Veeteelt: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Term gemengd bedrijf toegevoegd.)
 
(11 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Veeteelt''' is het houden van dieren zodat je de [[ei]]eren, [[melk]], [[vlees]] of [[bont]] kunt gebruiken om te verkopen. Het is een onderdeel van de [[landbouw]].  
+
'''Veeteelt''' is het houden van dieren, zodat je de [[ei]]eren, [[melk]], [[vlees]] of [[bont]] kunt gebruiken om te verkopen. Het is een onderdeel van de [[landbouw]]. Nederland is een van de grootste landbouwexporteurs van de hele wereld. Dit betekent dat Nederland de meeste landbouwproducten, dus ook veeteelt producten, in andere landen verkoopt.
  
Je kunt de veeteelt verdelen in twee soorten: intensieve veeteelt en extensieve veeteelt.
+
Boeren die de dieren verzorgen heten [[veehouders]]. Zij kunnen het eten voor de dieren zelf verbouwen: dan doen ze dus ook aan [[akkerbouw]]. Hun bedrijf heet dan een ''gemengd bedrijf''. Maar ze kunnen ook het veevoer alleen kopen.  
  
 +
Je kunt de veeteelt verdelen in twee soorten: intensieve veeteelt en extensieve veeteelt. [[Bestand:Florida chicken house.jpg|thumb|Florida chicken house|right|Heel veel kippen in één hok. Intensieve veeteelt.]]
  
  
 
'''Intensieve veeteelt'''  
 
'''Intensieve veeteelt'''  
  
Dit betekent dat de boer heel veel dieren houdt in een kleine stal. Intensieve veeteelt wordt ook wel bio-industrie genoemd. Voorbeelden van de bio-industrie zijn de legbatterijen of nertsenfokkerij. Bij een legbatterij zijn er wel 5 kippen in een heel klein hokje geduwd (dit is sinds 2012 verboden). Het enige doel hiervan is dat ze zoveel mogelijk eieren leggen, zodat de boer veel geld aan ze kan verdienen.  
+
Dit betekent dat de boer heel veel dieren houdt in een kleine stal. Intensieve veeteelt wordt ook wel [[bio-industrie]] genoemd. Voorbeelden van de bio-industrie zijn de legbatterijen of nertsenfokkerij. Bij een legbatterij zijn er wel 5 kippen in een heel klein hokje geduwd (dit is sinds 2012 verboden). Het enige doel hiervan is dat ze zoveel mogelijk eieren leggen, zodat de boer veel geld aan ze kan verdienen.  
  
  
 
'''Extensieve veeteelt'''  
 
'''Extensieve veeteelt'''  
  
Dit betekent dat de boer juist zijn dieren veel vrijheid geeft, ze hebben veel ruimte om te leven. Dit wordt ook wel biologisch genoemd. De dieren hebben een beter leven in vergelijking met de dieren in de intensieve veeteelt. Bij intensieve veeteelt kost het de boer minder geld en werk om de dieren te onderhouden. Een voorbeeld van extensieve veeteelt is een aantal schapen in een wei, die in de gaten worden gehouden. Ze worden bij elkaar gehaald in een stal wanneer dat echt nodig is.  
+
Dit betekent dat de boer juist zijn dieren veel vrijheid geeft, ze hebben veel ruimte om te leven. Dit wordt ook wel biologisch genoemd. De dieren hebben een beter leven in vergelijking met de dieren in de intensieve veeteelt. Bij intensieve veeteelt kost het de boer minder geld en werk om de dieren te onderhouden. Een voorbeeld van extensieve veeteelt is een aantal schapen in een wei, die in de gaten worden gehouden. Ze worden bij elkaar gehaald in een stal wanneer dat echt nodig is. In Nederland komt dit niet heel veel voor. De dieren in de veeteelt in Nederland lopen tijdens het groeiseizoen van het gras wel veel buiten. [[Bestand:Montbeliard-Cattle-01.jpg|thumb|Montbéliard-Cattle-01|right|thumb|Koeien in de wei. Extensieve veeteelt.]]
  
