Byzantijnse leger: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(De basis)
 
(13 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{werk}}
+
[[Bestand:Byzantine fresca from St-Lucas.jpg|miniatuur|418x418px|Een Byzantijnse soldaat uit de 10e eeuw. ]]
Het '''Byzantijnse leger''' of '''het Oost-Romeinse leger''' waren de gecombineerde strijdkrachten van het Oost-Romeinse rijk (algemeen bekend als het '''Byzantijnse rijk''' ) van 395 tot 1453, de val van het rijk . Het is rechtstreeks geërfd van het Romeinse leger en behoudt zijn waarden en talrijke titels. De belangrijkste eenheid was de cavalerie, die voornamelijk uit catafracten bestond .
+
Het '''Byzantijnse leger''' of '''het Oost-Romeinse leger''' was het [[Krijgsmacht|leger]] van het '''Oost-Romeinse rijk''' (algemeen bekend als het [[Byzantijnse Rijk|'''Byzantijnse rijk''']]) van 395 tot 1453, de val van het rijk. Het leger is vergelijkbaar met het Romeinse leger, omdat het Byzantijnse rijk een opvolger is van het [[Romeinse Rijk|Romeinse rijk]]. Het behoudt dus zijn waarden en vele [[Rang|rangen]]. De belangrijkste eenheid was de [[cavalerie]], die voornamelijk uit [[Katafract|katafracten]] (zwaar [[Pantser|bepantserde]] [[Ruiter|ruiters]]) bestond.
  
De organisatie van het Byzantijnse leger is in de loop van zijn geschiedenis sterk veranderd, evenals de rekrutering ervan: het rekruteerde troepen uit de volkeren van de veroverde gebieden, maar in bepaalde perioden ook in grote aantallen huurlingen. Het kwam met name in botsing met de Perzen, vervolgens met de Seltsjoekse Turken , de kruisvaarders en het Ottomaanse rijk .
+
De organisatie van het Byzantijnse leger is in de loop van zijn geschiedenis sterk veranderd, net als de [[Rekruteren|rekrutering]] (zoeken van soldaten) ervan: het rekruteerde troepen uit de volkeren van de veroverde gebieden. In bepaalde gebieden werden ook huurlingen gerekruteerd. Het leger kwam met name in botsing met de [[Perzië|Perzen]], vervolgens met de [[Seltsjoeken]] (een soort [[Turken]]), de [[Kruisvaarder|kruisvaarders]] en het [[Ottomaanse Rijk|Ottomaanse rijk]].
  
 
==Rangen en hiërarchie==
 
==Rangen en hiërarchie==
Het Byzantijnse leger is dankzij specifieke titels erg hiërarchisch .  Deze titels evolueren in de loop van de tijd, afhankelijk van de hervormingen van het leger en de behoeften van die tijd. In het bijzonder worden ze hernoemd van Latijn naar Grieks  : dit is hellenisering.
+
Het Byzantijnse leger was dankzij specifieke rangen erg [[Hiërarchie|hiërarchisch]] (opgedeeld in rangen). Deze rangen evolueerden in de loop van de tijd, afhankelijk van de hervormingen van het leger en de behoeften van die tijd. In het bijzonder werden ze hernoemd van [[Latijn]] naar [[Grieks]]: dit is [[hellenisering]].
  
Vanaf de Komneni wordt het leger aangevoerd door de ''megas domestikos'' ( grote dienaar ), de vloot wordt geleid door een admiraal , de ''megadux'' ( ''megaduc'' ). Er zijn ook andere titels van minder belang, zoals de ''drongaire'' die de leider is van een regiment van doorgaans een paar duizend man, of de ''hecatontarch'' en de ''decarcus'' die, net als de centurion en de decurion , de commandanten zijn van honderd soldaten en respectievelijk tien soldaten.
+
Vanaf de [[Komnenen]] wordt het leger aangevoerd door de ''megas domestikos'' (grote dienaar), de vloot wordt geleid door een admiraal, de ''megas doux'' (''Grote Hertog''). Er zijn ook andere titels van minder belang, zoals de ''drongaire,'' die de leider was van een regiment van doorgaans een paar duizend man, of de ''hecatontarch'' en de ''decarcus'' die, net als de [[centurion]] en de [[decurion]] in het Romeinse Rijk, de commandanten zijn van honderd soldaten en, op deze volgorde, tien soldaten.
  
 
==Religie==
 
==Religie==
Het Byzantijnse rijk was gedurende zijn hele bestaan ​​een orthodox-christelijk rijk  ; het leger voldeed daarom aan de orthodoxe dogma's en onderwierp zich geestelijk aan de patriarch van Constantinopel , zoals alle Byzantijnse burgers. Het Byzantijnse leger ontwikkelde ook bepaalde religieuze tradities, zoals het zingen van het ''Kyrie eleison''  vóór veldslagen, het 'zuiveren' van zichzelf en het tweemaal per dag bidden. Sommige geschriften melden dat generaals soms wel vier dagen vastten om de overwinning te behalen.  De invloed van de Orthodoxe Kerk op het leger is dan ook zeer groot  .
+
Het Byzantijnse rijk was gedurende zijn hele bestaan ​​een [[Orthodoxe kerk|orthodox-christelijk]] rijk. Het leger voldeed daarom aan de orthodoxe [[Dogma|dogma's]] en onderwierp zich op religieus gebied aan de [[patriarch van Constantinopel]] , zoals alle Byzantijnse burgers. Het Byzantijnse leger ontwikkelde ook bepaalde religieuze tradities, zoals het zingen van het ''Kyrie eleison'' vóór veldslagen, het 'zuiveren' van zichzelf en het tweemaal per dag bidden. Sommige geschriften melden dat generaals soms wel vier dagen vastten om de overwinning te behalen. De invloed van de Orthodoxe Kerk op het leger is dan ook zeer groot.
  
 
==Geschiedenis van het leger==
 
==Geschiedenis van het leger==
  
 
===Begin ===
 
===Begin ===
In de begindagen van het Oost-Romeinse Rijk was het Byzantijnse leger eenvoudigweg het deel van het Romeinse leger dat de oostelijke helft van het Romeinse Rijk diende . De soldaten waren toen vooral lokale Grieken , Armeniërs of Egyptenaren die de keizer van Constantinopel dienden . De Romeinse legioenen , grondig herzien door de opeenvolgende hervormingen van de Romeinse keizers Diocletianus en Constantijn , telden over het algemeen iets meer dan 1.000 man en hun bruikbaarheid nam af ten gunste van de ''comitatensis'' , het 'hoofdleger' dat enkele legioenen samenbracht, maar ook contingenten van soldaten. cavalerie en eenheden van verschillende sterkte, genaamd ''numerii'' . In 395, met de verdeling van het Romeinse Rijk, was het legioen niet langer de belangrijkste eenheid van het Oost-Romeinse leger, verdrongen  door de cavalerie die nu de hoofdmacht van het Byzantijnse leger vormde.
+
In de begindagen van het Oost-Romeinse Rijk was het Byzantijnse leger eenvoudigweg het deel van het Romeinse leger dat de oostelijke helft van het Romeinse Rijk diende. De soldaten waren toen vooral lokale Grieken, Armeniërs of Egyptenaren die de keizer van Constantinopel dienden. De Romeinse legioenen, grondig herzien door de opeenvolgende hervormingen van de Romeinse keizers [[Diocletianus]] en [[Constantijn de Grote|Constantijn]] , telden over het algemeen iets meer dan 1.000 man en hun bruikbaarheid nam af ten gunste van de ''comitatensis'', het 'hoofdleger' dat enkele legioenen samenbracht. In 395, met de verdeling van het Romeinse Rijk, was het legioen niet langer de belangrijkste eenheid van het Oost-Romeinse leger, verdrongen door de [[cavalerie]] die nu de hoofdmacht van het Byzantijnse leger vormde.
  
===Onder Justinus I ===
+
===Onder Justinus I===
Toen keizer Justinianus I in 527 aan de macht kwam, reorganiseerde hij het Byzantijnse leger <sup>grondig .</sup> Hij verdeelt het in zes soorten training:
+
[[Bestand:Meister von San Vitale in Ravenna.jpg|miniatuur|Mozaïek van Justinianus in Ravenna.]]
 +
Toen keizer [[Justinianus I]] in 527 aan de macht kwam, [[Reorganisatie|reorganiseerde]] hij het Byzantijnse leger grondig. Hij verdeelde het in zes soorten soldaten:
  
* de bewaker van Constantinopel , verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in de hoofdstad en haar omgeving;
+
* de bewaker van Constantinopel, verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in de hoofdstad en haar omgeving;
* de ''limitanei'' , die de grenzen van het rijk bewaken (hun naam komt van ''limes'' , de grens);
+
*de ''limitanei'', die de grenzen van het rijk bewaken (hun naam komt van ''limes'', de grens);
* de ''stratiotoi'' , het reguliere leger, vertegenwoordigde het grootste deel van het Byzantijnse leger ten tijde van Justinianus;
+
*de ''stratiotoi'', het reguliere leger, vertegenwoordigde het grootste deel van het Byzantijnse leger ten tijde van Justinianus;
* de ''bucellarii'' (letterlijk de ‘koekjeseters’), een onregelmatig leger bestaande uit bereden soldaten van allerlei soorten en achtergronden, die meestal worden betaald door een Byzantijnse generaal die hen mee wil nemen op een militaire campagne (wat generaal Belisarius zal bijvoorbeeld doen );
+
* de ''bucellarii'' (letterlijk de ‘koekjeseters’), een onregelmatig leger bestaande uit soldaten van allerlei soorten en achtergronden, die meestal worden betaald door een Byzantijnse generaal die hen mee wil nemen op een militaire [[campagne]] (wat bijvoorbeeld generaal [[Belisarius]] zal doen);
* de ''foederati'' ( ''federaten'' ), ‘barbaarse’ volkeren die bondgenoot waren van het rijk en vrijwillig een aantal van hun contingenten onder het gezag van Byzantijnse generaals plaatsten;
+
*de ''foederati'' (''federaten''), ‘barbaarse’ volkeren die bondgenoot waren van het rijk en vrijwillig een aantal van hun mensen onder het gezag van Byzantijnse generaals plaatsten;
* de ''geallieerden'' , onafhankelijke barbaarse legers die de belangen van het rijk dienen.
+
*de ''geallieerden'', onafhankelijke barbaarse legers die de belangen van het rijk dienen.
 +
[[Bestand:Belisarius mosaic.jpg|links|miniatuur|Belisarius.]]
 +
Dankzij de grote bevolking en veel materieel kon Justinianus I een gigantisch leger in stand houden; historici uit die tijd, zoals [[Procopius van Caesarea]], spreken van 300.000 tot 350.000 soldaten die in de vier uithoeken van het rijk waren ingezet! Ondanks dit aantal hadden de Byzantijnse legers die tijdens oorlogen en militaire campagnes werden ingezet zelden meer dan 20.000 man in hun gelederen. Maar tactiek speelde een grote rol in gevechten. Bij de [[Slag bij Dara]] bijvoorbeeld verpletterde de Byzantijnse generaal Belisarius, met slechts 25.000 man, een leger van 40.000 tot 50.000 [[Sassaniden|Sassanidische]] soldaten. Later, tijdens de [[Vandalen|Vandalenoorlog]], vernietigde Belisarius het 30.000 man sterke Vandalenkoninkrijk met ongeveer 16.500 soldaten.
  
