Ondernemend leren: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Onderwijs toegevoegd met HotCat)
 
(4 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Heb je wel eens van ondernemend leren gehoord? Het is een vorm van leren waarin de leerling heel veel [[vrijheid]] kent. Je bedenkt en bepaalt zelf hoe je wilt leren. Als je dat leuk lijkt dan is dit artikel misschien wel interessant voor jou.
+
[[Bestand:Ondernemend Leren Variantie.png|miniatuur|Voorbeelden hoe scholen ondernemend leren kunnen inzetten.]]
  
<hr/>
+
'''Ondernemend leren''' is een vorm van leren waarin een [[leerling]] zelf moet bepalen op welke manier die wilt leren. Deze leervorm geeft [[vrijheid (begrip)|vrijheid]] aan de leerling, maar de leerling moet zelf de [[verantwoordelijkheid]] nemen om een goede [[planning]] te maken.
Ondernemend heeft als betekenis dat je graag iets zelf in gang zet. Je hebt een origineel idee over iets wat je graag wilt en bedenkt zelf hoe je dat gaat bereiken. Als je dat op [[school]] ook mag doen in het leren, dan noemen we dat ondernemend leren. Daarbij is het van belang dat er ook iets uitkomt waar jij en anderen wat aan hebben. Dus de school zal graag zien dat je op die manier nog beter leert dan normaal. Om daar jezelf en anderen van te overtuigen is lastig. Vandaar dat je ondernemend leren ook dient te leren.
 
  
<hr/>
+
== Inhoud ==
[[Bestand:Ondernemend Leren Variantie.png|miniatuur|Voorbeelden hoe scholen ondernemend leren kunnen inzetten]]
+
Bij ondernemend leren moet de leerling met een [[Origineel (eerste versie)|origineel]] [[idee]] komen over hoe die een bepaald iets wilt leren. Uit dat idee moet iets komen waar de leerling en diens medeleerlingen wat aan hebben. Het idee hierachter is dat leerlingen beter leren dan normaal, omdat deels zelf kunnen invullen hoe ze willen leren. Bij ondernemend leren moet een leerling rekening houden met:
Hoe leer je om ondernemend te zijn in jouw leren? Op de eerste plaats hoe je met vrijheid het beste om kunt gaan. Hoe vrij ben je immers normaal op jouw school? Je kunt nadenken over vragen als;
+
* hoe die ervoor zorgt dat wat die doet niet ten koste gaat van anderen;
 +
* hoe die het [[vertrouwen]] van de school en diens ouders wint;
 +
* hoe die anderen laat weten goed bezig te zijn;
 +
* hoe die laat zien dat die diens doel heeft gehaald;
 +
* hoe die uitlegt wat die gaat leren van wat die doet;
 +
* of de school iets heeft aan het eigen leeridee;
 +
* hoe die op een [[Respectvol|respectvolle]] manier met die vrijheid omgaat.
  
* hoe zorg je dat wat jij wilt en doet niet ten koste gaat van anderen,
+
Bij het opstellen van een leeridee of een leerplan moet de leerling dus goed weten wat die zelf graag wil bereiken, wat die al goed kan, wie die daarbij kan helpen, welke spullen die daarbij nodig heeft, waar die over al beschikt, hoeveel tijd die denkt nodig te hebben en hoe die van plan is om het aan te pakken.
* hoe win je het vertrouwen van de school en je ouders,
+
== Externe links ==
* hoe weten anderen dat je goed bezig bent,  
+
*[https://nl.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Ondernemend_leren Ondernemend leren (Wikijunior)]
* hoe ga je laten zien dat je jouw doel hebt gehaald,
 
* wat ga je allemaal van wat je doet, leren,
 
* wat heeft de school eraan wat je hebt geleerd,
 
* hoe ga je op een respectvolle manier met die vrijheid om?
 
  
<hr/>
+
[[Categorie:Onderwijs]]
Op de tweede plaats is het belangrijk dat je ook [[succes]] boekt. Immers ondernemend leren is wel vrijheid, maar geen vrijblijvendheid. Dat betekent dat hoe vrij je ook bent, je wel verplicht bent er iets mooi's van te maken. In die zin is ondernemend leren niet totale vrijheid. Hoe zorg je dan dat je tot iets komt wat jij en anderen heel blij mee zijn. Dan kom je op vragen als
 
 
 
* wat wil je zelf graag bereiken,
 
* wat kun je zelf goed,
 
* wie kan je helpen,
 
* welke spullen heb je nodig,
 
* waar beschik je al over,
 
* hoe lang denk je er voor nodig te hebben,
 
* waar ga je het doen,
 
* hoe pak je het aan?
 
 
 
Zo zie je dat er allemaal vragen zijn die kunnen opkomen bij ondernemend leren die minder eenvoudig zijn dan ze op het eerste gezicht lijken.
 
 
 
<hr/>
 
Wil je hulp bij het vinden van goede antwoorden op deze vragen dan kun je die vinden in een boek over ondernemend leren op [https://nl.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Ondernemend_leren wikijunior]?
 

Huidige versie van 20 nov 2022 om 23:51

Voorbeelden hoe scholen ondernemend leren kunnen inzetten.

Ondernemend leren is een vorm van leren waarin een leerling zelf moet bepalen op welke manier die wilt leren. Deze leervorm geeft vrijheid aan de leerling, maar de leerling moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om een goede planning te maken.

Inhoud

Bij ondernemend leren moet de leerling met een origineel idee komen over hoe die een bepaald iets wilt leren. Uit dat idee moet iets komen waar de leerling en diens medeleerlingen wat aan hebben. Het idee hierachter is dat leerlingen beter leren dan normaal, omdat deels zelf kunnen invullen hoe ze willen leren. Bij ondernemend leren moet een leerling rekening houden met:

  • hoe die ervoor zorgt dat wat die doet niet ten koste gaat van anderen;
  • hoe die het vertrouwen van de school en diens ouders wint;
  • hoe die anderen laat weten goed bezig te zijn;
  • hoe die laat zien dat die diens doel heeft gehaald;
  • hoe die uitlegt wat die gaat leren van wat die doet;
  • of de school iets heeft aan het eigen leeridee;
  • hoe die op een respectvolle manier met die vrijheid omgaat.

Bij het opstellen van een leeridee of een leerplan moet de leerling dus goed weten wat die zelf graag wil bereiken, wat die al goed kan, wie die daarbij kan helpen, welke spullen die daarbij nodig heeft, waar die over al beschikt, hoeveel tijd die denkt nodig te hebben en hoe die van plan is om het aan te pakken.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ondernemend_leren&oldid=748196"