Complottheorie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Complottheorie toegevoegd met HotCat)
Regel 6: Regel 6:
 
[[Categorie:Maatschappij]]
 
[[Categorie:Maatschappij]]
 
[[Categorie:Complottheorie]]
 
[[Categorie:Complottheorie]]
  +
[[Categorie:Nepnieuws en propaganda]]

Versie van 16 jun 2023 15:08

Een zogenaamde UFO

Een complottheorie ontstaat als mensen denken dat er iets anders is gebeurd dan dat in het nieuws wordt verteld of wat de overheid vertelt. Ze denken dat er een complot is. Een complot is een geheime afspraak die gemaakt is tussen mensen. Mensen die een complottheorie geloven denken dus dat er iets wordt verborgen gehouden. Voorbeelden van complottheorieën zijn dat het bestaan van buitenaardse wezens geheim wordt gehouden of dat UFO's bestaan.

De meeste complottheorieën zijn gericht tegen de regering en de media in de angst dat er censuur plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn de vaccinatiemaatregelen tijdens de coronapandemie of de sensatie rondom Area 51. Mensen dachten dat ze de waarheid wisten en dat de overheid aan het liegen was, of dachten dat de overheid aan het liegen was en wilden daarom de 'waarheid' weten. Hierdoor kwamen ze in opstand tegen democratische besluiten. Dit kan gevaarlijk zijn als de mensen hierbij de wet overtreden of geen rekening houden met de rechten van anderen. Dit is waarom complottheorieën soms gevaarlijk kunnen zijn. Er zijn echter ook heel veel kleine complottheorieën die niet gevaarlijk zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Complottheorie&oldid=795357"