Dankzij de menselijke en materiële hulpbronnen van het Byzantijnse rijk onder Justinianus I <sup>kon</sup> de keizer een gigantisch leger in stand houden; historici uit die tijd, zoals Procopius van Caesarea , spreken van 300.000 tot 350.000 soldaten die in de vier uithoeken van het rijk waren ingezet! Ondanks dit aantal hadden de Byzantijnse legers die tijdens oorlogen en militaire campagnes werden ingezet zelden meer dan 20.000 man in hun gelederen. Maar tactiek speelde een grote rol in gevechten; Bij de Slag bij Dara bijvoorbeeld verpletterde de Byzantijnse generaal Belisarius , met slechts 25.000 man, een leger van 40.000 tot 50.000 Sassanidische soldaten . Later, tijdens de Vandalenoorlog , vernietigde Belisarius het 30.000 man sterke Vandalenkoninkrijk met ongeveer 16.500 soldaten.
+
Tegelijkertijd ontwikkelden de wapens en uitrusting van Byzantijnse soldaten zich. Zware infanteriesoldaten zijn bewapend met [[Speer|speren]], soms [[Bijl|bijlen]], en beschermen zichzelf met [[Schild|schilden]] en [[Borstplaat|borstplaten]]. De lichte infanterie beschikt over groepen van minder beschermde maar meer [[Mobiel|mobiele]] [[Boogschutter|boogschutters]]. Omdat ze het rijk bovendien effectief moesten verdedigen tegen de Sassanidische katafracten, bedekten de Byzantijnse ruiters, die de belangrijkste eenheid van het leger vormden, zichzelf ook met zware bepantsering. Nu hadden de Byzantijnen dus ook katafracten (in het Grieks ''κατάφρακτος''). Ondanks alles blijft er lichtere cavalerie over, net als lichte infanterie. Alle ruiters, zowel katafracten als lichte ruiters, rusten zichzelf soms uit met bogen, soms met speren, zwaarden of bijlen.
  
Tegelijkertijd evolueerden de wapens en uitrusting van Byzantijnse soldaten. Zware infanteriesoldaten zijn bewapend met speren , soms bijlen , en beschermen zichzelf met schilden en borstplaten. De lichte infanterie beschikt over contingenten van minder beschermde maar meer mobiele boogschutters . Omdat ze het rijk bovendien effectief moesten verdedigen tegen de Sassanidische catafracten , bedekten de Byzantijnse ruiters, die de belangrijkste eenheid van het leger vormden, zichzelf met zware bepantsering, de catafracten; de cavalerie bestaat nu uit cataphracten (in het Grieks ''κατάφρακτος'' ). Ondanks alles blijft er lichtere cavalerie over, net als lichte infanterie. Alle ruiters, zowel catafracten als lichte ruiters, rusten zichzelf soms uit met bogen , soms met speren , zwaarden of bijlen .
+
===Ontstaan van thema's===
 +
Aan het begin van de  7e eeuw had het Byzantijnse rijk, dat in grote moeilijkheden verkeerde omdat het aan al zijn grenzen werd bedreigd door de Sassaniden, de [[Slaven (volk)|Slaven]], de [[Longobarden]] en de [[Avaren]]. Het rijk stond op de rand van een burgeroorlog. Er waren dus militaire hervormingen nodig. Keizer [[Heraclius|Heraklonas]], die [[Phocas]] in 610 omver wierp, begon een proces dat onder het bewind van zijn opvolger [[Constans II]] zou leiden tot de vorming van de eerste [[Thema (Byzantijnse rijk)|thema's]].
  
=== Ontstaan van thema's ===
+
Het thema is een [[Burger|burgerlijke]] en militaire [[provincie]] die wordt geregeerd door de [[strateeg]], een generaal die optreedt als de leider van de regio op de manier van de West-Europese middeleeuwse [[Heer (feodalisme)|heer]], en die het gebied bestuurt in naam van de keizer van wie hij zijn bevelen overneemt. Een thema wordt verdedigd door ongeveer 9.600 soldaten; deze soldaten ontvangen elk land van de keizer waar ze zich vestigen en leven van wat ze produceren. De overheid hoeft ze dus niet te betalen, omdat ze van hun land leven. Bovendien zorgt deze overeenkomst ervoor dat de kinderen van de soldaten zich ook bij het leger aansluiten, want dan kunnen ze het land behouden. Het is daarom een ​​onuitputtelijke bron van soldaten voor het Byzantijnse leger.
Aan het begin van de  7e eeuw had het Byzantijnse rijk , dat in grote moeilijkheden verkeerde omdat het aan al zijn grenzen werd bedreigd door de Sassaniden , de Slaven , de Longobarden en de Avaren , en op de rand van een burgeroorlog stond, militaire hervormingen nodig. Keizer Heraclius , die Phocas in 610 omver wierp, begon een proces dat onder het bewind van zijn opvolger Constant II zou leiden tot de vorming van de eerste thema's . Deze zijn gebaseerd op een eenvoudige bediening.
 
  
Het thema is een burgerlijke en militaire provincie die wordt geregeerd door de strateeg , een generaal die optreedt als de meester van de regio op de manier van de West-middeleeuwse heer , en die de wet maakt in naam van de keizer van wie hij zijn bevelen en bevelen overneemt. zijn positie. Een thema wordt verdedigd door ongeveer 9.600 soldaten; deze soldaten ontvangen elk land van de keizer waar ze zich vestigen en leven van wat ze produceren. De overheid hoeft ze dus niet te betalen, omdat ze van hun land leven. Bovendien verbinden de soldaten van het thema zich ertoe, door deze overeenkomst met de keizer te sluiten, ervoor te zorgen dat hun nakomelingen zich ook bij het leger voegen; het is daarom een ​​onuitputtelijke bron van mannen voor het Byzantijnse leger.
+
<center><gallery mode="packed-hover" heights="200px">
 +
Bestand:Byzantine Empire Themata-750-en.svg|De thema's rond 750.
 +
Bestand:Byzantine Empire Themata-950-en.svg|De thema's rond 950.
 +
</gallery></center>
  
De eerste vijf thema's zijn het thema van de Armeniërs , dat van de Opsikion , de Thracesiërs , de Anatoliërs en het maritieme thema van de Karabisianoi , waarbij de laatste verantwoordelijk is voor het verzekeren van de zeeverdediging van de kusten van het rijk. Deze thema's situeren zich allemaal in Klein-Azië , dat in die tijd een zeer bedreigde provincie van het Byzantijnse Rijk was vanwege de territoriale expansie van de islamitische Arabieren . Maar naarmate de strategen steeds machtiger werden en potentieel in staat waren de keizer omver te werpen, verdeelde hij de thema's geleidelijk in kleinere provincies, en daardoor minder bedreigend voor de Basileus .
+
De eerste vijf thema's zijn het thema van de [[Thema Armenië|Armeniërs]], dat van de [[Thema Opsikion|Opsikion]], de [[Thema Thracesië|Thracesiërs]], de [[Thema Anatolië|Anatoliërs]] en het [[Marine|maritieme]] thema van de [[Thema Karabisianoi|Karabisianoi]], waarbij de laatste verantwoordelijk is voor het verzekeren van de zeeverdediging van de kusten van het rijk. Deze thema's bevinden zich allemaal in [[Klein-Azië]], dat in die tijd een zeer bedreigde provincie van het Byzantijnse Rijk was vanwege de territoriale expansie van de [[Islam|islamitische]] [[Arabieren]]. Maar naarmate de strategen steeds machtiger werden en mogelijk in staat waren de keizer omver te werpen, verdeelde hij de thema's geleidelijk in kleinere provincies. Daardoor was de keizer veiliger.
  
De legers van de thema's omvatten elk twee tourmata , bestaande uit 2.400 soldaten, zelf verdeeld in zes drongoi (eenheden van 400 soldaten). Elk van deze drongoi is verdeeld in twee banda (eenheden van tweehonderd soldaten), die op hun beurt zijn verdeeld in eeuwen en vervolgens in decuries. De decuries zijn verdeeld in twee eenheden van vijf soldaten.
+
De legers van de thema's omvatten elk twee ''tourmata'', eenheden bestaande uit 2.400 soldaten, zelf verdeeld in zes ''drongoi'' (eenheden van 400 soldaten). Elk van deze ''drongoi'' is verdeeld in twee ''banda'' (eenheden van tweehonderd soldaten), die op hun beurt zijn verdeeld in eenheden van honderd man en vervolgens in eenheden van tien man. Die laatste zijn verdeeld in twee eenheden van vijf soldaten.
  
 
===De ''tagmata''===
 
===De ''tagmata''===
Vanaf de  8e eeuw , onder het bewind van Constantijn V , werd het staande leger van het rijk georganiseerd in tagmata (enkelvoud tagma ). Deze contingenten, die doorgaans uit ruiters bestaan, zijn, in tegenstelling tot de soldaten van de thema's, overal in het rijk inzetbaar en niet toegewezen aan de verdediging van een bepaald gebied. De tagmata , direct onder de controle van de keizer en zijn familieleden, vormden daarom tot  de 11e eeuw het belangrijkste orgaan van het Byzantijnse leger . Elke tagma wordt geleid door een bediende .
+
[[Bestand:Fanteriabizantina2.jpg|miniatuur|Byzantijnse soldaten.]]
 +
Vanaf de 8e eeuw, onder het bewind van [[Constantijn V]], werd het staande leger van het rijk georganiseerd in ''tagmata'' (enkelvoud [[tagma]]). Deze eenheden, die doorgaans uit ruiters bestaan, zijn, in tegenstelling tot de soldaten van de thema's, overal in het rijk inzetbaar en niet toegewezen aan de verdediging van een bepaald gebied. De tagmata, direct onder de controle van de keizer en zijn familieleden, vormden daarom tot de 11e eeuw de belangrijkste eenheid van het Byzantijnse leger. Elke tagma wordt geleid door een ''domestikos''.
  
