Koningshuis (België): verschil tussen versies
Regel 52: | Regel 52: | ||
'''Leopold Joris Christiaan Frederik''' was de eerste koning van België. Voor dat hij gevraagd werd om koning te worden van België, werd hij gevraagd om koning te worden van [[Griekenland]]. Dit aanbod nam hij aan, maar sloeg hij daarna weer af. Leopold I trouwde twee keer: de eerste keer met [[Charlotte Augusta van Wales]], de tweede keer met [[Louise van Orléans (1812-1850)|Louise van Orléans]]. Zijn eerste huwelijk was uit liefde, zijn tweede huwelijk een zuiver politieke zet om het Huis van Oranje op afstand te houden. Met zijn tweede vrouw kreeg hij 3 zonen en 1 dochter. Hij was koning van in 1831 tot aan zijn dood in 1865. | '''Leopold Joris Christiaan Frederik''' was de eerste koning van België. Voor dat hij gevraagd werd om koning te worden van België, werd hij gevraagd om koning te worden van [[Griekenland]]. Dit aanbod nam hij aan, maar sloeg hij daarna weer af. Leopold I trouwde twee keer: de eerste keer met [[Charlotte Augusta van Wales]], de tweede keer met [[Louise van Orléans (1812-1850)|Louise van Orléans]]. Zijn eerste huwelijk was uit liefde, zijn tweede huwelijk een zuiver politieke zet om het Huis van Oranje op afstand te houden. Met zijn tweede vrouw kreeg hij 3 zonen en 1 dochter. Hij was koning van in 1831 tot aan zijn dood in 1865. | ||
− | == [[Leopold II van België]] == | + | === [[Leopold II van België]] === |
[[Bestand:Leopold II van België.jpg|left|100px]] | [[Bestand:Leopold II van België.jpg|left|100px]] | ||
'''Leopold Lodewijk Filips Maria Victor''' was de tweede koning van België. Hij is vooral bekend omdat hij een kolonie voor België wou. Uiteindelijk werd dit [[Belgisch-Kongo]]. Hij trouwde één keer, met [[Maria Hendrika van Oostenrijk]], maar hij had heel veel maîtresses. Hij kreeg 3 dochters en 1 zoon, maar de zoon stierf al op jonge leeftijd. Daarom moest de zoon van zijn broer koning worden. Omdat de erfopvolging mislukte, hield hij zich erg bezig met het uithuwelijken van zijn dochters aan de goede personen. Hij regeerde van 1865 tot aan zijn dood in 1909. | '''Leopold Lodewijk Filips Maria Victor''' was de tweede koning van België. Hij is vooral bekend omdat hij een kolonie voor België wou. Uiteindelijk werd dit [[Belgisch-Kongo]]. Hij trouwde één keer, met [[Maria Hendrika van Oostenrijk]], maar hij had heel veel maîtresses. Hij kreeg 3 dochters en 1 zoon, maar de zoon stierf al op jonge leeftijd. Daarom moest de zoon van zijn broer koning worden. Omdat de erfopvolging mislukte, hield hij zich erg bezig met het uithuwelijken van zijn dochters aan de goede personen. Hij regeerde van 1865 tot aan zijn dood in 1909. |
Versie van 2 nov 2013 15:39
![]() |
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
![]() |
Dit artikel is nog niet af. |
België is een monarchie, daarom heeft het een koningshuis. Dit is het Huis van België. Vroeger was het het Huis van Saksen-Coburg en Gotha, tot Albert I alle sporen naar de Duitse oorsprong van de familie liet wissen.
In totaal zijn er al 6 koningen geweest. Er zijn nog geen echte koninginnen geweest. Sinds 21 juli 2013 regeert Filip I van België. De troonopvolgster is Elisabeth van België. Zij wordt dus de eerste koningin!
Filips vrouw is Mathilde d'Udekem d'Acoz. Zij is de eerste Belgische koningin van Belgische oorsprong. Haar moeder was wel Pools, maar zelf is ze geboren en opgevoed in België. Voor ze de prinses, en later zelfs koningin was, was ze een logopediste.
