Barbara van Nicomedië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
 
(29 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Bestand:Saint-Barbara-Grk-ikon.png|right|300px|miniatuur|Sint-Barbara]]
 +
'''Barbara van Nicomedië''' is een [[Christelijke heilige]]. Ze wordt gezien als een jonge vrouw met een [[martelpalm]] en een kroon. Ze vocht met een zwaard. Ze werd daar ook door gedood. En ze had een [[ciborie]] (een vaatwerk), een pauwenveer en een kanon. Meer had ze niet tot haar beschikking. Ze was 1 van de 14 [[noodhelpers]]. Ze leefde in Nicomedië of te wel Turkije. Ze wordt vereert in de [[katholieke kerk]] en de [[orthodoxe]] kerken weten niet wanneer Barbara is dood gegaan, maar er wordt gezegd van 206, 345 en 306. Haar vader wilde niet dat Barbara met jongens om ging, want hij wilde niet dat ze een vriendje kreeg en/ of verliefd werd. Dus hij sloot haar op in een toren en maakte een [[badhuis]] voor alleen haar met 2 ramen maar het werden er 3. Want dat wilde Barbara. Ze wilde de [[Heilige Drievuldigheid]] eren dus ze bekeerde zich in het geheim tot het [[Christendom]]. Haar vader kwam erachter dus hij liet haar martelen. Dat werkte niet want haar wonden genazen op mysterieuze wijze. Dus haar vader onthoofde haar en daardoor werd hijzelf door de bliksem getroffen. Er is ook een feestdag op 4 december waarin de mensen haar eren.
 +
== Noodhelper ==
 +
Barbara van Nicomedië was 1 van de 14 [[noodhelpers]]. Met noodhelper wordt bedoeld dat je in het bijzonder zou helpen bij allerlei ziektes en aandoeningen. Barbara was noodhelper tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood. Ook kon ze helper zijn tegen een storm die het land verwoest. Barbara van Nicomedië is ook beschermheilige van gevaarlijke beroepen zoals: [[artilleristen]] en [[mijnwerkers]]. Ze was ook  [[beschermheilige]] van Culemborg en [[Vreeswijk]]. In Zuid-Limburg was het feest van Sint-Barbara, als beschermster van de mijnwerkers, een van de belangrijkste feestdagen van het jaar en lange tijd een vrije dag. Met de mijnsluiting in Nederlands Limburg kwam daar een einde aan. Barbara van Nicomedië werd altijd op 4 december herdacht, maar nu wordt ze niet meer opgenomen in de [[heiligenkalender]] sinds 1969.
  
== '''Barbara''' ==
+
== Sint-Barbara kerk ==
+
De [[Sint-Barbarakerk]] is een bekende [[kerk]] in [[Culemborg]]. Het stadje Culemborg ligt vlakbij [[de lek]], in [[Gelderland]]. Nu is de Sint-Barbara kerk een [[rijksmonument]] voor Culemborg. De Sint-Barbarakerk is gebouwd ter vervanging van de [[Sint-Janskerk]] die te klein en in te slechte staat was. Deze kerk was ter ere gebouwd voor [[Sint-Jan de Doper]]. De bouw van de nieuwe kerk vond plaats onder de zorg van [[pastoor Jacobs]]. De kerk is ontworpen door Petrus Johannes van Genk en gebouwd in neogotische stijl. Naast baksteen is de Sint-Barbara kerk ook gebouwd van [[natuursteen]]. De kerk is een [[rijksmonument]]. In 1991 is de kerk [[gerestaureerd]]. Je hebt ook de [[Barbaratoren]], dat is een specifiek deel van de Sint-Barbara kerk. In die toren hing altijd 1 klok, dat was de Elisabethklok die afkomstig was uit de vorige kerk: de St.Janskerk. Deze klok is in 1555 gemaakt door de Utrechtse meestergieter [[Jan Tolhuis]]. De Elisabethklok is zo genoemd, omdat Elisabeth van Culemborg een heilige was voor Culemborg. Op de rand van de klok staat geschreven: Elisabeth Zachariae Magnum Virum Genuit, Jan Tolhuis me fecit 1555, wat betekent ‘’Elisabeth schonk Zacharias een groot man. Jan Tolhuis heeft mij gegoten in 1555”. In 1925 zijn er 3 klokken bijgekomen, maar die zijn door de [[Duitse bezetters]] in beslag genomen en van deze klokken is alleen de Elisabethklok teruggevonden na de bezetting. In 1948, net na de oorlog, zijn er weer drie nieuwe klokken bijgegoten. Nu hangen deze klokken samen met de Elisabethklok in de Barbaratoren. De Elisabeth wordt in de loop der jaren niet meer geluid, omdat de klok is gebarsten en daarna weer gelast. De klank is daardoor niet meer mooi vinden ze. Nu heeft de [[Barbaratoren]] een [[carillon]] met 47 klokken.
Barbara (van Nicomedië) is een Christelijke heilige. Ze was 1 van de 14 noodhelpers. Ze leefde in Nicomedië of te wel Turkije. Ze wordt vereert in de katholieke kerk en de orthodoxe kerkWe weten niet wanneer Barbara is dood gegaan, maar er wordt gezegd van 206, 345 en 306. Haar vader wilde niet dat Barbara met jongens om ging, want hij wilde niet dat ze een vriendje kreeg en/ of verliefd werd. Dus hij sloot haar op in een toren en maakte een badhuis voor alleen haar met 2 ramen maar het werden er 3. Want dat wilde Barbara. Ze wilde de Heilige Drievuldigheid eren dus ze bekeerde zich in het geheim tot het Christendom. Haar vader kwam erachter dus hij liet haar martelen. Dat werkte niet want haar wonden genazen op mysterieuze wijze. Dus haar vader onthoofde haar en daardoor werd hijzelf door de bliksem getroffen. Er is ook een feest op 4 december waarin de mensen haar eren. [[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sint_Bonifatiuskerk_Leeuwarden_Sint_Barbara_van_Nicomedi%C3%AB.jpg]]
+
 