In de 9e en 10e eeuw waren er vier tagmata  :
+
In de 9e en 10e eeuw waren er vier tagmata:
  
de Vigla , keizerlijke garde gevestigd in Constantinopel , verantwoordelijk voor de veiligheid van de Basileus  ;
+
* de ''Vigla'', keizerlijke garde gevestigd in Constantinopel, verantwoordelijk voor de veiligheid van de ''Basileus'';
  
De Palatine Schole , de oudste tagma die bestaat sinds het Romeinse rijk , is een elite-eenheid. Het bestaat uit ruiters en infanteristen en staat onder bevel van een van de hoogste hoogwaardigheidsbekleders van het Byzantijnse rijk , de dienaar van de scholes . Deze positie verdwijnt rond 950;
+
* De ''Scholae palatinae'', de oudste tagma die bestaat sinds het Romeinse rijk, is een elite-eenheid. Het bestaat uit ruiters en infanteristen en staat onder bevel van een van de hoogste hoogwaardigheidsbekleders van het Byzantijnse rijk, de ''domestikos van de Scholae''. Deze positie verdwijnt rond 950;
  
de excubites , een eenheid die ook als elite wordt beschouwd, vormen aanvankelijk een persoonlijke bewaker van de keizer;  ze sloten zich in de 8e eeuw aan bij het hoofdleger voordat ze uiteindelijk in verval raakten tot 1081, toen Byzantijnse historici uit die tijd stopten met praten over hun bestaan;
+
* de ''excubites'' , een eenheid die ook als elite wordt beschouwd, vormden aanvankelijk een persoonlijke bewaker van de keizer;  ze sloten zich in de 8e eeuw aan bij het hoofdleger voordat ze uiteindelijk in verval raakten tot 1081, toen Byzantijnse historici uit die tijd stopten met praten over hun bestaan;
  
de hikanatoi , een tagma gestationeerd rond Constantinopel .
+
* de ''hikanatoi'', een tagma gestationeerd rond Constantinopel .
  
Er bestaan ​​echter ook andere militaire eenheden, zoals de noumeroi , infanteristen die de omgeving van Constantinopel beschermen , of de hetaireia , buitenlandse huurlingen die aanwezig zijn in de keizerlijke garde.
+
Er bestaan ​​echter ook andere militaire eenheden, zoals de ''noumeroi'', infanteristen die de omgeving van Constantinopel beschermen, of de ''hetaireia'', buitenlandse huurlingen die aanwezig zijn in de keizerlijke garde.
  
Het is moeilijk om te weten hoeveel soldaten de tagmata in hun gelederen hadden. Byzantijnse historici spreken van 4.000 noumeroi  ; volgens de Abbasidische geografen Qudama Ibn Jaafar en Ibn Khordadbeh , die in de  10e eeuw leefden , telde de tagmata in totaal 24.000 soldaten. Sommige historici geloven dat elke tagma 4.000 man telde, terwijl anderen, meer gemeten, het aantal van elke tagma schatten op 1.000 of 1.500 soldaten.
+
Het is moeilijk om te weten hoeveel soldaten de tagmata in hun gelederen hadden. Byzantijnse historici spreken van 4.000 ''noumeroi''; volgens de Abbasidische [[Geografie|geografen]] [[Qudama Ibn Jaafar]] en [[Ibn Khordadbeh]], die in de 10e eeuw leefden, telden de tagmata in totaal 24.000 soldaten. Sommige historici geloven dat elke tagma 4.000 man telde, terwijl anderen, meer gemeten, het aantal van elke tagma schatten op 1.000 of 1.500 soldaten.
  
=== Onder de Komnenen===
+
===Onder de Komnenen ===
Aan het einde van de 11e eeuw stond het Byzantijnse rijk op de rand van ineenstorting. Geruïneerd, aan alle kanten omringd door vijanden, zijn themalegers zwak en verdeeld, en zijn tagmata vernietigd na de verschrikkelijke nederlaag van Manzikert in 1071 (bovendien werd het rekruteren van soldaten toen steeds moeilijker, aangezien de belangrijkste hulpbronnen voor mannen de landen van Anatolië waren (en deze laatste werden bij hun aankomst in de 11e eeuw door de Seltsjoeken veroverd ) , lijkt het klaar te vallen. Het was in deze context dat Alexios I Comnenus aan de macht kwam en de Komneni- dynastie stichtte . Alexis I begon toen een beleid van herstel van het rijk, en in het bijzonder van zijn leger, dat hij hervormde.
+
[[Bestand:Alexius I.jpg|miniatuur|345x345px|[[Alexios I Komnenos]], Byzantijns keizer van 1081 tot 1118.]]
 +
Aan het einde van de [[11e eeuw]] stond het [[Byzantijnse rijk]] op de rand van ineenstorting. Geruïneerd, aan alle kanten omringd door vijanden, zijn themalegers zwak en verdeeld, en zijn tagmata vernietigd na de verschrikkelijke [[Slag bij Manzikert|nederlaag bij Manzikert]] in 1071 (bovendien werd het rekruteren van soldaten toen steeds moeilijker, aangezien de belangrijkste hulpbronnen voor mannen de landen van [[Anatolië]] waren, en deze laatste werden bij hun aankomst in de 11e eeuw door de [[Seltsjoeken]] veroverd), lijken de dagen van het rijk geteld. Het was in deze tijd dat [[Alexios I Komnenos]] aan de macht kwam en de [[dynastie van de Komnenen]] stichtte. Alexios I begon toen een beleid van herstel van het rijk, en in het bijzonder van zijn leger, dat hij hervormde.
 +
[[Bestand:Turcopole, 12th century.jpg|links|miniatuur|300x300px|Een reconstructie van een [[turcupole]] (soort Byzantijnse soldaat) uit de twaalfde eeuw.]]
  
  
Reconstructie van een Turcopolis uit de 12e eeuw  .
 
Alexis I verwijderde het tagmata- systeem , dat in ieder geval sinds 1071 niet meer functioneerde, en vormde geleidelijk een meer verenigd leger bestaande uit verschillende bataljons van even groot belang. Zich baserend op elite-eenheden zoals de Varangiaanse garde of de Athanatoi (uit het Grieks betekent dit "de onsterfelijken"; deze term komt van de onsterfelijken van het Perzische leger), creëerde hij ook een nieuw regiment: de Archontopouloi , zonen van Byzantijnse soldaten. gedood in de strijd. Veel andere regimenten beroepssoldaten, afkomstig uit de vier hoeken van het rijk, vormden nu het Byzantijnse leger. Aan het hoofd staat daarom een ​​hoge hoogwaardigheidsbekleder: de grote dienaar .
 
  
Bij de meeste van zijn militaire campagnes vertrouwde het Byzantijnse leger nu op huurlingen of staten die gelieerd waren aan het rijk; bijvoorbeeld de Cumans  in de strijd tegen de Pechenegs , of andere christelijke koninkrijken op de Balkan zoals Rascia (voorouder van Servië ) of Hongarije . Veel Frankische of Duitse ruiters meldden zich ook tegen een hoge prijs aan in het leger van Byzantium; en Seltsjoekse strijders werden ook gerekruteerd in het keizerlijke leger, waar ze de Turcopolis- eenheid vormden . Beetje bij beetje zullen deze buitenlandse huurlingen hun aantal zien groeien  in de gelederen van het Byzantijnse leger, totdat ze er van cruciaal belang voor zijn.
+
Alexios I verwijderde het tagmata-systeem, dat in ieder geval sinds 1071 niet meer functioneerde, en vormde geleidelijk een meer verenigd leger bestaande uit verschillende bataljons van even groot belang. Zich baserend op elite-eenheden zoals de [[Varangiaanse garde]] of de Athanatoi (uit het Grieks betekent dit "de onsterfelijken"; deze term komt van de onsterfelijken van het [[Perzische leger]]), creëerde hij ook een nieuw regiment: de Archontopouloi, zonen van Byzantijnse soldaten, die gedood waren in de strijd. Veel andere regimenten met beroepssoldaten, afkomstig uit de vier hoeken van het rijk, vormden nu het Byzantijnse leger. Aan het hoofd staat daarom een ​​hoge ambtenaar: de ''megas domestikos'' (''grote dienaar'').
  
Dit nieuwe Byzantijnse leger zal een nieuwe Byzantijnse gouden eeuw mogelijk maken onder de Comnenus-dynastie – de laatste die het rijk zal meemaken.
+
Bij de meeste van zijn militaire campagnes vertrouwde het Byzantijnse leger nu op huurlingen of staten die bondgenoot waren aan het rijk; bijvoorbeeld de [[Koemanen]] in de strijd tegen de [[Petsjenegen]], of andere christelijke koninkrijken op de [[Balkan]] zoals [[Raška]] (voorouder van [[Servië]]) of [[Hongarije]]. Veel [[Frankische Rijk|Frankische]] of [[Heilige Roomse Rijk|Duitse]] ruiters meldden zich ook aan in het leger van Byzantium; en Seltsjoekse strijders werden ook gerekruteerd in het keizerlijke leger, waar ze een eenheid van [[Turcopole|turcopoles]] vormden. Beetje bij beetje zullen deze buitenlandse huurlingen hun aantal zien groeien in de gelederen van het Byzantijnse leger, totdat ze er van cruciaal belang voor zijn.
 +
 
 +
Dit nieuwe Byzantijnse leger zal een nieuwe Byzantijnse gouden eeuw mogelijk maken onder de dynastie van de Komnenen – de laatste die het rijk zal meemaken.
 
