt op school moet je ook nog een werkstuk maken. hoorde dat je het over een bekend persoon moest maken. Ik wist niet wat ik hoorde. En ik had namelijk geen flauw idee wat ik zou kiezen. Na een overleg met mijn ouders wist ik het wel. Ik ging het doen over Neil Armstrong, de eerste mens op de maan. ik het over hem doen ik heel geïnteresseerd ben over het heelal.
  +
Ook al lees ik heel veel over het heelal.
  +
De namen vergeet je binnen 20 seconden.
  +
Maar volgens mij had ik nog nooit over hem gehoord.
  +
Ik was blij dat ik het over hem ging doen omdat ik alles over hem te weten zou komen
  +
  +
Ik wil in dit werkstuk leren waarom hij later geen handtekeningen meer uitdeelde.
  +
  +
Zelf wil ik niet van de aarde weg hoor. ik blijf met beide benen op de grond. Oost west moeder aarde best.
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
piloot
  +
Neil Armstrong was geboren op een boerderij op 5 augustus 1930.
  +
De boerderij lag 10 kilometer weg van de stad Wapakoneta ergens in de verenigde staten
  +
Armstrong had een jongere zus June en een jongere broer Dean.
  +
Ze moesten vaak verhuizen door het werk van hun vader
  +
Als tweejarige had Neil Armstrong al een grote voorliefde voor vliegtuigen. Dat kwam omdat zijn vader hem mee nam naar een luchtvaartshow toen hij twee was.
  +
Toen Armstrong
  +
Als 16 jarige haalde hij zijn vliegdiploma toch niet normaal op je 16de al mogen vliegen.
  +
  +
Hij werd 2 weken na zijn 20ste verjaardag werd hij echt volledig marine piloot.
  +
Voordat Armstrong bij NASA ging werken.
  +
Wou hij wel andere dingen, maar ook dingen in de lucht.
  +
Hij wilde gevechtspiloot worden.
  +
  +
Armstrong kreeg een taak. (aan het eind van de maand januari 1951).
  +
Hij moest landen op een vliegdekschip en dat was hem gelukt.
  +
Toen moest hij als verkennings piloot boven Korea vliegen in songjin. Maar het rechtervleugel brak af. Het lukte Armstrong om naar een veilig gebeid te vliegen. Dat kon alleen met de schiet stoel.
  +
Armstrong was
  +
Armstrong nam ontslag, Armstrong werkte 3 jaar bij de marine.
  +
Hij ging naar Korea en ging studeren s de Purdue Universiteit. Hij studeerde in 1952 tot 1955 Hij trouwde in 1955 met janet Shearon.
  +
Zij studeerde daar ook. Ze kregen 2 kinderen: een jongen en een meisje.
  +
Maar in 1962 overleed het meisje aan longontsteking.
  +
  +
Hij wilde testpiloot worden. maar na enkele maanden vond hij NASA op de vliegbasis Edwards ook wel interessant. Daar werkte hij ook als een testpiloot maar dan voor NASA
  +
Armstrongs eerste raketvlucht was op 22 maart 1959 in de Bell X-1B, een vliegtuig met een raketmotor. Armstrong had pech omdat het neuswiel stuk was, hij heeft het wel overleefd.
  +
Een ander voorbeeld van een ongeluk :
  +
North American X-15
  +
Bij de landing brak de neus. Het stuiterde als een dolle van de 43 kilometer. Armstrong vloog voorbij de landingsbaan met de snelheid van 3.200 kilometer per uur. Pas na 64 kilometer lukte het eindelijk om te keren en veilig te landen. Nadat hij neerstortte ging hij weer door met vliegen. Armstrong was 7 jaar testpiloot.
  +
  +
  +
Armstrong had vaak ongeluk met geluk, want hij ging niet dood door de ongelukken.
  +
  +
Kijk ik zal als je steeds bijna neerstort en dood gaat niet meer vliegen. Sowieso zal ik niet gaan vliegen want ik heb hoogtevrees.
  +
Maar Neil Armstrong ging gewoon door. Maar ja, wel begrijpelijk als dat je grootste droom is.
  +
  +
  +
had NASA een probleem want ze wouden als eerste een man naar de maan sturen. En de russen wouden dat ook.
  +
Allebei alleen maar om beroemt te worden.
  +
  +
  +
  +
Op 13 September 1962 werd Armstrong door NASA gebeld of hij bij ze officieel bij hun wou werken. Hij zei zonder te denken ja.
  +
Armstrong werkte nu als astronaut bij NASA
  +
De eerste opdracht was project gemini 8 het doel van die vlucht was een oefening voor het latere Apollo programma de bemanning waren Neil Armstrong en David Scott. Ze moesten banen om de aarde vliegen. Maar het ging alweer fout. Op aarde hadden ze geen contact meer met de raket. Ze moesten overgaan op een ander systeem. En in de raket ging ook niet alles goed, de capsule die eigenlijk vast moest blijven zitten. Ging draaien. Armstrong probeerde het tegen te houden maar het werkte niet. Het bleef draaien. Gelukkig op aarde deed het programma het weer een beetje. Ze zeiden op aarde ga over naar een ander systeem RCS. Dat stond voor Reentry Control System. Toen dat systeem werkte konden ze weer veilig naar aarde. Armstrong wou nog steeds het Apollo programma doen. Maar ze moesten eerst nog een andere missie gemini 11. Hierbij was Armstrong vervangend commandant-piloot. De lancering was op 12 september 1966. Armstrong ging zelf niet naar de ruimte dat mochten Pete Conrad en Dick Gordon. Armstrong moest zorgen dat ze contact hielden met de raders van aarde. Want anders kon het weer mis gaan zoals bij Gemini 8. Gelukkig liep de missie zonder problemen en kwamen ze ook weer thuis. Maar ze moesten behalve het Gemini programma het Apollo programma. Want juist daarmee werden ze beroemt.