 +
== Wist je dat..==
 +
*..dat Barbara in het [[Grieks]] Αγία Βαρβάρα, of duidelijker Agia Varvara betekent.
 +
*..Barbara door haar eigen vader werd onthoofd.
 +
*..er zijn 2 steden naar haar vernoemd is, dit zijn er bij de [[Verenigde Staten]] en de [[Filipijnen]] allebei 1, en die heten ook bij beide landen: Santa Barbara.
 +
 
 +
[[Categorie:Heilige]]

Huidige versie van 7 okt 2021 om 18:28

Sint-Barbara

Barbara van Nicomedië is een Christelijke heilige. Ze wordt gezien als een jonge vrouw met een martelpalm en een kroon. Ze vocht met een zwaard. Ze werd daar ook door gedood. En ze had een ciborie (een vaatwerk), een pauwenveer en een kanon. Meer had ze niet tot haar beschikking. Ze was 1 van de 14 noodhelpers. Ze leefde in Nicomedië of te wel Turkije. Ze wordt vereert in de katholieke kerk en de orthodoxe kerken weten niet wanneer Barbara is dood gegaan, maar er wordt gezegd van 206, 345 en 306. Haar vader wilde niet dat Barbara met jongens om ging, want hij wilde niet dat ze een vriendje kreeg en/ of verliefd werd. Dus hij sloot haar op in een toren en maakte een badhuis voor alleen haar met 2 ramen maar het werden er 3. Want dat wilde Barbara. Ze wilde de Heilige Drievuldigheid eren dus ze bekeerde zich in het geheim tot het Christendom. Haar vader kwam erachter dus hij liet haar martelen. Dat werkte niet want haar wonden genazen op mysterieuze wijze. Dus haar vader onthoofde haar en daardoor werd hijzelf door de bliksem getroffen. Er is ook een feestdag op 4 december waarin de mensen haar eren.

Noodhelper

Barbara van Nicomedië was 1 van de 14 noodhelpers. Met noodhelper wordt bedoeld dat je in het bijzonder zou helpen bij allerlei ziektes en aandoeningen. Barbara was noodhelper tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood. Ook kon ze helper zijn tegen een storm die het land verwoest. Barbara van Nicomedië is ook beschermheilige van gevaarlijke beroepen zoals: artilleristen en mijnwerkers. Ze was ook beschermheilige van Culemborg en Vreeswijk. In Zuid-Limburg was het feest van Sint-Barbara, als beschermster van de mijnwerkers, een van de belangrijkste feestdagen van het jaar en lange tijd een vrije dag. Met de mijnsluiting in Nederlands Limburg kwam daar een einde aan. Barbara van Nicomedië werd altijd op 4 december herdacht, maar nu wordt ze niet meer opgenomen in de heiligenkalender sinds 1969.

Sint-Barbara kerk

De Sint-Barbarakerk is een bekende kerk in Culemborg. Het stadje Culemborg ligt vlakbij de lek, in Gelderland. Nu is de Sint-Barbara kerk een rijksmonument voor Culemborg. De Sint-Barbarakerk is gebouwd ter vervanging van de Sint-Janskerk die te klein en in te slechte staat was. Deze kerk was ter ere gebouwd voor Sint-Jan de Doper. De bouw van de nieuwe kerk vond plaats onder de zorg van pastoor Jacobs. De kerk is ontworpen door Petrus Johannes van Genk en gebouwd in neogotische stijl. Naast baksteen is de Sint-Barbara kerk ook gebouwd van natuursteen. De kerk is een rijksmonument. In 1991 is de kerk gerestaureerd. Je hebt ook de Barbaratoren, dat is een specifiek deel van de Sint-Barbara kerk. In die toren hing altijd 1 klok, dat was de Elisabethklok die afkomstig was uit de vorige kerk: de St.Janskerk. Deze klok is in 1555 gemaakt door de Utrechtse meestergieter Jan Tolhuis. De Elisabethklok is zo genoemd, omdat Elisabeth van Culemborg een heilige was voor Culemborg. Op de rand van de klok staat geschreven: Elisabeth Zachariae Magnum Virum Genuit, Jan Tolhuis me fecit 1555, wat betekent ‘’Elisabeth schonk Zacharias een groot man. Jan Tolhuis heeft mij gegoten in 1555”. In 1925 zijn er 3 klokken bijgekomen, maar die zijn door de Duitse bezetters in beslag genomen en van deze klokken is alleen de Elisabethklok teruggevonden na de bezetting. In 1948, net na de oorlog, zijn er weer drie nieuwe klokken bijgegoten. Nu hangen deze klokken samen met de Elisabethklok in de Barbaratoren. De Elisabeth wordt in de loop der jaren niet meer geluid, omdat de klok is gebarsten en daarna weer gelast. De klank is daardoor niet meer mooi vinden ze. Nu heeft de Barbaratoren een carillon met 47 klokken.

Wist je dat..

  • ..dat Barbara in het Grieks Αγία Βαρβάρα, of duidelijker Agia Varvara betekent.
  • ..Barbara door haar eigen vader werd onthoofd.
  • ..er zijn 2 steden naar haar vernoemd is, dit zijn er bij de Verenigde Staten en de Filipijnen allebei 1, en die heten ook bij beide landen: Santa Barbara.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barbara_van_Nicomedië&oldid=686168"