====Organisatie====
 
====Organisatie====
Onder de Comneni werd de opperste leider van het leger, de grote dienaar , bijgestaan ​​door een tweede, de protostrator 3 . De belangrijkste admiraal van de Byzantijnse vloot, de megaduc , is de superieur van verschillende Peloponnesische landgeneraals , de duxes en catepans , die troepen en forten leiden. Elk fort wordt geleid door een kastrophylax .
+
Onder de Komnenen werd de opperste leider van het leger, de ''megas domestikos'', bijgestaan ​​door een tweede, de ''protostrator''. De belangrijkste [[admiraal]] van de Byzantijnse [[vloot]], de ''megas doux'', is de baas van verschillende [[Peloponnesos|Peloponnesische]] landgeneraals, de ''douxes'' en ''Capetanus'', die troepen en [[Fort|forten]] leiden. Elk fort wordt geleid door een ''kastrophylax''.
  
De basiseenheden van de Byzantijnse cavalerie, de banda , werden afgeschaft ten gunste van de allagia (enkelvoudige allagion ), contingenten bestaande uit drie tot vijfhonderd ruiters onder bevel van een allagator . Verschillende allagia vormen samen tagmata (een woord waarvan de betekenis nu is teruggebracht tot die van regiment ). Wat de infanterie betreft, deze is verdeeld in regimenten van 1.000 man, de taxiarcha .
+
De basiseenheden van de Byzantijnse cavalerie, de ''banda'', werden afgeschaft ten gunste van de ''allagia'' (enkelvoud ''allagion''), eenheden bestaande uit drie- tot vijfhonderd ruiters onder bevel van een ''allagator''. Verschillende ''allagia'' vormen samen ''tagmata'' (een woord waarvan de betekenis nu is teruggebracht tot die van regiment). Wat de infanterie betreft, deze is verdeeld in regimenten van 1.000 man, de ''taxiarcha''.
==== Soldaten====
+
====Soldaten ====
Onder de Comneni is het aantal Byzantijnse beroepssoldaten slecht bekend, maar er wordt aangenomen dat het aanzienlijk is. We hebben het over een veldleger  van gemiddeld 15.000 tot 25.000 man; het leger telde 20.000 soldaten onder Alexios I , bereikte 50.000 man onder Johannes II Comnenus en overtrof dit aantal onder Manuel I. De cavalerie telt ongeveer 6.000 Balkan- cavalerie en nog eens 6.000 Anatolische cavalerie , waardoor de totale cavalerie 12.000 man sterk is. Onder de troepen die op de slagvelden stonden opgesteld, bevonden zich echter veel minder soldaten: in feite waren de 50.000 soldaten van Manuel I verspreid over het rijk, toegewezen aan de verdediging van Byzantijnse regio's, en niet allemaal aanwezig bij de militaire campagnes of veldslagen.
+
Onder de Komnenen is het aantal Byzantijnse beroepssoldaten niet duidelijk, maar er wordt aangenomen dat het aantal behoorlijk groot was. Vermoedelijk was de grootte van het veldleger gemiddeld 15.000 tot 25.000 man. Het leger telde 20.000 soldaten onder Alexios I, had 50.000 man in dienst onder [[Johannes II Komnenos]] en overtrof dit aantal onder [[Manuel I]]. De cavalerie telt ongeveer 6.000 Balkan-cavalerie en nog eens 6.000 Anatolische cavalerie, waardoor de totale cavalerie 12.000 man sterk is. Onder de troepen die op de slagvelden stonden opgesteld, bevonden zich echter veel minder soldaten. In feite waren de ruim 50.000 soldaten van Manuel I verspreid over het rijk, toegewezen aan de verdediging van Byzantijnse regio's, en niet allemaal aanwezig bij de militaire campagnes of [[Veldslag|veldslagen]].
 +
 
 +
<TOT HIER>
 
====Wapens====
 
====Wapens====
 
Omdat ze moesten vechten tegen de Seltsjoeken in het oosten en vervolgens, met de kruistochten , tegen de westerse prinsen die zich in het Midden-Oosten kwamen vestigen ten koste van het rijk, werd het wapentuig van de Byzantijnse soldaten gemoderniseerd en geïnspireerd door zowel Europese als Seltsjoekse wapens; het Byzantijnse Rijk bevond zich feitelijk op de grens tussen Oost en West. Zware infanterie en cataphracts gebruiken een schild en een speer , de kontarion , maar ook zwaarden die in twee verschillende typen zijn gegroepeerd.
 
Omdat ze moesten vechten tegen de Seltsjoeken in het oosten en vervolgens, met de kruistochten , tegen de westerse prinsen die zich in het Midden-Oosten kwamen vestigen ten koste van het rijk, werd het wapentuig van de Byzantijnse soldaten gemoderniseerd en geïnspireerd door zowel Europese als Seltsjoekse wapens; het Byzantijnse Rijk bevond zich feitelijk op de grens tussen Oost en West. Zware infanterie en cataphracts gebruiken een schild en een speer , de kontarion , maar ook zwaarden die in twee verschillende typen zijn gegroepeerd.
Regel 83: Regel 94:
  
 
Lichte infanteriesoldaten, wier belangrijkste wapens de boog zijn - geïnspireerd door Seltsjoekse Turkse bogen - en de speer , gebruiken soms kleine bijlen om zichzelf te verdedigen in gevechten van dichtbij. De Varangiaanse bewakers dragen een grote Scandinavische bijl en een schild .
 
Lichte infanteriesoldaten, wier belangrijkste wapens de boog zijn - geïnspireerd door Seltsjoekse Turkse bogen - en de speer , gebruiken soms kleine bijlen om zichzelf te verdedigen in gevechten van dichtbij. De Varangiaanse bewakers dragen een grote Scandinavische bijl en een schild .
=== Onder de Angeloi ===
+
===Onder de Angeloi===
 
Onder de familie van Engelen , die in 1185 aan de macht kwam, stortte het Byzantijnse rijk in. De Engelkeizers, die incompetent waren en het staatsgeld liever aan dure partijen besteedden dan aan het leger, vervingen voormalige bekwame officieren door onervaren hovelingen die hun positie alleen dankzij hun connecties hadden verkregen. Dit markeert het einde van de Byzantijnse grootsheid en vooral van zijn leger. Leger dat in steeds grotere moeilijkheden verkeerde, vooral in het oosten, waar de Seltsjoeken profiteerden van de Byzantijnse zwakte om talloze gebieden te veroveren. Bovendien veroorzaakten de buitensporig hoge belastingen, bedoeld om de enorme geldverliezen als gevolg van de keizers te compenseren, verschillende opstanden, met name in Bulgarije , een land dat in 1018 werd veroverd door Basilius II , waar opnieuw een nieuw en formidabel Bulgaars rijk werd gevormd. .
 
Onder de familie van Engelen , die in 1185 aan de macht kwam, stortte het Byzantijnse rijk in. De Engelkeizers, die incompetent waren en het staatsgeld liever aan dure partijen besteedden dan aan het leger, vervingen voormalige bekwame officieren door onervaren hovelingen die hun positie alleen dankzij hun connecties hadden verkregen. Dit markeert het einde van de Byzantijnse grootsheid en vooral van zijn leger. Leger dat in steeds grotere moeilijkheden verkeerde, vooral in het oosten, waar de Seltsjoeken profiteerden van de Byzantijnse zwakte om talloze gebieden te veroveren. Bovendien veroorzaakten de buitensporig hoge belastingen, bedoeld om de enorme geldverliezen als gevolg van de keizers te compenseren, verschillende opstanden, met name in Bulgarije , een land dat in 1018 werd veroverd door Basilius II , waar opnieuw een nieuw en formidabel Bulgaars rijk werd gevormd. .
  
 
De onvrede onder de bevolking groeide na deze verwaarlozing van het leger door de keizers. In 1204 slaagden de opeenvolgende Byzantijnse keizers, Alexios III Angelo , Isaac II Angelo en Alexios IV Angelo er niet in om de kruisvaarders die Constantinopel belegerden te kanaliseren , waaraan de haat van de bevolking jegens hen werd toegevoegd. De engelen worden omvergeworpen en de nieuwe keizer, Alexios V Doukas Murzuphle , probeert tevergeefs de kruisvaarders te verdrijven , wat niets oplevert gezien de zwakte van het Byzantijnse leger. De kruisvaarders , moe, wachtend op een hypothetische betaling van de engelen, veroverden Constantinopel zonder echte problemen en vestigden daar het Latijnse rijk van Constantinopel . Het Byzantijnse rijk verdwijnt een tijdje; slechts een paar Byzantijnse staten overleven, zoals het rijk van Nicea of ​​het despotaat van Epirus , waar Byzantijnse legers blijven bestaan.
 
De onvrede onder de bevolking groeide na deze verwaarlozing van het leger door de keizers. In 1204 slaagden de opeenvolgende Byzantijnse keizers, Alexios III Angelo , Isaac II Angelo en Alexios IV Angelo er niet in om de kruisvaarders die Constantinopel belegerden te kanaliseren , waaraan de haat van de bevolking jegens hen werd toegevoegd. De engelen worden omvergeworpen en de nieuwe keizer, Alexios V Doukas Murzuphle , probeert tevergeefs de kruisvaarders te verdrijven , wat niets oplevert gezien de zwakte van het Byzantijnse leger. De kruisvaarders , moe, wachtend op een hypothetische betaling van de engelen, veroverden Constantinopel zonder echte problemen en vestigden daar het Latijnse rijk van Constantinopel . Het Byzantijnse rijk verdwijnt een tijdje; slechts een paar Byzantijnse staten overleven, zoals het rijk van Nicea of ​​het despotaat van Epirus , waar Byzantijnse legers blijven bestaan.
  
=== Van 1204 tot 1453 ===
+
===Van 1204 tot 1453===
 
Onder de Lascaris, in het rijk van Nicea , bleef het systeem van het Byzantijnse leger hetzelfde als onder het leger van Comnene; een standaardleger, verdeeld in naamloze bataljons van gelijke grootte. Dit systeem zal van nu af aan blijven bestaan ​​tot de val van het rijk.
 
Onder de Lascaris, in het rijk van Nicea , bleef het systeem van het Byzantijnse leger hetzelfde als onder het leger van Comnene; een standaardleger, verdeeld in naamloze bataljons van gelijke grootte. Dit systeem zal van nu af aan blijven bestaan ​​tot de val van het rijk.
  