Lijn van Belgische Troonopvolging

- HKH Prinses Elisabeth (2001), oudste dochter van koning Filip I en koningin Mathilde
- ZKH Prins Gabriël (2003), oudste zoon van koning Filip I en koningin Mathilde
- ZKH Prins Emmanuel (2005), jongste zoon van koning Filip I en koningin Mathilde
- HKH Prinses Eléonore (2008), jongste dochter van koning Filip I en koningin Mathilde
- HKH Prinses Astrid (1962), enige dochter van koning Albert II en koningin Paola
- ZKH Prins Amedeo (1986), oudste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz van Oostenrijk-Este
- HKH Prinses Maria Laura (1988), oudste dochter van prinses Astrid
- ZKH Prins Joachim (1991), jongste zoon van prinses Astrid
- HKH Prinses Luisa Maria (1995), dochter van prinses Astrid
- HKH Prinses Laetitia Maria (2003), jongste dochter van prinses Astrid
- ZKH Prins Laurent (1963), jongste zoon van koning Albert II en kongin Paola
- HKH Prinses Louise (2004), enige dochter van Prins Laurent
- ZKH Prins Nicolas (2005), oudste zoon van Prins Laurent
- ZKH Prins Aymeric (2005), jongste zoon van Prins Laurent
Huwelijkspolitiek
Huwelijkspolitiek is een moeilijk woord voor met welke andere "huizen" het Huis van België allemaal getrouwd is. Dit zijn ze:
- Het Franse Keizerlijk Huis Bonaparte
- Het Mexicaans en Oostenrijks Keizerlijk Huis Habsburg
- Het Russische Keizerlijk Huis Huis Romanov-Holstein-Gottorp
- Het Britse Koninklijk Huis Windsor
- Het Franse Koninklijk Huis Bourbon
- Het Italiaanse Koninklijke Huis Savoye
- De Deense en Noorse Koninklijk Huizen Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
- Het Portugese Koninklijk Huis Bragança
- Het Zweedse Koninklijk Huis Bernadotte
- Het Luxemburgse Groothertogelijk Huis Nassau-Weilburg
- Het Beierse Koninklijk Huis Wittelsbach
- Het Roemeens Koninklijk Huis Hohenzollern-Sigmaringen
- Het Vorstelijk Huis van Reuss
- Het Saksische Vorstelijk Huis Wettin
- Het Huis Lonyay de Nagy-Lonya en Vasaros-Nameny
- Het Huis Ruffo di Calabria
- Het Huis de Mora y Aragón
- De Graven d'Udekem d'Acoz
Het Huis van België heeft dus niet alleen Belgisch bloed door zijn aderen stromen!
Alle Belgische koningen op een rijtje

Leopold I van België
Leopold Joris Christiaan Frederik was de eerste koning van België. Voor dat hij gevraagd werd om koning te worden van België, werd hij gevraagd om koning te worden van Griekenland. Dit aanbod nam hij aan, maar sloeg hij daarna weer af. Leopold I trouwde twee keer: de eerste keer met Charlotte Augusta van Wales, de tweede keer met Louise van Orléans. Zijn eerste huwelijk was uit liefde, zijn tweede huwelijk een zuiver politieke zet om het Huis van Oranje op afstand te houden. Met zijn tweede vrouw kreeg hij 3 zonen en 1 dochter. Hij was koning van in 1831 tot aan zijn dood in 1865.
Leopold II van België
Leopold Lodewijk Filips Maria Victor was de tweede koning van België. Hij is vooral bekend omdat hij een kolonie voor België wou. Uiteindelijk werd dit Belgisch-Kongo. Hij trouwde één keer, met Maria Hendrika van Oostenrijk, maar hij had heel veel maîtresses. Hij kreeg 3 dochters en 1 zoon, maar de zoon stierf al op jonge leeftijd. Daarom moest de zoon van zijn broer koning worden. Omdat de erfopvolging mislukte, hield hij zich erg bezig met het uithuwelijken van zijn dochters aan de goede personen. Hij regeerde van 1865 tot aan zijn dood in 1909.