  +
  +
  +
  +
De bedoeling van het project was ook om 75 uur 55 banen te maken om de aarde. Maar dat lukte dus niet.
  +
  +
Armstrong werd benoemt tot commandant van het vervaningsteam voor de Apollo 8 missie. De bedoeling was dat ze 10 banen om de maan zouden reizen. Dat was hun gelukt. Armstrong was weer niet in de raket zelf. Wie dit keer in de raket zaten waren Frank Borman, Jim Lovell William Anders. Frank was commandant.
  +
Jim was Command/Servicemodule piloot
  +
En William was maanlanderpiloot
  +
Frank was al commandant geweest bij het project gemini 7 maar nu was hij de commandant van Apollo 8
  +
Alles verliep goed, ze waren 20 uur in de capsule geweest. Ze belanden zoals verwacht in de stille oceaan… En ze werden opgepikt door de USS York Town. Ik vindt het eigenlijk best knap 20 uur zitten in een capsule. Ik kan daar niet de hele tijd in blijven.
  +
  +
Apollo 11
  +
Wist je dat de maan elke honderd jaar 2 meter verder weg gaat?
  +
Dus als we in 3000 weer naar de maan gaan( waarschijnlijk wel eerder)
  +
Maar nu kwam het project Apollo 11
  +
Het was heel duur en moeilijk al die projecten.
  +
En dat is ook makkelijk te bedenken. Want als het allemaal zo makkelijk en niet duur was… nou dan hadden we het wel duizend jaar eerder kunnen doen. Maar dan had ik dit werkstuk ook niet hoeven te schrijven. Want dan was Neil Armstrong een piloot. En niet de eerste man op de maan.
  +
En dan had ik nu nog geen onderwerp.
  +
Maar terug naar Apollo 11
  +
  +
het was de bedoeling om een raket met bemanning naar de maan te sturen. De bemanning van de Apollo 11 waren Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin. In een vergadering. Zeiden een paar mensen of ze Buzz misschien konden vervangen voor Jim Lovell. Maar Armstrong kon koud samenwerken met Buzz. Dus zei Armstrong de volgende dag: ik wil dat Buzz mee gaat. Armstong was bij deze missie commandant. Ergens in maart 1969 bedacht NASA dat Armstrong de eerste mens op de maan zou zijn omdat. Hij niet opschepte, want een leider die opschept op de maan kan erg fout gaan. En omdat de mensen vonden dat de commandant naar buiten moest gaan.
  +
  +
De lancering van de Apollo 11 was op 16 juli 1969. Alles ging nu nog goed.
  +
Deze capsule was gelukkig veel groter dan die van de Gemini je hoort het al mini.
  +
Veel mensen luisterde vanaf de radio of keken vanaf de televisie
  +
Hier wordt niemand zeeziek. Dus als je denkt. Je wordt zeeziek in de ruimte. Die heeft het helemaal mis. Hier zijn namelijk andere dingen. Ruimteziek! Je denkt ruimteziek bestaat dat? Ja als je ruimteziek bent wordt je heel misselijk en dan ga je overgeven. Tijdens de lancering ging de hardslag van Armstrong heel hoog. 110 slagen per minuut. En de gewone hardslag is maar 90 per minuut. Na een paar dagen kwamen ze bij de maan. Collins bleef in de raket. Want als ze heel snel weg moesten kon Collins de raket opstarten. Na ongeveer 3 tot 5 dagen bereikte ze de maan. dat was op 20:17:39 20 juli 1969. En ongeveer 6 uur later kwam Armstrong naar beneden. En onderaan de lader zei hij dit:
  +
Het is een kleine stap voor de mens, maar een enorme voor de mensheid. En Armstong begon te wandelen. Of eigenlijk een kangoeroe na te doen.
  +
Want op de maan is er bijna geen zwaartekracht dus kun je heel hoog springen. Armstong ging een maanwandeling maken.
  +