Regel 106: Regel 117:
 
==Cavalerie==
 
==Cavalerie==
 
De cavalerie was gedurende het grootste deel van het bestaan ​​van het rijk de belangrijkste eenheid van het Byzantijnse leger. Net als de infanterie is ook de cavalerie verdeeld in twee legerkorpsen: zware cavalerie en lichte cavalerie, of “lijncavalerie”. Zware cavalerie, bestaande uit cataphracten , is de belangrijkste kracht van de Byzantijnse cavalerie: de ruiters dragen zware bepantsering, de cataphract , maar ook bijlen , zwaarden en speren , en soms schilden . Zelfs de paarden van de cataphracts zijn gepantserd, waardoor ze grote schade kunnen aanrichten in geval van een aanval op een vijandelijk leger. De lijncavalerie is manoeuvreerbaarder en sneller, maar minder beschermd. De meeste soldaten zijn bewapend met bogen of speren , en zeldzamer met lichte zwaarden .
 
De cavalerie was gedurende het grootste deel van het bestaan ​​van het rijk de belangrijkste eenheid van het Byzantijnse leger. Net als de infanterie is ook de cavalerie verdeeld in twee legerkorpsen: zware cavalerie en lichte cavalerie, of “lijncavalerie”. Zware cavalerie, bestaande uit cataphracten , is de belangrijkste kracht van de Byzantijnse cavalerie: de ruiters dragen zware bepantsering, de cataphract , maar ook bijlen , zwaarden en speren , en soms schilden . Zelfs de paarden van de cataphracts zijn gepantserd, waardoor ze grote schade kunnen aanrichten in geval van een aanval op een vijandelijk leger. De lijncavalerie is manoeuvreerbaarder en sneller, maar minder beschermd. De meeste soldaten zijn bewapend met bogen of speren , en zeldzamer met lichte zwaarden .
==Marine==
+
==Marine ==
 
De Byzantijnse marine was gedurende het grootste deel van haar geschiedenis een eenheid die door opeenvolgende keizers weinig werd gewaardeerd. Tot ongeveer 650 speelde de Byzantijnse vloot slechts een beschermende rol langs de kustlijnen van het rijk, waarbij ze havens en koopvaardijschepen verdedigde tegen piraten.
 
De Byzantijnse marine was gedurende het grootste deel van haar geschiedenis een eenheid die door opeenvolgende keizers weinig werd gewaardeerd. Tot ongeveer 650 speelde de Byzantijnse vloot slechts een beschermende rol langs de kustlijnen van het rijk, waarbij ze havens en koopvaardijschepen verdedigde tegen piraten.
  
 
Het Byzantijnse oorlogsschip is de dromon .
 
Het Byzantijnse oorlogsschip is de dromon .
=== 7e - 11e eeuw ===
+
===7e - 11e eeuw===
 
Maar vanaf de tweede helft van de 7e  eeuw veroverden de islamitische Arabieren die aan de Byzantijnen grensden talloze gebieden die toebehoorden aan de Sassaniden 4 (voormalige vijanden van de Byzantijnen) en aan de Byzantijnen zelf. Bovendien vormden de Arabieren een echte oorlogsvloot die hen in staat stelde talloze eilanden in de Middellandse Zee te veroveren en de Byzantijnse kusten aan te vallen. Het was in deze tijd dat de Byzantijnse regering, in een poging haar maritieme grenzen te beschermen, een gevechtsvloot vormde, de Karabisianoi .
 
Maar vanaf de tweede helft van de 7e  eeuw veroverden de islamitische Arabieren die aan de Byzantijnen grensden talloze gebieden die toebehoorden aan de Sassaniden 4 (voormalige vijanden van de Byzantijnen) en aan de Byzantijnen zelf. Bovendien vormden de Arabieren een echte oorlogsvloot die hen in staat stelde talloze eilanden in de Middellandse Zee te veroveren en de Byzantijnse kusten aan te vallen. Het was in deze tijd dat de Byzantijnse regering, in een poging haar maritieme grenzen te beschermen, een gevechtsvloot vormde, de Karabisianoi .
  
Regel 120: Regel 131:
  
 
Maar deze vloot bleek niet effectief tegen de Arabische schepen die Kreta ( 823) en vervolgens Sicilië innamen (progressieve verovering die zich uitstrekte van 827 tot 902). De Byzantijnse regering besloot toen om de keizerlijke vloot en vervolgens de themavloot aanzienlijk opnieuw uit te rusten; bovendien rust de marine zichzelf nu uit met Grieks vuur , een destructief brandbaar wapen dat zelfs op water brandt . Deze versterking van de marine stelde generaal Nicephorus Phocas in staat Kreta in 961 te heroveren . Maar in de tijd die volgden, namen de Byzantijnse keizers, hetzij uit wantrouwen jegens de admiraals die mogelijk opstanden tegen hen zouden kunnen uitlokken, hetzij uit gebrek aan aandacht voor de vloot (het onderhouden van boten en matrozen was kostbaar voor de keizerlijke schatkist, en de vloot werd steeds minder gebruikt), besloot het aantal oorlogsschepen en matrozen te verminderen. De vloot, die nu onvoldoende uitgerust was, controleerde niet langer de Byzantijnse kustlijnen; Dit is hoe Thessaloniki , qua omvang en belang de tweede stad van het Byzantijnse rijk , in 904 werd geplunderd door een paar Arabische schepen . Desondanks boekte de Byzantijnse marine begin 11e eeuw aanzienlijke successen in de wateren van het  Italiaanse schiereiland .
 
Maar deze vloot bleek niet effectief tegen de Arabische schepen die Kreta ( 823) en vervolgens Sicilië innamen (progressieve verovering die zich uitstrekte van 827 tot 902). De Byzantijnse regering besloot toen om de keizerlijke vloot en vervolgens de themavloot aanzienlijk opnieuw uit te rusten; bovendien rust de marine zichzelf nu uit met Grieks vuur , een destructief brandbaar wapen dat zelfs op water brandt . Deze versterking van de marine stelde generaal Nicephorus Phocas in staat Kreta in 961 te heroveren . Maar in de tijd die volgden, namen de Byzantijnse keizers, hetzij uit wantrouwen jegens de admiraals die mogelijk opstanden tegen hen zouden kunnen uitlokken, hetzij uit gebrek aan aandacht voor de vloot (het onderhouden van boten en matrozen was kostbaar voor de keizerlijke schatkist, en de vloot werd steeds minder gebruikt), besloot het aantal oorlogsschepen en matrozen te verminderen. De vloot, die nu onvoldoende uitgerust was, controleerde niet langer de Byzantijnse kustlijnen; Dit is hoe Thessaloniki , qua omvang en belang de tweede stad van het Byzantijnse rijk , in 904 werd geplunderd door een paar Arabische schepen . Desondanks boekte de Byzantijnse marine begin 11e eeuw aanzienlijke successen in de wateren van het  Italiaanse schiereiland .
=== 11e eeuw - vierde kruistocht ===
+
===11e eeuw - vierde kruistocht===
 
Gedurende de 11e  eeuw ging de Byzantijnse vloot achteruit. De Byzantijnse regering schafte, na hervormingen door keizer Constantijn IX Monomachus , de vloot van de thema's af, hoewel deze de belangrijkste maritieme kracht was. De Byzantijnse marine werd vervolgens teruggebracht tot een paar schepen die de veiligheid van Constantinopel verzekerden  ; Om hun land te beschermen, begonnen de rijke Byzantijnse heren particuliere armada's te bewapenen .
 
Gedurende de 11e  eeuw ging de Byzantijnse vloot achteruit. De Byzantijnse regering schafte, na hervormingen door keizer Constantijn IX Monomachus , de vloot van de thema's af, hoewel deze de belangrijkste maritieme kracht was. De Byzantijnse marine werd vervolgens teruggebracht tot een paar schepen die de veiligheid van Constantinopel verzekerden  ; Om hun land te beschermen, begonnen de rijke Byzantijnse heren particuliere armada's te bewapenen .
  
Regel 135: Regel 146:
 
Scyfaat munt
 
Scyfaat munt
 
{{vikidia|Armée_byzantine}}
 
{{vikidia|Armée_byzantine}}
 +
 +
[[Categorie:Middeleeuwen]]
 +
[[Categorie:Geschiedenis van het Midden-Oosten]]
 +
[[Categorie:Vertaald van fr:Vikidia]]

Huidige versie van 23 jan 2024 om 21:31

Een Byzantijnse soldaat uit de 10e eeuw.

Het Byzantijnse leger of het Oost-Romeinse leger was het leger van het Oost-Romeinse rijk (algemeen bekend als het Byzantijnse rijk) van 395 tot 1453, de val van het rijk. Het leger is vergelijkbaar met het Romeinse leger, omdat het Byzantijnse rijk een opvolger is van het Romeinse rijk. Het behoudt dus zijn waarden en vele rangen. De belangrijkste eenheid was de cavalerie, die voornamelijk uit katafracten (zwaar bepantserde ruiters) bestond.

De organisatie van het Byzantijnse leger is in de loop van zijn geschiedenis sterk veranderd, net als de rekrutering (zoeken van soldaten) ervan: het rekruteerde troepen uit de volkeren van de veroverde gebieden. In bepaalde gebieden werden ook huurlingen gerekruteerd. Het leger kwam met name in botsing met de Perzen, vervolgens met de Seltsjoeken (een soort Turken), de kruisvaarders en het Ottomaanse rijk.

Rangen en hiërarchie

Het Byzantijnse leger was dankzij specifieke rangen erg hiërarchisch (opgedeeld in rangen). Deze rangen evolueerden in de loop van de tijd, afhankelijk van de hervormingen van het leger en de behoeften van die tijd. In het bijzonder werden ze hernoemd van Latijn naar Grieks: dit is hellenisering.

Vanaf de Komnenen wordt het leger aangevoerd door de megas domestikos (grote dienaar), de vloot wordt geleid door een admiraal, de megas doux (Grote Hertog). Er zijn ook andere titels van minder belang, zoals de drongaire, die de leider was van een regiment van doorgaans een paar duizend man, of de hecatontarch en de decarcus die, net als de centurion en de decurion in het Romeinse Rijk, de commandanten zijn van honderd soldaten en, op deze volgorde, tien soldaten.

Religie

Het Byzantijnse rijk was gedurende zijn hele bestaan ​​een orthodox-christelijk rijk. Het leger voldeed daarom aan de orthodoxe dogma's en onderwierp zich op religieus gebied aan de patriarch van Constantinopel , zoals alle Byzantijnse burgers. Het Byzantijnse leger ontwikkelde ook bepaalde religieuze tradities, zoals het zingen van het Kyrie eleison vóór veldslagen, het 'zuiveren' van zichzelf en het tweemaal per dag bidden. Sommige geschriften melden dat generaals soms wel vier dagen vastten om de overwinning te behalen. De invloed van de Orthodoxe Kerk op het leger is dan ook zeer groot.

