Interneringskamp: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Kamp Duindorp, 1945-1946, Zeezwaluwstraat, Den Haag.png|miniatuur|Kamp Duindorp, 1945-1946, Zeezwaluwstraat, Den Haag]]
Een '''interneringskamp''' is eigenlijk een soort gevangenis. Interneren betekent dan ook gevangen zetten. In de [[Tweede Wereldoorlog]] ging het hierbij om grote groepen mensen, zoals politieke tegenstanders of politiek onbetrouwbaar geachte bevolkingsgroepen. Het kan ook een gevangenenkamp zijn voor krijgsgevangenen (soldaten van de vijand die gevangen genomen zijn). Later groeide dergelijke kampen uit tot [[Concentratiekamp|concentratiekampen]], veelal van het type [[werkkamp]] of [[doorvoerkamp]].
+
Een '''interneringskamp''' (Engels: Internment) is eigenlijk een soort gevangenis. Interneren betekent dan ook gevangen zetten, maar dan vaak zonder een proces of aanklacht. Het is een soort preventieve opsluiting, waarbij dus eigenlijk geen sprake is dat de gevangene een strafbaar feit heeft begaan. In de [[Tweede Wereldoorlog]] ging het hierbij om grote groepen mensen, zoals politieke tegenstanders of politiek onbetrouwbaar geachte bevolkingsgroepen. Het kan ook een gevangenenkamp zijn voor krijgsgevangenen (soldaten van de vijand die gevangen genomen zijn). Later konden dergelijke kampen tot [[Concentratiekamp|concentratiekampen]] uitgroeien, veelal van het type [[werkkamp]] of [[doorvoerkamp]]. Eerder bestonden er ook al interneringskampen. Veelal bestaan dergelijke kampen uit tenten en houten barakken of woonwijken die met prikkeldraadversperringen van de buitenwereld zijn afgesloten. Daar is de Jodenwijk in Amsterdam in WOII een voorbeeld van.
   
 
De interneringskampen in Nederland waren in of bij de volgende plaatsen gelegen:
 
De interneringskampen in Nederland waren in of bij de volgende plaatsen gelegen:
Regel 8: Regel 9:
 
* Assen
 
* Assen
 
* 's-Hertogenbosch ([[Kamp Vught]])
 
* 's-Hertogenbosch ([[Kamp Vught]])
* Den Haag
+
* Den Haag ([[Kamp Duindorp]])
 
* Ommen ([[Kamp Erika]])
 
* Ommen ([[Kamp Erika]])
 
* Rotterdam
 
* Rotterdam
 
* [[Kamp Schoorl]]
 
* [[Kamp Schoorl]]
 
* [[Kamp Westerbork]]
 
* [[Kamp Westerbork]]
 
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]
 
[[Categorie:Tweede Kamervoorzitter]]
 

Huidige versie van 7 mei 2024 om 11:22

Kamp Duindorp, 1945-1946, Zeezwaluwstraat, Den Haag

Een interneringskamp (Engels: Internment) is eigenlijk een soort gevangenis. Interneren betekent dan ook gevangen zetten, maar dan vaak zonder een proces of aanklacht. Het is een soort preventieve opsluiting, waarbij dus eigenlijk geen sprake is dat de gevangene een strafbaar feit heeft begaan. In de Tweede Wereldoorlog ging het hierbij om grote groepen mensen, zoals politieke tegenstanders of politiek onbetrouwbaar geachte bevolkingsgroepen. Het kan ook een gevangenenkamp zijn voor krijgsgevangenen (soldaten van de vijand die gevangen genomen zijn). Later konden dergelijke kampen tot concentratiekampen uitgroeien, veelal van het type werkkamp of doorvoerkamp. Eerder bestonden er ook al interneringskampen. Veelal bestaan dergelijke kampen uit tenten en houten barakken of woonwijken die met prikkeldraadversperringen van de buitenwereld zijn afgesloten. Daar is de Jodenwijk in Amsterdam in WOII een voorbeeld van.

De interneringskampen in Nederland waren in of bij de volgende plaatsen gelegen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Interneringskamp&oldid=859292"