Assen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 86: Regel 86:
 
De TT bestaat al 80 jaar.
 
De TT bestaat al 80 jaar.
  
==Assen in de tweede wereldoorlog==
+
==Assen in de Tweede Wereldoorlog==
 
[[Afbeelding:Oranjestraat27.jpg|200px|right|thumb|Oranjestraat 27 te Assen]]
 
[[Afbeelding:Oranjestraat27.jpg|200px|right|thumb|Oranjestraat 27 te Assen]]
*Opgepakt om te worden vergast:
+
In de Tweede Wereldoorlog werden de jonge mannen uit Assen opgeroepen om werken in Duitse fabrieken. Zigeuners en joden in Assen werden opgeroepen naar Westerbork te vertrekken. Dat was zogenaamd om ze te brengen naar werkkampen: in werkelijkheid waren het vernietigingskampen, zoals Auschwitsch.  
 
+
Bekend is het verhaal van de Oranjestraat in Assen. Daar woonden vooral joden. In de oorlog kwamen die allemaal om in Auschwitsch, op één bewoner na. De rest is van honger en dorst omgekomen, van ziekte gestorven, dood geschoten of vergast. Bij Kamp Westerbork staat een monument voor iedereen die is gestorven. Het zijn allemaal kleine beeldjes voor ieder slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog die in de kampen is omgekomen. Een sterretje voor elk joodse slachtoffer en een vlammetje voor elke gestorven zigeuner.
De familie Behr woonde vanaf 19 oktober 1939  in de Oranjestraat 27  in Assen
 
De familie was de vijfde bewoner van het huis. Het huis bestond uit een voor- en achterhuis.
 
De familie woonde in het voorhuis en in het achterhuis woonde Hesther de Lange-Kan.
 
Op een dag kreeg de familie een brief dat ze naar het schoolplein van de Noordersingelschool moesten komen. Daar werden ze opgehaald om naar  kamp Westerbork vervoerd te worden. De familie behoorde tot de 36 joodse mensen uit de Oranjestraat die naar kamp Westerbork zouden worden vervoerd. In kamp Westerbork werden ze vervoert naar strafkampen zoals Auswitsch en andere kampen. Er heeft uiteindelijk één iemand uit de Oranjestraat de kampen overleefd. Abraham Izak Behr was 13 toen hij werd vergast. Hij moest eerst met de volwassen mannen meehelpen in het kamp. Toen werd hij uiteindelijk toch nog vergast omdat hij ziek was geworden.
 

Versie van 19 mei 2009 13:58

Assen
120px 120px
Bestand:Assen Locatie.png
{{{kaart2}}} {{{kaart3}}}[[1]]
Geografie
Provincie Flag of Drenthe.svg Drenthe
Hoofdplaats Assen
Gemeente Assen
Oppervlakte 82,09 km²
Bevolking
Inwoners
Bevolkingsdichtheid
64.320 (01/01/2007)
784 inw./km²
Overige info
Postcodes 9400-9409, 9486-9489, 9492
Zonenummer 0592
Bestand:Assen sateliet.jpg
Satelietfoto van Assen

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe. Assen is heel bekend van de motorraces: de TT.

Assen viert in 2009 dat de stad 200 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Cijfes

Assen stadsrechten

Assen heeft 200 jaar stadsrechten. Lodewijk Napoleon Boneparte zorgde hiervoor. Ook een belangrijk persoon was Petrus Hofstede. Assen is 550 jaar een dorp geweest.

Bartje

Bartje werd geschreven door Anne de Vries die Drentse streekromannen schreef over het boerenleven. Het gaat over een jongetje uit een arm arbeidersgezin in Drenthe. Het is geschreven in de jaren '30. Het vervolg heet "Bartje zoekt het Geluk". Daarin zoekt Bartje het geluk.
Zijn bekendste uitspraak is: "Ik bid niet vuur bruune bonen!"
Hij heeft een standbeeld in Assen.

Asserbos

Bestand:Asserbos.jpg

Het Asserbos is een stadsbos in Assen tussen het winkelcentrum en de woonwijk Baggelhuizen. Het Asserbos is een van de wouden waarmee grote delen van Drenthe bedekt waren. In 1260 werd het klooster Mariënkamp gebouwd, op de plaats waar nu het Drents Museum staat. Dat klooster kreeg steeds meer bezittingen, zo ook het Asserbos.

Rond 1760 begonnen mensen in te zien dat er toch wat gedaan moest worden aan het bos en besloten ze akkers en heidevelden weer te bebossen. Het was Wolter Hendrik Hofstede die met dit project startte. Hofstede ontwierp een wandelgebied in de vorm van een sterrenbos, waarbij lange rechte paden elkaar in een stervorm kruisen. Het bos kent twee sterren die op een plattegrond goed te herkennen zijn. Hofstede maakte in het Asserbos twee zichtlijnen: de Hoofdlaan, die gericht is op de toren van de Abdijkerk, en de Roldertorenlaan, die in de richting van de toren van Rolde wijst. Ook werden er cirkelvormige paden toegevoegd en zo werd het Asserbos een park.

In 1833 werden de Assenaren opgeschrikt door een heftige brand .


De geschiedenis van Assen

In 1809 waren er 600 mensen die in Assen woonden. In 1821 kreeg Assen een gemeentewapen. In 1861 woonde er 5800 inwoners. Assen bestaat 750 jaar, 200 jaar geleden heeft Assen stadsrechten gekregen. Om precies te zijn op maandag 13 maart 1809. De Franse soldaten waren hier rond 1890 de baas.

In de jaren 70 werden de wijken Peelo, Marsdijk en Kloosterveen gebouwd.

De TT bestaat al 80 jaar.

Assen in de Tweede Wereldoorlog

Oranjestraat 27 te Assen

In de Tweede Wereldoorlog werden de jonge mannen uit Assen opgeroepen om werken in Duitse fabrieken. Zigeuners en joden in Assen werden opgeroepen naar Westerbork te vertrekken. Dat was zogenaamd om ze te brengen naar werkkampen: in werkelijkheid waren het vernietigingskampen, zoals Auschwitsch. Bekend is het verhaal van de Oranjestraat in Assen. Daar woonden vooral joden. In de oorlog kwamen die allemaal om in Auschwitsch, op één bewoner na. De rest is van honger en dorst omgekomen, van ziekte gestorven, dood geschoten of vergast. Bij Kamp Westerbork staat een monument voor iedereen die is gestorven. Het zijn allemaal kleine beeldjes voor ieder slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog die in de kampen is omgekomen. Een sterretje voor elk joodse slachtoffer en een vlammetje voor elke gestorven zigeuner.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Assen&oldid=89824"