Geschiedenis van het leger

Begin

In de begindagen van het Oost-Romeinse Rijk was het Byzantijnse leger eenvoudigweg het deel van het Romeinse leger dat de oostelijke helft van het Romeinse Rijk diende. De soldaten waren toen vooral lokale Grieken, Armeniërs of Egyptenaren die de keizer van Constantinopel dienden. De Romeinse legioenen, grondig herzien door de opeenvolgende hervormingen van de Romeinse keizers Diocletianus en Constantijn , telden over het algemeen iets meer dan 1.000 man en hun bruikbaarheid nam af ten gunste van de comitatensis, het 'hoofdleger' dat enkele legioenen samenbracht. In 395, met de verdeling van het Romeinse Rijk, was het legioen niet langer de belangrijkste eenheid van het Oost-Romeinse leger, verdrongen door de cavalerie die nu de hoofdmacht van het Byzantijnse leger vormde.

Onder Justinus I

Mozaïek van Justinianus in Ravenna.

Toen keizer Justinianus I in 527 aan de macht kwam, reorganiseerde hij het Byzantijnse leger grondig. Hij verdeelde het in zes soorten soldaten:

  • de bewaker van Constantinopel, verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in de hoofdstad en haar omgeving;
  • de limitanei, die de grenzen van het rijk bewaken (hun naam komt van limes, de grens);
  • de stratiotoi, het reguliere leger, vertegenwoordigde het grootste deel van het Byzantijnse leger ten tijde van Justinianus;
  • de bucellarii (letterlijk de ‘koekjeseters’), een onregelmatig leger bestaande uit soldaten van allerlei soorten en achtergronden, die meestal worden betaald door een Byzantijnse generaal die hen mee wil nemen op een militaire campagne (wat bijvoorbeeld generaal Belisarius zal doen);
  • de foederati (federaten), ‘barbaarse’ volkeren die bondgenoot waren van het rijk en vrijwillig een aantal van hun mensen onder het gezag van Byzantijnse generaals plaatsten;
  • de geallieerden, onafhankelijke barbaarse legers die de belangen van het rijk dienen.
Belisarius.

Dankzij de grote bevolking en veel materieel kon Justinianus I een gigantisch leger in stand houden; historici uit die tijd, zoals Procopius van Caesarea, spreken van 300.000 tot 350.000 soldaten die in de vier uithoeken van het rijk waren ingezet! Ondanks dit aantal hadden de Byzantijnse legers die tijdens oorlogen en militaire campagnes werden ingezet zelden meer dan 20.000 man in hun gelederen. Maar tactiek speelde een grote rol in gevechten. Bij de Slag bij Dara bijvoorbeeld verpletterde de Byzantijnse generaal Belisarius, met slechts 25.000 man, een leger van 40.000 tot 50.000 Sassanidische soldaten. Later, tijdens de Vandalenoorlog, vernietigde Belisarius het 30.000 man sterke Vandalenkoninkrijk met ongeveer 16.500 soldaten.

Tegelijkertijd ontwikkelden de wapens en uitrusting van Byzantijnse soldaten zich. Zware infanteriesoldaten zijn bewapend met speren, soms bijlen, en beschermen zichzelf met schilden en borstplaten. De lichte infanterie beschikt over groepen van minder beschermde maar meer mobiele boogschutters. Omdat ze het rijk bovendien effectief moesten verdedigen tegen de Sassanidische katafracten, bedekten de Byzantijnse ruiters, die de belangrijkste eenheid van het leger vormden, zichzelf ook met zware bepantsering. Nu hadden de Byzantijnen dus ook katafracten (in het Grieks κατάφρακτος). Ondanks alles blijft er lichtere cavalerie over, net als lichte infanterie. Alle ruiters, zowel katafracten als lichte ruiters, rusten zichzelf soms uit met bogen, soms met speren, zwaarden of bijlen.

Ontstaan van thema's

Aan het begin van de  7e eeuw had het Byzantijnse rijk, dat in grote moeilijkheden verkeerde omdat het aan al zijn grenzen werd bedreigd door de Sassaniden, de Slaven, de Longobarden en de Avaren. Het rijk stond op de rand van een burgeroorlog. Er waren dus militaire hervormingen nodig. Keizer Heraklonas, die Phocas in 610 omver wierp, begon een proces dat onder het bewind van zijn opvolger Constans II zou leiden tot de vorming van de eerste thema's.

Het thema is een burgerlijke en militaire provincie die wordt geregeerd door de strateeg, een generaal die optreedt als de leider van de regio op de manier van de West-Europese middeleeuwse heer, en die het gebied bestuurt in naam van de keizer van wie hij zijn bevelen overneemt. Een thema wordt verdedigd door ongeveer 9.600 soldaten; deze soldaten ontvangen elk land van de keizer waar ze zich vestigen en leven van wat ze produceren. De overheid hoeft ze dus niet te betalen, omdat ze van hun land leven. Bovendien zorgt deze overeenkomst ervoor dat de kinderen van de soldaten zich ook bij het leger aansluiten, want dan kunnen ze het land behouden. Het is daarom een ​​onuitputtelijke bron van soldaten voor het Byzantijnse leger.

De eerste vijf thema's zijn het thema van de Armeniërs, dat van de Opsikion, de Thracesiërs, de Anatoliërs en het maritieme thema van de Karabisianoi, waarbij de laatste verantwoordelijk is voor het verzekeren van de zeeverdediging van de kusten van het rijk. Deze thema's bevinden zich allemaal in Klein-Azië, dat in die tijd een zeer bedreigde provincie van het Byzantijnse Rijk was vanwege de territoriale expansie van de islamitische Arabieren. Maar naarmate de strategen steeds machtiger werden en mogelijk in staat waren de keizer omver te werpen, verdeelde hij de thema's geleidelijk in kleinere provincies. Daardoor was de keizer veiliger.

De legers van de thema's omvatten elk twee tourmata, eenheden bestaande uit 2.400 soldaten, zelf verdeeld in zes drongoi (eenheden van 400 soldaten). Elk van deze drongoi is verdeeld in twee banda (eenheden van tweehonderd soldaten), die op hun beurt zijn verdeeld in eenheden van honderd man en vervolgens in eenheden van tien man. Die laatste zijn verdeeld in twee eenheden van vijf soldaten.

De tagmata

Byzantijnse soldaten.

Vanaf de 8e eeuw, onder het bewind van Constantijn V, werd het staande leger van het rijk georganiseerd in tagmata (enkelvoud tagma). Deze eenheden, die doorgaans uit ruiters bestaan, zijn, in tegenstelling tot de soldaten van de thema's, overal in het rijk inzetbaar en niet toegewezen aan de verdediging van een bepaald gebied. De tagmata, direct onder de controle van de keizer en zijn familieleden, vormden daarom tot de 11e eeuw de belangrijkste eenheid van het Byzantijnse leger. Elke tagma wordt geleid door een domestikos.

In de 9e en 10e eeuw waren er vier tagmata:

  • de Vigla, keizerlijke garde gevestigd in Constantinopel, verantwoordelijk voor de veiligheid van de Basileus;
  • De Scholae palatinae, de oudste tagma die bestaat sinds het Romeinse rijk, is een elite-eenheid. Het bestaat uit ruiters en infanteristen en staat onder bevel van een van de hoogste hoogwaardigheidsbekleders van het Byzantijnse rijk, de domestikos van de Scholae. Deze positie verdwijnt rond 950;
  • de excubites , een eenheid die ook als elite wordt beschouwd, vormden aanvankelijk een persoonlijke bewaker van de keizer;  ze sloten zich in de 8e eeuw aan bij het hoofdleger voordat ze uiteindelijk in verval raakten tot 1081, toen Byzantijnse historici uit die tijd stopten met praten over hun bestaan;
  • de hikanatoi, een tagma gestationeerd rond Constantinopel .

Er bestaan ​​echter ook andere militaire eenheden, zoals de noumeroi, infanteristen die de omgeving van Constantinopel beschermen, of de hetaireia, buitenlandse huurlingen die aanwezig zijn in de keizerlijke garde.

Het is moeilijk om te weten hoeveel soldaten de tagmata in hun gelederen hadden. Byzantijnse historici spreken van 4.000 noumeroi; volgens de Abbasidische geografen Qudama Ibn Jaafar en Ibn Khordadbeh, die in de 10e eeuw leefden, telden de tagmata in totaal 24.000 soldaten. Sommige historici geloven dat elke tagma 4.000 man telde, terwijl anderen, meer gemeten, het aantal van elke tagma schatten op 1.000 of 1.500 soldaten.

Onder de Komnenen

Alexios I Komnenos, Byzantijns keizer van 1081 tot 1118.

Aan het einde van de 11e eeuw stond het Byzantijnse rijk op de rand van ineenstorting. Geruïneerd, aan alle kanten omringd door vijanden, zijn themalegers zwak en verdeeld, en zijn tagmata vernietigd na de verschrikkelijke nederlaag bij Manzikert in 1071 (bovendien werd het rekruteren van soldaten toen steeds moeilijker, aangezien de belangrijkste hulpbronnen voor mannen de landen van Anatolië waren, en deze laatste werden bij hun aankomst in de 11e eeuw door de Seltsjoeken veroverd), lijken de dagen van het rijk geteld. Het was in deze tijd dat Alexios I Komnenos aan de macht kwam en de dynastie van de Komnenen stichtte. Alexios I begon toen een beleid van herstel van het rijk, en in het bijzonder van zijn leger, dat hij hervormde.

Een reconstructie van een turcupole (soort Byzantijnse soldaat) uit de twaalfde eeuw.


Alexios I verwijderde het tagmata-systeem, dat in ieder geval sinds 1071 niet meer functioneerde, en vormde geleidelijk een meer verenigd leger bestaande uit verschillende bataljons van even groot belang. Zich baserend op elite-eenheden zoals de Varangiaanse garde of de Athanatoi (uit het Grieks betekent dit "de onsterfelijken"; deze term komt van de onsterfelijken van het Perzische leger), creëerde hij ook een nieuw regiment: de Archontopouloi, zonen van Byzantijnse soldaten, die gedood waren in de strijd. Veel andere regimenten met beroepssoldaten, afkomstig uit de vier hoeken van het rijk, vormden nu het Byzantijnse leger. Aan het hoofd staat daarom een ​​hoge ambtenaar: de megas domestikos (grote dienaar).