En ongeveer 15 minuten later kwam Buzz ook naar beneden. Ze gingen aan het werk. Ze moesten veel dingen doen. Want wat zou jij doen als je op de maan staat en je weet bijna niets. Ze zetten de vlag neer en toen gebeurde er dit. De president belde. Kijk je bent heel speciaal aan het werk op de maan. belt de president je. Toen ze even later de vlag neer hadden gezet en op de maan en een paar andere onderzoeken. Gingen ze maar weer naar de aarde. Buzz was 2 uur en 16 minuten op de maan. en Armstong was 2 uur en 31 minuten! Buzz en Armstong waren weer in de raket. Maar er was een probleem, iemand moest met zijn ruimtepak tegen een schakelaar verschuiven. En het is nog niet voorbij! Want het was de schakelaar van het opstijgen! Gelukkig was er een pen mee aan boord. He, de eerste pen op de maan. Nee want een pen kan niet lopen. De pen ging op de maan uit elkaar. Hoe dan? Nou, met een gedeelte van de pen konden ze de schakelaar weer goed zetten. En zo kwam het dus dat ze toch terug kwamen van de reis. Als die pen er niet was dan waren het eerste doden op de maan. Ik vindt echt dat Neil Armstong echt heel veel geluk had. Wat ik me ook afvraag is af of ze aan boort nog iets te doen hadden. In de auto kan je auto’s tellen. Maar in de ruimte kan dat niet, daar kan je sterren tellen. Maar of je dan niet in de war raakt met welke je moet en niet moet. Ik vindt het ook gek dat mensen dat durven. Want je komt wel heel hoog. Volgens mij hadden ze geen hoogtevrees. En ik het ook gek dat ze het ook nog willen als ze op het menu hebben gekeken. En je kan er niet zo goed poepen. Dit is dus waarom ik in mijn voorwoord zei dat ik met beide benen op de grond blijf.
  +
Wist je al dat je de voetstappen van Neil Armstong en Buzz Aldrin altijd blijft zien. Dat komt omdat er op de maan geen wind is. En geen stof en regen. Dus daarom zijn ze er over duizend jaar nog.
  +
Armstong was denk ik wel blij dat hij de eerste man op de maan mocht zijn. Want er zijn denk ik best veel mensen die dat willen. Ik denk ook dat er veel mensen bang waren dat Armstong het niet overleefde. Want niemand had het ooit gedaan. Een ritje naar de maan is namelijk niet makkelijk. Vanaf de maan kan je wel hele mooie foto’s maken. Dat hebben ze ook gedaan hoor. Want je bent op de maan geweest en je komt terug en ze vragen hoe was het. Nou dan kan je geen foto. Dat is ook best jammer. Vooral als je er miljoenen euro’s aan hebt gegeven.
  +
  +
Niet meer astronaut
  +
Ze gingen terug naar de aarde. Ik dacht altijd dat het alleen maar een heen reis was, maar als ik wat langer nadacht. Want anders als er alleen maar heen reizen heen konden nou dan zaten we allemaal op de aarde en bleven we dat. En dan gingen we niet naar de maan. Ik heb inmiddels zoveel boeken gelezen dat ik zelf ook wel weet dat het anders heel gek zou zijn. Gelukkig leef ik in dit tijdperk en niet in de steentijd. Want hier kunnen we bijna naar mars. Want anders kon ik niet eens naar de andere kant van de wereld. En nu kunnen we zelfs behalve een rondje om de aarde ook al bijna naar mars en de maan. Neil Armstong was denk ik ook wel blij dat hij in dat tijdperk leefde. Want anders als hij in de steentijd leef kon hij ook niet vliegen en helemaal niet naar de maan. Maar nu weer terug naar de Apollo 11
  +
Ze kwamen weer na een reis van 3 tot 5 dagen, bij de aarde.
  +
Ze vielen in de stille oceaan. Ze werden opgevist door een marineschip.
  +
Ze werden welkom geheten door president Richard Nixon.
  +
Ze konden geen hand schudden. Want de astronauten zaten in een kluis.
  +
Waarom dan? Nou omdat ze misschien ruimteziek konden zijn. Echt overal op de wereld waren mensen aan het luisteren, lezen en kijken want wat als het goed ging en fout ging. Overal in de wereld stonden ze in kranten. En toen ze terug kwamen werden ze niet alleen door de president verwelkomt, nee ook gewoon door de hele wereld. Het was niet alleen gewoon bijzonder voor een land. Want nu was het de hele wereld. Neil Armstong had iets bereikt. Dat hij het eerste mens op de maan was. En dat was bewonder, want zoiets gebeurt niet elke dag. En de woorden die Neil Armstong uitsprak ( het is een kleine stap voor een mens, maar een grote voor de mensheid) waren wereld beroemd. Natuurlijk zei hij dat in het Engels
  +
Dit zei Armstrong op de maan
  +
"That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind”
  +
Waarom de a tussen haakjes staat. Na groot onderzoek ( wat ik niet nodig vindt) is gebleken dat Armstrong de a niet uitsprak. Armstrong gaf het zelf wel toe. Ik vind het gek dat er echt een groot onderzoek daarvoor is. Je kan het ook gewoon vragen. Blijkbaar durfde niemand.
  +
  +
  +
  +
Armstong melde een paar dagen later, dat hij niet meer plannen had om in de ruimte te gaan. Hij was dus geen astronaut meer. En vliegen ging die ook niet meer doen. Armstrong werd na die tijd nog meer: hoogleraar , ingenieur en luchtvaartkundig. Armstrong bleef natuurlijk beroemd. Mensen vroegen hem om zijn handtekening. Armstrong ging advertenties makken bij een automobielfabriek Chrysler zogenaamd
