Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Eetstoornis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vertekend beeld bij Anorexia Nervosa

Een eetstoornis is een psychisch probleem (het heeft dus te maken met je hersens).

Door dit probleem lust je veel of sommige dingen niet. Dit is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een verstoorde manier om gaan met eten. Bij een merendeel van de mensen met een eetstoornis komt dat doordat het slachtoffer een onrealistisch of verstoord lichaamsbeeld of -ideaal heeft.

cliënten met eetstoornis

Eetstoornissen komen het meest voor onder vrouwen tussen de 14 en 25 jaar, dit komt vooral omdat zij het meest gevoelig zijn voor lichaamsidealen in reclame en op sociale media. Zodra je eenmaal een stoornis hebt kom je er moeilijk van af. Maar ongeveer 40% van de slachtoffers zal helemaal herstellen, en dit duurt dan ook nog vele jaren, gemiddeld 7 en half jaar! Ongeveer 25% zal nooit helemaal herstellen van hun stoornis en maar liefst 10% overlijd ten gevolge van hun eetstoornis. De andere 25% herstelt maar gedeeltelijk.

Soorten eetstoornissen

Je hebt veel soorten eetstoornis, de meest bekende eetstoornissen zijn:

  • Anorexia nervosa, bij deze vorm heeft iemand een heel grote angst om dik te worden, en eten ze daarom veel te weinig.
  • Boulimia nervosa, bij deze vorm eet iemand opzettelijk te weinig en krijgen ze daardoor vaak eetbuien.

Oorzaken

Een eetstoornis kan door veel verschillende oorzaken ontstaan, en meestal zijn het meerdere oorzaken tegelijkertijd.

  • Bij zowel anorexia als boulimia is er sprake van ontregeling in bepaalde stoffen (serotine) in de hersenen, en is er iets mis met de hormoonhuishouding in je hersenen;
  • Depressieve gevoelens;
  • Gezinsriscofactoren: bijvoorbeeld bij opvoeding wordt de nadruk gelegd op prestaties en succes, conflictvermijdend gedrag, te sterke binding van kind en van ouder;
  • Traumatische ervaringen;
  • Slankheidsideaal door media.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eetstoornis&oldid=747094"