Bij de meeste van zijn militaire campagnes vertrouwde het Byzantijnse leger nu op huurlingen of staten die bondgenoot waren aan het rijk; bijvoorbeeld de Koemanen in de strijd tegen de Petsjenegen, of andere christelijke koninkrijken op de Balkan zoals Raška (voorouder van Servië) of Hongarije. Veel Frankische of Duitse ruiters meldden zich ook aan in het leger van Byzantium; en Seltsjoekse strijders werden ook gerekruteerd in het keizerlijke leger, waar ze een eenheid van turcopoles vormden. Beetje bij beetje zullen deze buitenlandse huurlingen hun aantal zien groeien in de gelederen van het Byzantijnse leger, totdat ze er van cruciaal belang voor zijn.

Dit nieuwe Byzantijnse leger zal een nieuwe Byzantijnse gouden eeuw mogelijk maken onder de dynastie van de Komnenen – de laatste die het rijk zal meemaken.

Organisatie

Onder de Komnenen werd de opperste leider van het leger, de megas domestikos, bijgestaan ​​door een tweede, de protostrator. De belangrijkste admiraal van de Byzantijnse vloot, de megas doux, is de baas van verschillende Peloponnesische landgeneraals, de douxes en Capetanus, die troepen en forten leiden. Elk fort wordt geleid door een kastrophylax.

De basiseenheden van de Byzantijnse cavalerie, de banda, werden afgeschaft ten gunste van de allagia (enkelvoud allagion), eenheden bestaande uit drie- tot vijfhonderd ruiters onder bevel van een allagator. Verschillende allagia vormen samen tagmata (een woord waarvan de betekenis nu is teruggebracht tot die van regiment). Wat de infanterie betreft, deze is verdeeld in regimenten van 1.000 man, de taxiarcha.

Soldaten

Onder de Komnenen is het aantal Byzantijnse beroepssoldaten niet duidelijk, maar er wordt aangenomen dat het aantal behoorlijk groot was. Vermoedelijk was de grootte van het veldleger gemiddeld 15.000 tot 25.000 man. Het leger telde 20.000 soldaten onder Alexios I, had 50.000 man in dienst onder Johannes II Komnenos en overtrof dit aantal onder Manuel I. De cavalerie telt ongeveer 6.000 Balkan-cavalerie en nog eens 6.000 Anatolische cavalerie, waardoor de totale cavalerie 12.000 man sterk is. Onder de troepen die op de slagvelden stonden opgesteld, bevonden zich echter veel minder soldaten. In feite waren de ruim 50.000 soldaten van Manuel I verspreid over het rijk, toegewezen aan de verdediging van Byzantijnse regio's, en niet allemaal aanwezig bij de militaire campagnes of veldslagen.

<TOT HIER>

Wapens

Omdat ze moesten vechten tegen de Seltsjoeken in het oosten en vervolgens, met de kruistochten , tegen de westerse prinsen die zich in het Midden-Oosten kwamen vestigen ten koste van het rijk, werd het wapentuig van de Byzantijnse soldaten gemoderniseerd en geïnspireerd door zowel Europese als Seltsjoekse wapens; het Byzantijnse Rijk bevond zich feitelijk op de grens tussen Oost en West. Zware infanterie en cataphracts gebruiken een schild en een speer , de kontarion , maar ook zwaarden die in twee verschillende typen zijn gegroepeerd.

Spathia zijn zwaarden die erg lijken op de zware zwaarden uit het middeleeuwse Westen (die van de beroemde ridders ) ; ze zijn lang, breed en hebben een tweesnijdend blad ; Parameria , die dichter bij Perzische en Arabische sabels staan , met een enkele rand en een gebogen blad .  Een reconstructie van een Byzantijnse borstplaat. Soldaten droegen dit type borstplaten van de 10e tot de 12e eeuw.

Maar deze zwaarden worden vooral gebruikt door cavalerie; als de infanteristen er een hebben, geven ze de voorkeur aan de lans . Sommige catafracten zijn , naast de speer en de twee zwaarden , ook bewapend met knuppels .

Lichte infanteriesoldaten, wier belangrijkste wapens de boog zijn - geïnspireerd door Seltsjoekse Turkse bogen - en de speer , gebruiken soms kleine bijlen om zichzelf te verdedigen in gevechten van dichtbij. De Varangiaanse bewakers dragen een grote Scandinavische bijl en een schild .

Onder de Angeloi

Onder de familie van Engelen , die in 1185 aan de macht kwam, stortte het Byzantijnse rijk in. De Engelkeizers, die incompetent waren en het staatsgeld liever aan dure partijen besteedden dan aan het leger, vervingen voormalige bekwame officieren door onervaren hovelingen die hun positie alleen dankzij hun connecties hadden verkregen. Dit markeert het einde van de Byzantijnse grootsheid en vooral van zijn leger. Leger dat in steeds grotere moeilijkheden verkeerde, vooral in het oosten, waar de Seltsjoeken profiteerden van de Byzantijnse zwakte om talloze gebieden te veroveren. Bovendien veroorzaakten de buitensporig hoge belastingen, bedoeld om de enorme geldverliezen als gevolg van de keizers te compenseren, verschillende opstanden, met name in Bulgarije , een land dat in 1018 werd veroverd door Basilius II , waar opnieuw een nieuw en formidabel Bulgaars rijk werd gevormd. .

De onvrede onder de bevolking groeide na deze verwaarlozing van het leger door de keizers. In 1204 slaagden de opeenvolgende Byzantijnse keizers, Alexios III Angelo , Isaac II Angelo en Alexios IV Angelo er niet in om de kruisvaarders die Constantinopel belegerden te kanaliseren , waaraan de haat van de bevolking jegens hen werd toegevoegd. De engelen worden omvergeworpen en de nieuwe keizer, Alexios V Doukas Murzuphle , probeert tevergeefs de kruisvaarders te verdrijven , wat niets oplevert gezien de zwakte van het Byzantijnse leger. De kruisvaarders , moe, wachtend op een hypothetische betaling van de engelen, veroverden Constantinopel zonder echte problemen en vestigden daar het Latijnse rijk van Constantinopel . Het Byzantijnse rijk verdwijnt een tijdje; slechts een paar Byzantijnse staten overleven, zoals het rijk van Nicea of ​​het despotaat van Epirus , waar Byzantijnse legers blijven bestaan.

Van 1204 tot 1453

Onder de Lascaris, in het rijk van Nicea , bleef het systeem van het Byzantijnse leger hetzelfde als onder het leger van Comnene; een standaardleger, verdeeld in naamloze bataljons van gelijke grootte. Dit systeem zal van nu af aan blijven bestaan ​​tot de val van het rijk.

In 1261 heroverde de keizer van Nicea, Michael VIII Palaiologos , de eerste van zijn dynastie, Constantinopel met 800 soldaten. Het Byzantijnse rijk is herboren, maar noch zijn glorie, noch zijn leger zullen zich herstellen. De Vierde Kruistocht van 1204 bracht het land een fatale slag toe.

Maar Michael VIII Palaiologos begon niettemin met talrijke hervormingen om het rijk te redden. Het leger werd machtiger: onder zijn bewind telde het totale leger ongeveer 20.000 man, wat echter veel kleiner was dan de 50.000 permanente soldaten ten tijde van Manuel I Comnenus . De stadsgarnizoenen tellen niet langer meer dan 5.000 soldaten, en het veldleger  telt ook zelden meer dan 5.000 man. Bovendien verloor het Byzantijnse rijk veel grondgebied: regio’s waar de keizers voorheen veel soldaten rekruteerden, zoals Anatolië of de Balkan , zijn nu in handen van de verschillende vijanden van de Byzantijnen. Hieraan moet een scherpe daling van de middelen van de keizers worden toegevoegd; de staatskas raakt steeds leger, waardoor de opvolgers van Michaël VIII niet kunnen betalen voor een effectief leger.

De zoon van Michael VIII , Andronicus II Palaiologos , besloot minder te betalen voor soldaten die minder goed opgeleid, minder goed bewapend en dus minder sterk waren, in plaats van duur te blijven betalen voor een krachtig beroepsleger. In 1320 ontsloeg Andronicus II de meeste soldaten die hij niet langer kon betalen, evenals de huurlingen die een groot deel van de Byzantijnse troepen vertegenwoordigden, die het rijk verlieten met een leger van 4.000 man. Het jaar daarop werd het leger van het hele rijk teruggebracht tot zo'n 3.000 ruiters rond Constantinopel . Vanaf 1350 werd het Byzantijnse rijk in werkelijkheid voornamelijk beschermd door zijn bondgenoten, zoals de Republiek Venetië of de Republiek Genua .

De situatie wordt steeds erger. De nakomelingen van Andronicus II verloren tijdens de burgeroorlog alleen de meeste van de laatste Byzantijnse gebieden; het leger is niets meer dan een schaduw van zichzelf. In 1394 belegerde de Ottomaanse sultan Bayezid I Constantinopel . Keizer Manuel II Palaiologos maakte vervolgens een grote reis naar het Westen, waar hij steun probeerde te vinden onder Europese koningen en keizers om hulp te verkrijgen tegen de Ottomanen; Frankrijk beloofde enkele honderden soldaten te sturen, maar de waanzin van koning Karel VI maakte een einde aan het project. De hoofdstad Constantinopel zal niet gered worden dankzij zijn zeer kwetsbare leger, maar door de macht van Tamerlane , de Turks-Mongoolse keizer, betaald door de neef van Manuel II om de Byzantijnen van de Ottomaanse dreiging te verlossen. Het stervende Byzantijnse rijk kreeg in 1422 een nieuwe belegering van Constantinopel te verduren , wat dankzij de imposante vestingwerken van de stad opnieuw een overwinning voor het Byzantijnse leger betekende. In 1453 belegerde het Ottomaanse leger van Mehmed II opnieuw Constantinopel ; het rijk en zijn leger leven dan hun laatste weken.

