Sailfish OS: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt over Sailfish OS)
 
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox besturingssysteem
 
{{Infobox besturingssysteem
 
| naam = Sailfish OS
 
| naam = Sailfish OS
| afbeelding = Jolla Aloe Events.jpg
+
| afbeelding =
| ander formaat afbeelding = 250
+
| ander formaat afbeelding =
| onderschrift = De Jolla smartphone met Sailfish OS
+
| onderschrift =
 
| ontwikkelaar = [[Jolla]]
 
| ontwikkelaar = [[Jolla]]
 
| familie =
 
| familie =

Versie van 23 mrt 2021 19:13

Sailfish OS
Informatie
Ontwikkelaar Jolla
OS-familie
Bronmodel Besturingssysteem is open source, de 'Swipe UI (gebruikersinterface)' van Jolla is closed source
Laatste versie Versie 3.1.0.11 
(25 juli 2019)
Codenaam Seitseminen
Laatste bètaversie
Kerneltype Linux
Licentie
Status Actief
Website Jolla Sailfish OS
Portaal Portaalicoon IT

Sailfish OS is een mobiel besturingssysteem. Het systeem is gebaseerd op Linux en wordt ontwikkeld door het Finse bedrijf Jolla.

Geschiedenis

In 2011 werd de ontwikkeling van het MeeGo besturingssysteem stopgezet. Dit systeem werd ontwikkeld door Intel en Nokia. Een aantal vrijwilligers zetten de ontwikkeling voort. Zo ontstond het Mer-project. Na het stoppen van de ontwikkeling van MeeGo door Intel en Nokia, besloot een groep ontwikkelaars die het systeem bij Nokia ontwikkelde een eigen bedrijf op te richten. Dit bedrijf heette Jolla. De ontwikkelaars bij Jolla ontwikkelden een nieuwe gebruikersinterface genaamd Silica. Ze gebruikten het Mer-project als basis voor hun nieuwe besturingssysteem: Sailfish OS.

In 2013 bracht Jolla haar eerste smartphone met Sailfish OS uit. Sinds het uitbrengen van deze smartphone, de Jolla 1, komt er elke acht weken een nieuwe versie van Sailfish OS uit. De Jolla Tablet werd in 2015 uitgebracht. In 2016 bracht Jolla haar laatste eigen apparaat uit. Dit was de Jolla C, een telefoon bedoeld voor ontwikkelaars. Sinds 2016 werd Sailfish alleen nog in samenwerking met andere bedrijven uitgebracht. Jolla verkocht Sailfish OS aan andere telefoonmerken, die vervolgens smartphones met het besturingssysteem verkochten.

In 2017 kwam Jolla met een nieuwe strategie. Ze introduceerden Sailfish X. Deze versie van Sailfish OS kon je voor 49 euro downloaden voor de Sony Xperia X telefoon. Sailfish X is vandaag de dag ook beschikbaar voor de Sony Xperia XA2, de XA2 Plus en de XA2 Ultra.

Gebruikersinterface

Het appoverzicht van Sailfish OS

De gebruikersinterface genaamd Silica is gebaseerd op 'swipe'-bewegingen (vegen met je vinger). Dit betekent dat je geen knoppen nodig hebt om door het systeem te navigeren. Zo kun je een pagina in een app terug gaan door naar rechts te vegen, in plaats van op een terugknop te klikken. Ook kun je apps snel sluiten door van links- of rechtsboven in het scherm naar beneden te vegen.

Functies

Naast Sailfish OS apps kun je op Sailfish OS ook Android apps installeren. Dit kan alleen op telefoons die Jolla zelf heeft uitgebracht, of wanneer je Sailfish X hebt gekocht.

Community ports

Je kunt Sailfish OS niet alleen gebruiken op telefoons van Jolla of wanneer je Sailfish X hebt gekocht. Het is ook mogelijk om een zogenaamde community port te installeren op een smartphone. Community is Engels voor gemeenschap en port betekent zoiets als aanpassing. Community ports zijn dus versies van Sailfish OS die door vrijwilligers aangepast zijn om op bepaalde telefoons te draaien. Een complete lijst met comunity ports is hier te vinden. Het nadeel van een community port van Sailfish OS is dat je dan geen Android apps kunt draaien op Sailfish OS. Ook krijg je geen officiële updates van Jolla voor Sailfish OS.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sailfish_OS&oldid=659614"