Winterdepressie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij een '''winterdepressie''' voelt iemand zich somber in de winter. Winterdepressies komen vaak doordat er minder licht is in de winter. De avonden worden...')
 
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{arts vragen}}
 
Bij een '''winterdepressie''' voelt iemand zich [[somber]] in de [[winter]].
 
Bij een '''winterdepressie''' voelt iemand zich [[somber]] in de [[winter]].
   
Winterdepressies komen vaak doordat er minder licht is in de winter. De avonden worden langer en dagen worden en zon schijnt minder fel. Een stof in de hersenen speelt ook een rol: deze stof heet [[melatonine]] (ook wel het slaaphormoon genoemd). Deze stof is het hormoon dat ervoor zorgt dat mensen in slaap kunnen vallen. Als de dagen korter zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt, waardoor ze sneller slaperig zijn. [[Sport]]en, gezond [[eten]] en buitenlucht helpen doorgaans bij een winterdepressie.
+
Winterdepressies komen vaak doordat er minder licht is in de winter. De avonden worden langer en dagen worden en zon schijnt minder fel. Een stof in de hersenen speelt ook een rol: deze stof heet [[melatonine]] (ook wel het slaaphormoon genoemd). Deze stof is het hormoon dat ervoor zorgt dat mensen in slaap kunnen vallen. Als de dagen korter zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt, waardoor ze sneller slaperig zijn. [[Sport]]en, gezond [[Eten (voedsel)|eten]] en buitenlucht helpen doorgaans bij een winterdepressie.
   
 
[[Categorie:Stemmingsstoornis]]
 
[[Categorie:Stemmingsstoornis]]

Huidige versie van 6 jan 2023 om 20:22

Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Bij een winterdepressie voelt iemand zich somber in de winter.

Winterdepressies komen vaak doordat er minder licht is in de winter. De avonden worden langer en dagen worden en zon schijnt minder fel. Een stof in de hersenen speelt ook een rol: deze stof heet melatonine (ook wel het slaaphormoon genoemd). Deze stof is het hormoon dat ervoor zorgt dat mensen in slaap kunnen vallen. Als de dagen korter zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt, waardoor ze sneller slaperig zijn. Sporten, gezond eten en buitenlucht helpen doorgaans bij een winterdepressie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Winterdepressie&oldid=758576"