De val van Constantinopel

In 1453, tijdens de laatste belegering van Constantinopel door de Ottomanen , was het Byzantijnse leger weinig meer dan een geest van zijn vroegere pracht; het heeft ongeveer 1.500 beroepsmilitairen. De keizer , Constantijn _ _ _ _ _ _ _ _ 000 soldaten, van wie de meesten Ottomanen zijn, maar waartoe ook Serviërs en Bulgaren behoren... Ondanks de overweldigende numerieke superioriteit van de Ottomanen hield het Byzantijnse leger 56 dagen stand, geholpen door de hoge muren van de stad, waarvan bekend was dat ze onbegaanbaar waren; muren uiteindelijk verwoest door Ottomaanse kanonnen. De stad viel op 29 mei 1453 ; het is het einde van het Byzantijnse rijk en het Byzantijnse leger. De overlevende soldaten vluchtten per boot, werden afgeslacht of gevangen genomen door de Ottomanen tijdens de plundering van de stad.

Infanterie

Vanaf de val van het West-Romeinse rijk was de Byzantijnse infanterie slechts een hulpeenheid  van het leger; het wordt over het algemeen gebruikt om het vijandelijke leger te verzwakken in afwachting van de komst van de cavalerie. Het is verdeeld in twee eenheden: lichte infanterie en zware infanterie. Dit laatste is het belangrijkste onderdeel van de Byzantijnse infanterie: de soldaten die er deel van uitmaken, bedekt met harnassen , zijn uitgerust met speren , metalen schilden en soms zwaarden ; ze spelen een belangrijke rol. Lichte infanterie beweegt zich sneller op het slagveld dan in vredestijd, maar is niet in staat een frontgevecht te leiden; de leden zijn bewapend met bogen , speren en dolken . Lichte infanteriesoldaten zijn minder beschermd en dragen over het algemeen lederen harnassen of dunne maliënkolders.

Cavalerie

De cavalerie was gedurende het grootste deel van het bestaan ​​van het rijk de belangrijkste eenheid van het Byzantijnse leger. Net als de infanterie is ook de cavalerie verdeeld in twee legerkorpsen: zware cavalerie en lichte cavalerie, of “lijncavalerie”. Zware cavalerie, bestaande uit cataphracten , is de belangrijkste kracht van de Byzantijnse cavalerie: de ruiters dragen zware bepantsering, de cataphract , maar ook bijlen , zwaarden en speren , en soms schilden . Zelfs de paarden van de cataphracts zijn gepantserd, waardoor ze grote schade kunnen aanrichten in geval van een aanval op een vijandelijk leger. De lijncavalerie is manoeuvreerbaarder en sneller, maar minder beschermd. De meeste soldaten zijn bewapend met bogen of speren , en zeldzamer met lichte zwaarden .

Marine

De Byzantijnse marine was gedurende het grootste deel van haar geschiedenis een eenheid die door opeenvolgende keizers weinig werd gewaardeerd. Tot ongeveer 650 speelde de Byzantijnse vloot slechts een beschermende rol langs de kustlijnen van het rijk, waarbij ze havens en koopvaardijschepen verdedigde tegen piraten.

Het Byzantijnse oorlogsschip is de dromon .

7e - 11e eeuw

Maar vanaf de tweede helft van de 7e eeuw veroverden de islamitische Arabieren die aan de Byzantijnen grensden talloze gebieden die toebehoorden aan de Sassaniden 4 (voormalige vijanden van de Byzantijnen) en aan de Byzantijnen zelf. Bovendien vormden de Arabieren een echte oorlogsvloot die hen in staat stelde talloze eilanden in de Middellandse Zee te veroveren en de Byzantijnse kusten aan te vallen. Het was in deze tijd dat de Byzantijnse regering, in een poging haar maritieme grenzen te beschermen, een gevechtsvloot vormde, de Karabisianoi .

De Karabisianoi verdwijnen geleidelijk en worden beetje bij beetje vervangen door kleinere vloten die beperkt zijn tot bepaalde delen van het rijk; rond 711 wordt er niet meer over gesproken. Tijdens het bewind van keizer Leo III de Isauriër zagen drie Byzantijnse marines het levenslicht:

de keizerlijke vloot, gevestigd in Constantinopel , die uit grote schepen bestaat, is de ‘elite’ van de Byzantijnse marine; de themavloot, die is toegewezen aan een specifieke provincie en wordt geleid door een door de keizer aangestelde strateeg ; de provinciale vloot, een soort lokale ‘ maritieme politie ’ die verantwoordelijk is voor de bescherming van de kusten.

Maar deze vloot bleek niet effectief tegen de Arabische schepen die Kreta ( 823) en vervolgens Sicilië innamen (progressieve verovering die zich uitstrekte van 827 tot 902). De Byzantijnse regering besloot toen om de keizerlijke vloot en vervolgens de themavloot aanzienlijk opnieuw uit te rusten; bovendien rust de marine zichzelf nu uit met Grieks vuur , een destructief brandbaar wapen dat zelfs op water brandt . Deze versterking van de marine stelde generaal Nicephorus Phocas in staat Kreta in 961 te heroveren . Maar in de tijd die volgden, namen de Byzantijnse keizers, hetzij uit wantrouwen jegens de admiraals die mogelijk opstanden tegen hen zouden kunnen uitlokken, hetzij uit gebrek aan aandacht voor de vloot (het onderhouden van boten en matrozen was kostbaar voor de keizerlijke schatkist, en de vloot werd steeds minder gebruikt), besloot het aantal oorlogsschepen en matrozen te verminderen. De vloot, die nu onvoldoende uitgerust was, controleerde niet langer de Byzantijnse kustlijnen; Dit is hoe Thessaloniki , qua omvang en belang de tweede stad van het Byzantijnse rijk , in 904 werd geplunderd door een paar Arabische schepen . Desondanks boekte de Byzantijnse marine begin 11e eeuw aanzienlijke successen in de wateren van het Italiaanse schiereiland .

11e eeuw - vierde kruistocht

Gedurende de 11e eeuw ging de Byzantijnse vloot achteruit. De Byzantijnse regering schafte, na hervormingen door keizer Constantijn IX Monomachus , de vloot van de thema's af, hoewel deze de belangrijkste maritieme kracht was. De Byzantijnse marine werd vervolgens teruggebracht tot een paar schepen die de veiligheid van Constantinopel verzekerden ; Om hun land te beschermen, begonnen de rijke Byzantijnse heren particuliere armada's te bewapenen .

Toen Alexios I Comnenus in 1081 aan de macht kwam , werd het Byzantijnse rijk , sterk verzwakt, gedwongen verschillende commerciële voordelen aan de Republiek Venetië af te staan; Omdat hij niet langer een marine had om zichzelf te beschermen tegen de Seltsjoeken , een Turks volk dat onlangs Anatolië was binnengevallen om zich daar te vestigen, had Alexis I de hulp van de Venetianen nodig . Ze steunden de keizer, met name door hem te helpen een Normandische vloot en vervolgens een Seltsjoekse vloot te verslaan. Alexios I begreep het belang van een vloot en herbewapende er een om zich te ontdoen van een grote Seltsjoekse emir , Zachas , die vele Egeïsche eilanden had ingenomen die tot het Byzantijnse rijk behoorden . Deze vloot vernietigde die van Zachas rond 1090; beetje bij beetje herwonnen de Byzantijnen de controle over de kusten van Klein-Azië en Griekenland . Een tweede vloot, gevormd door Alexis I, verpletterde een paar jaar later een armada van Genuezen en Pisanen .

Tegelijkertijd hervormde Alexis I de heroplevende Byzantijnse marine; in plaats van drie verschillende vloten gaf Alexis I de voorkeur aan een verenigde armada onder het bevel van één enkele admiraal , de megahertog of groothertog . Deze krachtige vloot weerhield de Italiaanse Noormannen onder bevel van Bohemond van Taranto ervan het Byzantijnse rijk aan te vallen .

Later bleef Manuel I Komnenos , een van de opvolgers van Alexios I , betalen voor een vloot waardoor hij, met de hulp van de Venetianen , het eiland Corfu in Griekenland heroverde en in 1149 een Normandische armada versloeg. Enige tijd later verpletterde een ander Normandisch oorlogseskader de Byzantijnse schepen, en een poging om het Italiaanse schiereiland te heroveren mislukte jammerlijk. Manuel I stuurde toen een andere vloot om het Fatimidische Egypte binnen te vallen met de hulp van de kruisvaarders ; maar het is opnieuw een mislukking. Na het bewind van de Comneni beperkte de Byzantijnse marine zich opnieuw tot de rol van beschermer van havens en koopvaardijschepen. In 1204, tijdens de Vierde Kruistocht , kon de Byzantijnse vloot in Constantinopel de aankomst van de machtige Venetiaanse armada en de kruisvaarders daar niet voorkomen .

Vierde kruistocht - Val van Constantinopel

In het rijk van Nicea , een tijdelijke opvolger van het Byzantijnse rijk tussen 1204 en 1261, gebruikten keizers kleine squadrons krijgersschepen om infanteristen te vervoeren om geleidelijk gebieden in Thracië , Macedonië en de Egeïsche eilanden te heroveren . Vervolgens, na 1261, toen Michael VIII Palaiologos Constantinopel heroverde en het Byzantijnse rijk weer tot leven wekte , rustte de Republiek Genua , die de Byzantijnen steunde, gedeeltelijk een nieuwe Byzantijnse vloot uit, gebouwd door de keizer. Dit heeft tot doel zich te verzetten tegen de zeemacht van de Republiek Venetië , vijand van het Byzantijnse rijk sinds 1204. Maar in 1263 werd de vloot van de Genuezen en de Byzantijnen verpletterd in de Slag bij Settepozzi . Michael VIII geeft de Genuese vloot terug en versterkt de Byzantijnse armada . In de jaren die volgden wist het de controle over een deel van de Peloponnesos en de Egeïsche Zee terug te winnen . Deze heropleving van de Byzantijnse vloot duurde niet lang: na de dood van Michael VIII Palaiologos onderdrukte zijn zoon en opvolger, Andronicus II , de armada wegens gebrek aan geld om deze te financieren. De weinige gevechtsschepen die nog in het rijk achterblijven, blijven nu in Constantinopel om slechts een beschermende rol te spelen; in 1453, tijdens de val van Constantinopel , telde de vloot tien Byzantijnse schepen en zestien schepen van andere nationaliteiten (voornamelijk Italiaanse).

Overige

Byzantijnse rijk Byzantijnse beschaving Scyfaat munt

Vikidia2.png

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van de Franse Vikidia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Byzantijnse_leger&oldid=836804"