  +
  +
  +
Toen Armstrong ouder werd ging hij opeens geen handtekeningen meer uitdelen. Omdat hij had ontdekt dat mensen zijn handtekening verkochten! En soms wel voor vele euro’s. Daarom ging hij na 1994 geen handtekeningen meer uitdelen. En wist je dat aan het eind van Armstrongs leven een handtekening wel 1000 euro op bracht. En de brieven die Armstrong typte wel 3000 euro.
  +
In 2002 ging Armstrong met pensioen.
  +
In mei 2005 kreeg Armstrong door dat zelfs de kapper, waarbij hij al 20 jaar zijn haar knipte. Een deel gaf aan een verzamelaar voor 3000 euro. Armstrong dreigde om naar de rechter te gaan, tenzij de kapper het haar terug gaf of geld gaf aan iets wat Armstrong wou wat is niet duidelijk. Maar noodgedwongen deed de kapper het laatste. Bij het Purdue Universiteit in Korea stond een standbeeld van Armstrong omdat hij daar had gestudeerd had. Ik denk dat Armstrong zijn hele leven zelf toen hij dood ging. Iets met lucht en vliegtuigen te maken had. Dus ook toen hij met pensioen was bleef hij nadenken over de ruimte. Wat ik bijzonder van de ruimte vind is dat het een andere plek is dan aarde. En dat sommige fantasie dingen in de ruimte echt zijn. Want door de tijdreizen is fantasie maar sommige astronomen zeggen dat een wormgat de kracht is om door de tijd te reizen. Als we het lang genoeg open konden houden dan zouden we door de tijd kunnen reizen. ( ik geloof er niets van) Het zelfde is bij aliens. Sommige mensen denken dat er ergens in het heelal ook ergens leven is. Het zal wel heel en dan ook heel gek zijn dat het alleen op onze planeet kon zijn? En ik vindt vet dat het nog niet duidelijk is wat er nog meer is. Eigenlijk is alles nog niet zeker.
  +
NASA wil namelijk in de toekomst nog veel meer doen; bemande raketten naar mars sturen, enorme telescopen op de maan en mars maken en een onderzeese ruimteschip naar Europa sturen.
  +
Hu, wat we weten toch zeker dat er om Europa mensen wonen. Dat wel maar naar de maan van Jupiter. Die heet ook Europa en dat is een ijsmaan. Ze willen met een boor onderzoek doen. Er wordt gedacht dat daar leven is. Ze willen ook satellieten nog beter maken. Er gaat ook een nieuw onderzoek begingen zogenaamd naar een planeet kelper-186 f dat schijnt namelijk een aardse planeet te zijn. Die in 2014 is ontdekt, ik denk dat Armstrong dat graag wou weten.
  +
  +
Overleden
  +
  +
Armstrong kwam ook tijdens zijn wereld reis naar Nederland.
  +
Natuurlijk met de Apollo 11 want als die er niet was, dan was hij niet op de maan ( het kan wel met een andere raket). Hij zei tijdens een toespraak in Den Haag dat 50% een goeie maanlanding kan worden. En dus 50 niet. Ik weet niet wat hij daarmee wou zeggen want volgens mij is dat opscheppen. Hij kwam naar Nederland in oktober 1969. Armstrong werd op 7 augustus 2012 ziek. Hij had last van een verstopte kransslagader. Hij overleed daardoor en ging dood op 25 augustus 2012.
  +
Op 31 augustus 2012 was er een speciale herdenkingsdienst. Die alleen voor de familie van Armstrong was. Buzz en Collins waren er ook bij. Ook John Glenn ( eerste Amerikaan die in een baan rond de aarde was gegaan met een raket) en Jim Lovell. Armstrongs wens was als hij dood was dat het as wat nog over was van het gecremeerd en over de stille oceaan gegooid.
  +
Ik snap wel dat hij dat wou want hij heeft al zijn hele leven met vliegtuigen en zo te maken gehad. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je je hele leven aan vliegtuigen besteed. Ik denk nu eigenlijk en wordt hij nog iets anders dan iets in de lucht?
  +
Maar heeft hij nog kinderen?
  +
  +
Ja, Armstrong ontmoete toen hij op de Purdue Universiteit zat .
  +
Ontmoete hij janet Shearon.
  +
Samen kregen ze 2 kinderen een jongen en een meisje.
  +
Maar in 1962 overleed zijn dochter dat kwam omdat ze longontsteking had. En janet beviel een jaar later hun 2e zoon. Maar janet scheidde, gelukkig trouwde Armstrong het zelfde jaar met Carol Knight. Die had hij ontmoet bij een restaurant, ze hadden de tafel gedeeld. Ze zei bijna niets maar 2 weken later belde Armstrong haar om te vragen wat ze aan het doen was. Ik vind dit best gek je deelt een tafel en 2 weken later ga je bellen hoe het gaat. Ik vindt dit echt vreemd. Want het is een vreemde het is al erg genoeg dat je de tafel moet delen. En dan ga je er ook nog mee trouwen. Ik begrijp wel dat ze elkaar leuk vonden maar als dat niet zo was dan was het gek.