  
 +
 +
'''Ontwikkelingen'''
 +
 +
Erg lang geleden werd de veeteelt gebruikt om iets bij te verdienen. Boeren hadden naast hun dieren, nog een andere baan. Dat is de afgelopen jaren wel anders. Tegenwoordig verdienen de boeren geld, door het onderhouden van hun dieren en het verkopen van de dierlijke producten. De boeren van nu moeten zich aan veel regeltjes houden, die de [[regering]] heeft doorgevoerd. Dit gaat bijvoorbeeld over het aantal medicijnen wat een dier mag worden gegeven en de leefruimte van de dieren. Tegenwoordig is er in de veeteelt een combinatie van intensieve en extensieve veeteelt. De dieren staat met z'n allen in een stal, maar hebben wel genoeg ruimte om te leven. De dieren staan in de zomer veel buiten, omdat het gras van het land dan genoeg voeding is voor de dieren. Dieren moeten veel voeding krijgen, om bijvoorbeeld genoeg melk te geven. In de winter staan de dieren vaak binnen, in de stal. Het gras op het land geeft dan niet genoeg voeding voor de dieren en het is vaak te koud en regenachtig.
  
  

Huidige versie van 25 nov 2023 om 13:49

Veeteelt is het houden van dieren, zodat je de eieren, melk, vlees of bont kunt gebruiken om te verkopen. Het is een onderdeel van de landbouw. Nederland is een van de grootste landbouwexporteurs van de hele wereld. Dit betekent dat Nederland de meeste landbouwproducten, dus ook veeteelt producten, in andere landen verkoopt.

Boeren die de dieren verzorgen heten veehouders. Zij kunnen het eten voor de dieren zelf verbouwen: dan doen ze dus ook aan akkerbouw. Hun bedrijf heet dan een gemengd bedrijf. Maar ze kunnen ook het veevoer alleen kopen.

Je kunt de veeteelt verdelen in twee soorten: intensieve veeteelt en extensieve veeteelt.

Heel veel kippen in één hok. Intensieve veeteelt.


Intensieve veeteelt

Dit betekent dat de boer heel veel dieren houdt in een kleine stal. Intensieve veeteelt wordt ook wel bio-industrie genoemd. Voorbeelden van de bio-industrie zijn de legbatterijen of nertsenfokkerij. Bij een legbatterij zijn er wel 5 kippen in een heel klein hokje geduwd (dit is sinds 2012 verboden). Het enige doel hiervan is dat ze zoveel mogelijk eieren leggen, zodat de boer veel geld aan ze kan verdienen.


Extensieve veeteelt

Dit betekent dat de boer juist zijn dieren veel vrijheid geeft, ze hebben veel ruimte om te leven. Dit wordt ook wel biologisch genoemd. De dieren hebben een beter leven in vergelijking met de dieren in de intensieve veeteelt. Bij intensieve veeteelt kost het de boer minder geld en werk om de dieren te onderhouden. Een voorbeeld van extensieve veeteelt is een aantal schapen in een wei, die in de gaten worden gehouden. Ze worden bij elkaar gehaald in een stal wanneer dat echt nodig is. In Nederland komt dit niet heel veel voor. De dieren in de veeteelt in Nederland lopen tijdens het groeiseizoen van het gras wel veel buiten.

Koeien in de wei. Extensieve veeteelt.


Ontwikkelingen

Erg lang geleden werd de veeteelt gebruikt om iets bij te verdienen. Boeren hadden naast hun dieren, nog een andere baan. Dat is de afgelopen jaren wel anders. Tegenwoordig verdienen de boeren geld, door het onderhouden van hun dieren en het verkopen van de dierlijke producten. De boeren van nu moeten zich aan veel regeltjes houden, die de regering heeft doorgevoerd. Dit gaat bijvoorbeeld over het aantal medicijnen wat een dier mag worden gegeven en de leefruimte van de dieren. Tegenwoordig is er in de veeteelt een combinatie van intensieve en extensieve veeteelt. De dieren staat met z'n allen in een stal, maar hebben wel genoeg ruimte om te leven. De dieren staan in de zomer veel buiten, omdat het gras van het land dan genoeg voeding is voor de dieren. Dieren moeten veel voeding krijgen, om bijvoorbeeld genoeg melk te geven. In de winter staan de dieren vaak binnen, in de stal. Het gras op het land geeft dan niet genoeg voeding voor de dieren en het is vaak te koud en regenachtig.


Je kunt de veeteelt weer onderverdelen in:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Veeteelt&oldid=827811"