Zeevang

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeevang
Zeevang vlag.svg
Zeevang wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0478 (2014).png

Provincie Noord-Holland
Talen
Inwoners 6.352 (in 2015)
Oppervlakte 55,21 km²
Hoofdplaats Oostburen
Hoofdstad
Burgemeester Karen Heerschop (de laatste burgemeester)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 1470-1477
Netnummer(s) 0299
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.zeevang.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Zeevang is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente is sinds 1 januari 2016 onderdeel van de gemeente Edam-Volendam. Zeevang was onderdeel van Metropoolregio Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en het Waterland. Zeevang heeft als hoofdplaats Oosthuizen. Zeevang ligt in de buurt van Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Enkhuizen.

Zeevang is in 1970 ontstaan. Toen werden de gemeente Beets, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen en Warder samengevoegd. De gemeente is vernoemd naar de Polder Zeevang. In 2013 is besloten dat de gemeente Zeevang en de gemeente Edam-Volendam één gemeente gaan worden. Op 1 januari 2016 is dit gebeurd.

Geografie

In de gemeente Zeevang lagen precies tien plaatsen. Dit zijn dorpen, gehuchten en buurtschappen.


In het westen van Zeevang lag het Markermeer. Op het Markermeer waren grenzen Hoorn en Almere. In het zuidoosten grensde Zeevang aan Edam-Volendam, in het zuidwesten aan Purmerend, in het oosten aan de Beemster en in het noorden het Koggenland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeevang&oldid=426583"