Versie van 5 jan 2017 12:24

Neil Armstrong

Neil Armstrong (Wapakoneta, 5 augustus 1930 - Cincinnati, 25 augustus 2012) was een Amerikaanse astronaut en de eerste mens die op de maan stond. Dat was op 21 juli 1969.

Neil Armstrong was ook gevechtspiloot en testpiloot, luchtvaartkundig ingenieur en hoogleraar. In 1950, toen Armstrong twintig jaar was, werd hij marinepiloot. In 1962 werd hij door de NASA uitgekozen als astronaut. Hij had toen als testpiloot al 2400 uren gevlogen. In zijn hele loopbaan vloog hij meer dan 200 verschillende vliegtuigmodellen.

Op 20 september 1965 werd Armstrong gezagvoerder-piloot van de Gemini 8. Het zou zijn eerste ruimtevlucht worden. De lancering was op 16 maart 1966 en verliep succesvol. Op 23 december 1968, toen de ruimteraket Apollo 8 rond de maan vloog, werd Armstrong benoemd tot commandant van de nieuwe missie van Apollo 11, waarbij voor het eerst een bemande maanlanding zou worden uitgeprobeerd.

De lancering van de Apollo 11 was op 16 juli 1969. De bemanning bestond uit Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Ze landden op de maan op 20 juli 1969, om 20:17:39 precies. Zes uur en veertig minuten later (op 21 juli dus) begon Armstrong, als de eerste mens ooit, aan zijn maanwandeling. Nauwelijks had hij een voet op het maanoppervlak gezet, of hij sprak de historische woorden: "Dit is een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid..."

Zowel die eerste stap (rond 3 uur 's nachts Nederlandse tijd) als deze korte speech waren voor iedereen op aarde te zien, want de maanlanding werd rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Sommigen herinneren zich nog dat ze er 's nachts voor opbleven of de wekker zetten. Anderen weer geloofden dat het "nep" was, net als een toneelstuk of een stripverhaal. Want je kon natuurlijk niet op de maan landen. Het maanoppervlak was zo zacht, daar zou je direct doorheen zakken. Als je al niet direct verbrandde vanwege het ontbreken van een dampkring op de maan, die een temperende invloed op de zonnestralen had. Maar ook die laatste groep moest later toch - zij het schoorvoetend - toegeven, dat de maanlanding toch echt had plaatsgevonden.


             Voorwoord

In het begin dacht ik nee niet weer een werkstuk Wat het probleem was ik ziek geweest. en je komt op school moet je ook nog een werkstuk maken. hoorde dat je het over een bekend persoon moest maken. Ik wist niet wat ik hoorde. En ik had namelijk geen flauw idee wat ik zou kiezen. Na een overleg met mijn ouders wist ik het wel. Ik ging het doen over Neil Armstrong, de eerste mens op de maan. ik het over hem doen ik heel geïnteresseerd ben over het heelal. Ook al lees ik heel veel over het heelal. De namen vergeet je binnen 20 seconden. Maar volgens mij had ik nog nooit over hem gehoord. Ik was blij dat ik het over hem ging doen omdat ik alles over hem te weten zou komen

Ik wil in dit werkstuk leren waarom hij later geen handtekeningen meer uitdeelde.

Zelf wil ik niet van de aarde weg hoor. ik blijf met beide benen op de grond. Oost west moeder aarde best.







                          piloot   

Neil Armstrong was geboren op een boerderij op 5 augustus 1930. De boerderij lag 10 kilometer weg van de stad Wapakoneta ergens in de verenigde staten Armstrong had een jongere zus June en een jongere broer Dean. Ze moesten vaak verhuizen door het werk van hun vader Als tweejarige had Neil Armstrong al een grote voorliefde voor vliegtuigen. Dat kwam omdat zijn vader hem mee nam naar een luchtvaartshow toen hij twee was. Toen Armstrong Als 16 jarige haalde hij zijn vliegdiploma toch niet normaal op je 16de al mogen vliegen.

Hij werd 2 weken na zijn 20ste verjaardag werd hij echt volledig marine piloot. Voordat Armstrong bij NASA ging werken. Wou hij wel andere dingen, maar ook dingen in de lucht. Hij wilde gevechtspiloot worden.

Armstrong kreeg een taak. (aan het eind van de maand januari 1951).

Hij moest landen op een vliegdekschip en dat was hem gelukt. 

Toen moest hij als verkennings piloot boven Korea vliegen in songjin. Maar het rechtervleugel brak af. Het lukte Armstrong om naar een veilig gebeid te vliegen. Dat kon alleen met de schiet stoel. Armstrong was Armstrong nam ontslag, Armstrong werkte 3 jaar bij de marine.

 Hij ging naar Korea en ging studeren s de Purdue Universiteit. Hij studeerde in 1952 tot 1955 Hij trouwde in 1955 met janet Shearon.

Zij studeerde daar ook. Ze kregen 2 kinderen: een jongen en een meisje. Maar in 1962 overleed het meisje aan longontsteking.

Hij wilde testpiloot worden. maar na enkele maanden vond hij NASA op de vliegbasis Edwards ook wel interessant. Daar werkte hij ook als een testpiloot maar dan voor NASA Armstrongs eerste raketvlucht was op 22 maart 1959 in de Bell X-1B, een vliegtuig met een raketmotor. Armstrong had pech omdat het neuswiel stuk was, hij heeft het wel overleefd. Een ander voorbeeld van een ongeluk : North American X-15 Bij de landing brak de neus. Het stuiterde als een dolle van de 43 kilometer. Armstrong vloog voorbij de landingsbaan met de snelheid van 3.200 kilometer per uur. Pas na 64 kilometer lukte het eindelijk om te keren en veilig te landen. Nadat hij neerstortte ging hij weer door met vliegen. Armstrong was 7 jaar testpiloot.


Armstrong had vaak ongeluk met geluk, want hij ging niet dood door de ongelukken.

