Avondmens: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Avondmensen''' zijn mensen die heel moeilijk uit bed komen maar dat ze s'avonds heel lang op kunnen blijven omdat hun het actiefs zijn . == Wat is het verschil...')
 
k
 
(15 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Liège, le pont Albert Ier verlicht in de avond IMG 9703 2019-06-01 22.13.jpg|miniatuur|De avondmens is actiever in de avond.]]
'''Avondmensen''' zijn mensen die heel moeilijk uit bed komen maar dat ze s'avonds heel lang op kunnen blijven omdat hun het actiefs zijn .
 
  +
'''Avondmensen''' zijn mensen die zich in de [[avond]] het meest wakker voelen. In de ochtend vinden zij het vaak lastig om op te staan, aangezien ze dan het minst wakker voelen. Het is [[cultuur|cultureel]] en soms ook [[erfelijk]] bepaald of iemand meer aan ochtend- of avondmens is. Ook bepaalt wat iemand gewend is deels of die persoon een ochtend- of avondmens is. Als een avondmens voor een lange tijd vroeg moet opstaan en vroeg naar bed moet gaan, wordt voor die persoon ook makkelijker om eerder in slaap te vallen en op te staan.
   
  +
== Kenmerken ==
== Wat is het verschil tussen ochtendmens en avondmens ==
 
  +
Avondmensen gaan doorgaans later naar bed, omdat ze later slaap krijgen. Dit komt omdat hun biologische klok (het ritme dat bepaalt wanneer je opstaat, slaap krijgt en weer gaat slapen) anders is geregeld. De biologische klok maakt bij avondmensen pas later het slaaphormoon [[melatonine]] aan, waardoor ze later moe worden. Als avondmensen in de ochtend vroeg op moeten staan, voelen ze zich niet fit en hebben ze een grotere kans op een ochtendhumeur. Aangezien de meeste werkroosters van 9.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags lopen, hebben avondmensen een grotere kans op slaaptekort. Dit kan ontstaan als ze 's avonds pas laat in slaap vallen en in de ochtend toch vroeg op moeten staan. In een [[ernstig]] geval kan dit leiden tot [[slapeloosheid]] of een [[eetstoornis]].
Ochtendmensen vinden het heel normaal en makkelijk om vroeg op te staan en zijn in de ochtend ook heel actief. Avondmens daar tegen hebben vaak moeite met uit bed komen en vroeg op staan maar avondmensen kunnen wel nachten doorhalen op feesten terwijl Ochtendmensen juist vroeg naar bed gaan hierdoor begrijpen Ochtendmensen en avondmensen elkaar vaak ook niet . Vaak op vakantie kom er achter wat voor mens je bent want dan ben je niet verbonden aan werktijden bij een ochtendmens begint de dag al om 8:00 uur in de ochtend terwijl bij een avondmens de dag begint om 11:00 uur in de ochtend . Wat voor soort mens je bent is erfelijk bepaalde en zit dus in je DNA maar ligt ook aan je omgeving.
 
  +
  +
== Media ==
  +
*[https://schooltv.nl/video/hoe-weet-je-lichaam-wanneer-je-wil-slapen-en-wakker-worden-dankzij-je-biologische-klok/#q=biologische%20klok Hoe weet je lichaam wanneer je wil slapen en wakker worden? (NTR/Het Klokhuis)]
  +
*[https://schooltv.nl/video/hoe-werkt-je-biologische-klok-je-lichaam-heeft-een-ingebouwde-stopwatch/#q=biologische%20klok Hoe werkt je biologische klok? (KRO-NCRV/Broodje Gezond)]
  +
*[https://schooltv.nl/video/waarom-hebben-sommige-mensen-moeite-met-vroeg-opstaan-je-hebt-ochtendmensen-en-avondmensen/ Waarom hebben sommige mensen moeite met vroeg opstaan? (NTR/Het Klokhuis)]
  +
[[Categorie:Slaap-waakritme]]

Huidige versie van 10 okt 2022 om 21:16

De avondmens is actiever in de avond.

Avondmensen zijn mensen die zich in de avond het meest wakker voelen. In de ochtend vinden zij het vaak lastig om op te staan, aangezien ze dan het minst wakker voelen. Het is cultureel en soms ook erfelijk bepaald of iemand meer aan ochtend- of avondmens is. Ook bepaalt wat iemand gewend is deels of die persoon een ochtend- of avondmens is. Als een avondmens voor een lange tijd vroeg moet opstaan en vroeg naar bed moet gaan, wordt voor die persoon ook makkelijker om eerder in slaap te vallen en op te staan.

Kenmerken

Avondmensen gaan doorgaans later naar bed, omdat ze later slaap krijgen. Dit komt omdat hun biologische klok (het ritme dat bepaalt wanneer je opstaat, slaap krijgt en weer gaat slapen) anders is geregeld. De biologische klok maakt bij avondmensen pas later het slaaphormoon melatonine aan, waardoor ze later moe worden. Als avondmensen in de ochtend vroeg op moeten staan, voelen ze zich niet fit en hebben ze een grotere kans op een ochtendhumeur. Aangezien de meeste werkroosters van 9.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags lopen, hebben avondmensen een grotere kans op slaaptekort. Dit kan ontstaan als ze 's avonds pas laat in slaap vallen en in de ochtend toch vroeg op moeten staan. In een ernstig geval kan dit leiden tot slapeloosheid of een eetstoornis.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Avondmens&oldid=736819"