Kijk ik zal als je steeds bijna neerstort en dood gaat niet meer vliegen. Sowieso zal ik niet gaan vliegen want ik heb hoogtevrees. Maar Neil Armstrong ging gewoon door. Maar ja, wel begrijpelijk als dat je grootste droom is.


had NASA een probleem want ze wouden als eerste een man naar de maan sturen. En de russen wouden dat ook. Allebei alleen maar om beroemt te worden.


Op 13 September 1962 werd Armstrong door NASA gebeld of hij bij ze officieel bij hun wou werken. Hij zei zonder te denken ja. Armstrong werkte nu als astronaut bij NASA De eerste opdracht was project gemini 8 het doel van die vlucht was een oefening voor het latere Apollo programma de bemanning waren Neil Armstrong en David Scott. Ze moesten banen om de aarde vliegen. Maar het ging alweer fout. Op aarde hadden ze geen contact meer met de raket. Ze moesten overgaan op een ander systeem. En in de raket ging ook niet alles goed, de capsule die eigenlijk vast moest blijven zitten. Ging draaien. Armstrong probeerde het tegen te houden maar het werkte niet. Het bleef draaien. Gelukkig op aarde deed het programma het weer een beetje. Ze zeiden op aarde ga over naar een ander systeem RCS. Dat stond voor Reentry Control System. Toen dat systeem werkte konden ze weer veilig naar aarde. Armstrong wou nog steeds het Apollo programma doen. Maar ze moesten eerst nog een andere missie gemini 11. Hierbij was Armstrong vervangend commandant-piloot. De lancering was op 12 september 1966. Armstrong ging zelf niet naar de ruimte dat mochten Pete Conrad en Dick Gordon. Armstrong moest zorgen dat ze contact hielden met de raders van aarde. Want anders kon het weer mis gaan zoals bij Gemini 8. Gelukkig liep de missie zonder problemen en kwamen ze ook weer thuis. Maar ze moesten behalve het Gemini programma het Apollo programma. Want juist daarmee werden ze beroemt.


De bedoeling van het project was ook om 75 uur 55 banen te maken om de aarde. Maar dat lukte dus niet.

Armstrong werd benoemt tot commandant van het vervaningsteam voor de Apollo 8 missie. De bedoeling was dat ze 10 banen om de maan zouden reizen. Dat was hun gelukt. Armstrong was weer niet in de raket zelf. Wie dit keer in de raket zaten waren  Frank Borman, Jim Lovell William Anders. Frank was commandant.
Jim was Command/Servicemodule piloot

En William was maanlanderpiloot Frank was al commandant geweest bij het project gemini 7 maar nu was hij de commandant van Apollo 8 Alles verliep goed, ze waren 20 uur in de capsule geweest. Ze belanden zoals verwacht in de stille oceaan… En ze werden opgepikt door de USS York Town. Ik vindt het eigenlijk best knap 20 uur zitten in een capsule. Ik kan daar niet de hele tijd in blijven.

                    Apollo 11

Wist je dat de maan elke honderd jaar 2 meter verder weg gaat? Dus als we in 3000 weer naar de maan gaan( waarschijnlijk wel eerder) Maar nu kwam het project Apollo 11 Het was heel duur en moeilijk al die projecten. En dat is ook makkelijk te bedenken. Want als het allemaal zo makkelijk en niet duur was… nou dan hadden we het wel duizend jaar eerder kunnen doen. Maar dan had ik dit werkstuk ook niet hoeven te schrijven. Want dan was Neil Armstrong een piloot. En niet de eerste man op de maan. En dan had ik nu nog geen onderwerp. Maar terug naar Apollo 11

het was de bedoeling om een raket met bemanning naar de maan te sturen. De bemanning van de Apollo 11 waren Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin. In een vergadering. Zeiden een paar mensen of ze Buzz misschien konden vervangen voor Jim Lovell. Maar Armstrong kon koud samenwerken met Buzz. Dus zei Armstrong de volgende dag: ik wil dat Buzz mee gaat. Armstong was bij deze missie commandant. Ergens in maart 1969 bedacht NASA dat Armstrong de eerste mens op de maan zou zijn omdat. Hij niet opschepte, want een leider die opschept op de maan kan erg fout gaan. En omdat de mensen vonden dat de commandant naar buiten moest gaan.

De lancering van de Apollo 11 was op 16 juli 1969. Alles ging nu nog goed. Deze capsule was gelukkig veel groter dan die van de Gemini je hoort het al mini. Veel mensen luisterde vanaf de radio of keken vanaf de televisie Hier wordt niemand zeeziek. Dus als je denkt. Je wordt zeeziek in de ruimte. Die heeft het helemaal mis. Hier zijn namelijk andere dingen. Ruimteziek! Je denkt ruimteziek bestaat dat? Ja als je ruimteziek bent wordt je heel misselijk en dan ga je overgeven. Tijdens de lancering ging de hardslag van Armstrong heel hoog. 110 slagen per minuut. En de gewone hardslag is maar 90 per minuut. Na een paar dagen kwamen ze bij de maan. Collins bleef in de raket. Want als ze heel snel weg moesten kon Collins de raket opstarten. Na ongeveer 3 tot 5 dagen bereikte ze de maan. dat was op 20:17:39 20 juli 1969. En ongeveer 6 uur later kwam Armstrong naar beneden. En onderaan de lader zei hij dit: Het is een kleine stap voor de mens, maar een enorme voor de mensheid. En Armstong begon te wandelen. Of eigenlijk een kangoeroe na te doen. Want op de maan is er bijna geen zwaartekracht dus kun je heel hoog springen. Armstong ging een maanwandeling maken. En ongeveer 15 minuten later kwam Buzz ook naar beneden. Ze gingen aan het werk. Ze moesten veel dingen doen. Want wat zou jij doen als je op de maan staat en je weet bijna niets. Ze zetten de vlag neer en toen gebeurde er dit. De president belde. Kijk je bent heel speciaal aan het werk op de maan. belt de president je. Toen ze even later de vlag neer hadden gezet en op de maan en een paar andere onderzoeken. Gingen ze maar weer naar de aarde. Buzz was 2 uur en 16 minuten op de maan. en Armstong was 2 uur en 31 minuten! Buzz en Armstong waren weer in de raket. Maar er was een probleem, iemand moest met zijn ruimtepak tegen een schakelaar verschuiven. En het is nog niet voorbij! Want het was de schakelaar van het opstijgen! Gelukkig was er een pen mee aan boord. He, de eerste pen op de maan. Nee want een pen kan niet lopen. De pen ging op de maan uit elkaar. Hoe dan? Nou, met een gedeelte van de pen konden ze de schakelaar weer goed zetten. En zo kwam het dus dat ze toch terug kwamen van de reis. Als die pen er niet was dan waren het eerste doden op de maan. Ik vindt echt dat Neil Armstong echt heel veel geluk had. Wat ik me ook afvraag is af of ze aan boort nog iets te doen hadden. In de auto kan je auto’s tellen. Maar in de ruimte kan dat niet, daar kan je sterren tellen. Maar of je dan niet in de war raakt met welke je moet en niet moet. Ik vindt het ook gek dat mensen dat durven. Want je komt wel heel hoog. Volgens mij hadden ze geen hoogtevrees. En ik het ook gek dat ze het ook nog willen als ze op het menu hebben gekeken. En je kan er niet zo goed poepen. Dit is dus waarom ik in mijn voorwoord zei dat ik met beide benen op de grond blijf. Wist je al dat je de voetstappen van Neil Armstong en Buzz Aldrin altijd blijft zien. Dat komt omdat er op de maan geen wind is. En geen stof en regen. Dus daarom zijn ze er over duizend jaar nog. Armstong was denk ik wel blij dat hij de eerste man op de maan mocht zijn. Want er zijn denk ik best veel mensen die dat willen. Ik denk ook dat er veel mensen bang waren dat Armstong het niet overleefde. Want niemand had het ooit gedaan. Een ritje naar de maan is namelijk niet makkelijk. Vanaf de maan kan je wel hele mooie foto’s maken. Dat hebben ze ook gedaan hoor. Want je bent op de maan geweest en je komt terug en ze vragen hoe was het. Nou dan kan je geen foto. Dat is ook best jammer. Vooral als je er miljoenen euro’s aan hebt gegeven.

                      Niet meer astronaut

Ze gingen terug naar de aarde. Ik dacht altijd dat het alleen maar een heen reis was, maar als ik wat langer nadacht. Want anders als er alleen maar heen reizen heen konden nou dan zaten we allemaal op de aarde en bleven we dat. En dan gingen we niet naar de maan. Ik heb inmiddels zoveel boeken gelezen dat ik zelf ook wel weet dat het anders heel gek zou zijn. Gelukkig leef ik in dit tijdperk en niet in de steentijd. Want hier kunnen we bijna naar mars. Want anders kon ik niet eens naar de andere kant van de wereld. En nu kunnen we zelfs behalve een rondje om de aarde ook al bijna naar mars en de maan. Neil Armstong was denk ik ook wel blij dat hij in dat tijdperk leefde. Want anders als hij in de steentijd leef kon hij ook niet vliegen en helemaal niet naar de maan. Maar nu weer terug naar de Apollo 11 Ze kwamen weer na een reis van 3 tot 5 dagen, bij de aarde. Ze vielen in de stille oceaan. Ze werden opgevist door een marineschip. Ze werden welkom geheten door president Richard Nixon. Ze konden geen hand schudden. Want de astronauten zaten in een kluis. Waarom dan? Nou omdat ze misschien ruimteziek konden zijn. Echt overal op de wereld waren mensen aan het luisteren, lezen en kijken want wat als het goed ging en fout ging. Overal in de wereld stonden ze in kranten. En toen ze terug kwamen werden ze niet alleen door de president verwelkomt, nee ook gewoon door de hele wereld. Het was niet alleen gewoon bijzonder voor een land. Want nu was het de hele wereld. Neil Armstong had iets bereikt. Dat hij het eerste mens op de maan was. En dat was bewonder, want zoiets gebeurt niet elke dag. En de woorden die Neil Armstong uitsprak ( het is een kleine stap voor een mens, maar een grote voor de mensheid) waren wereld beroemd. Natuurlijk zei hij dat in het Engels Dit zei Armstrong op de maan "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind” Waarom de a tussen haakjes staat. Na groot onderzoek ( wat ik niet nodig vindt) is gebleken dat Armstrong de a niet uitsprak. Armstrong gaf het zelf wel toe. Ik vind het gek dat er echt een groot onderzoek daarvoor is. Je kan het ook gewoon vragen. Blijkbaar durfde niemand.


 Armstong melde een paar dagen later, dat hij niet meer plannen had om in de ruimte te gaan. Hij was dus geen astronaut meer. En vliegen ging die ook niet meer doen. Armstrong werd na die tijd nog meer: hoogleraar , ingenieur en luchtvaartkundig. Armstrong bleef natuurlijk beroemd. Mensen vroegen hem om zijn handtekening. Armstrong ging advertenties makken bij een automobielfabriek Chrysler zogenaamd


Toen Armstrong ouder werd ging hij opeens geen handtekeningen meer uitdelen. Omdat hij had ontdekt dat mensen zijn handtekening verkochten! En soms wel voor vele euro’s. Daarom ging hij na 1994 geen handtekeningen meer uitdelen. En wist je dat aan het eind van Armstrongs leven een handtekening wel 1000 euro op bracht. En de brieven die Armstrong typte wel 3000 euro. 

In 2002 ging Armstrong met pensioen. In mei 2005 kreeg Armstrong door dat zelfs de kapper, waarbij hij al 20 jaar zijn haar knipte. Een deel gaf aan een verzamelaar voor 3000 euro. Armstrong dreigde om naar de rechter te gaan, tenzij de kapper het haar terug gaf of geld gaf aan iets wat Armstrong wou wat is niet duidelijk. Maar noodgedwongen deed de kapper het laatste. Bij het Purdue Universiteit in Korea stond een standbeeld van Armstrong omdat hij daar had gestudeerd had. Ik denk dat Armstrong zijn hele leven zelf toen hij dood ging. Iets met lucht en vliegtuigen te maken had. Dus ook toen hij met pensioen was bleef hij nadenken over de ruimte. Wat ik bijzonder van de ruimte vind is dat het een andere plek is dan aarde. En dat sommige fantasie dingen in de ruimte echt zijn. Want door de tijdreizen is fantasie maar sommige astronomen zeggen dat een wormgat de kracht is om door de tijd te reizen. Als we het lang genoeg open konden houden dan zouden we door de tijd kunnen reizen. ( ik geloof er niets van) Het zelfde is bij aliens. Sommige mensen denken dat er ergens in het heelal ook ergens leven is. Het zal wel heel en dan ook heel gek zijn dat het alleen op onze planeet kon zijn? En ik vindt vet dat het nog niet duidelijk is wat er nog meer is. Eigenlijk is alles nog niet zeker. NASA wil namelijk in de toekomst nog veel meer doen; bemande raketten naar mars sturen, enorme telescopen op de maan en mars maken en een onderzeese ruimteschip naar Europa sturen. Hu, wat we weten toch zeker dat er om Europa mensen wonen. Dat wel maar naar de maan van Jupiter. Die heet ook Europa en dat is een ijsmaan. Ze willen met een boor onderzoek doen. Er wordt gedacht dat daar leven is. Ze willen ook satellieten nog beter maken. Er gaat ook een nieuw onderzoek begingen zogenaamd naar een planeet kelper-186 f dat schijnt namelijk een aardse planeet te zijn. Die in 2014 is ontdekt, ik denk dat Armstrong dat graag wou weten.

               Overleden 

Armstrong kwam ook tijdens zijn wereld reis naar Nederland. Natuurlijk met de Apollo 11 want als die er niet was, dan was hij niet op de maan ( het kan wel met een andere raket). Hij zei tijdens een toespraak in Den Haag dat 50% een goeie maanlanding kan worden. En dus 50 niet. Ik weet niet wat hij daarmee wou zeggen want volgens mij is dat opscheppen. Hij kwam naar Nederland in oktober 1969. Armstrong werd op 7 augustus 2012 ziek. Hij had last van een verstopte kransslagader. Hij overleed daardoor en ging dood op 25 augustus 2012. Op 31 augustus 2012 was er een speciale herdenkingsdienst. Die alleen voor de familie van Armstrong was. Buzz en Collins waren er ook bij. Ook John Glenn ( eerste Amerikaan die in een baan rond de aarde was gegaan met een raket) en Jim Lovell. Armstrongs wens was als hij dood was dat het as wat nog over was van het gecremeerd en over de stille oceaan gegooid. Ik snap wel dat hij dat wou want hij heeft al zijn hele leven met vliegtuigen en zo te maken gehad. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je je hele leven aan vliegtuigen besteed. Ik denk nu eigenlijk en wordt hij nog iets anders dan iets in de lucht? Maar heeft hij nog kinderen?

Ja, Armstrong ontmoete toen hij op de Purdue Universiteit zat . Ontmoete hij janet Shearon. Samen kregen ze 2 kinderen een jongen en een meisje. Maar in 1962 overleed zijn dochter dat kwam omdat ze longontsteking had. En janet beviel een jaar later hun 2e zoon. Maar janet scheidde, gelukkig trouwde Armstrong het zelfde jaar met Carol Knight. Die had hij ontmoet bij een restaurant, ze hadden de tafel gedeeld. Ze zei bijna niets maar 2 weken later belde Armstrong haar om te vragen wat ze aan het doen was. Ik vind dit best gek je deelt een tafel en 2 weken later ga je bellen hoe het gaat. Ik vindt dit echt vreemd. Want het is een vreemde het is al erg genoeg dat je de tafel moet delen. En dan ga je er ook nog mee trouwen. Ik begrijp wel dat ze elkaar leuk vonden maar als dat niet zo was dan was het gek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neil_Armstrong&oldid=470350"