Wolk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wolken

Een wolk bestaat uit een hele boel waterdruppeltjes en of ijskristalletjes bij elkaar in de lucht. Of een wolk bestaat uit waterdruppeltjes of ijskristalletjes is afhankelijk van de temperatuur in de atmosfeer. Als de temperatuur boven de 0 graden is, dan bestaat de wolk uit waterdruppeltjes. Als de temperatuur onder de 0 graden is, dan bestaat de wolk uit onderkoelde waterdruppeltjes en ijskristalletjes. Als de temperatuur onder de -40 graden komt, dan bestaat de wolk alleen nog maar uit ijskristalletjes.

Hoe ontstaat een wolk?

Wolken ontstaan doordat waterdamp in de lucht condenseert. Water op de aarde wordt verwarmd door de zon. Deze warme lucht waterdamp stijgt op. Hoe hoger de waterdamp in de lucht komt, hoe meer het afkoelt. Doordat de temperatuur daalt, veranderd de waterdamp in kleine druppels. De druppeltjes moeten zich wel ergens aan vast houden. Dit doen ze aan hele kleine stofdeeltjes. Al deze druppeltjes bij elkaar vormen een wolk. Als het in de wolk heel erg druk wordt met waterdruppeltjes botsen ze tegen elkaar en worden steeds groter. Als ze dan heel groot en zwaar zijn, vallen ze naar beneden. Dit is een regenbui. Een wolk is onderdeel van de waterkringloop.

Wolkensoorten

Er zijn verschillende soorten wolken:

  • hoge bewolking
  • middelhoge bewolking
  • lage bewolking
  • verticaal (van onder naar boven) ontwikkelde bewolking

Hoge bewolking

Je hebt verschillende soorten hoge bewolking zoals Cirrus Cirrostratus en Cirrocumulus

Middelhoge bewolking

Je hebt verschillende soorten middelhoge bewolking

Lage bewolking

Verticaal (van onder naar boven) ontwikkelde bewolking

Namen van de wolken

De namen van de wolken zijn in het Latijn. De namen van de wolken hebben te maken met de vorm, de hoogte en of er regen uit komt of niet.

  • Cirro betekent haarkrul;
  • Alto betekent middelhoog;
  • Strato betekent lagen/ gelaagd;
  • Nimbo betekent regen/ neerslag;
  • Cumulo betekent stapel/ gestapeld;

Hoe hoog hangen de wolken

In de tabel hieronder zie je hoe hoog de wolken hangen. Niet overal hangen de wolken even hoog. Bij de Noordpool en Zuidpool hangen de wolken iets lager. In de tropen hangen de wolken iets hoger. In Nederland en België (we wonen in de gematigde regio's) zitten we er tussen in.

Niveau Poolstreken Gematigde regio's Tropen
hoge bewolking

middelhoge bewolking
lage bewolking

3-8 kilometer

2-4 kilometer
0-2 kilometer

5-13 kilometer

2-7 kilometer
0-2 kilometer

6-18 kilometer

2-8 kilometer
0-2 kilometer

Heel hoog en heel laag

De meeste wolken op aarde vind je tussen de 2 kilometer en 18 kilometer hoog. Er zijn ook wolken die lager hangen en wolken die hoger hangen. Wolken die op de grond hangen noemen we mist. Die horen bij de stratowolken. Er zijn ook wolken die op nog grotere hoogte te vinden zijn. Dat zijn de lichtende nachtwolken en de parelmoerwolken. Lichtende nachtwolken komen voor op 75 tot 85 kilometer hoogte. De parelmoerwolken zweven 15 tot 20 kilometer hoogte.

Kleuren

De kleuren wolk kan liggen aan een lage zon. oranje is van de zon.

Wolken en klimaat

De wolken hebben een belangrijke rol op het klimaat. De wolken zijn aan de bovenkant wit. Wit stoot zon en warmte af. De bovenkant van een wolk zorgt ervoor dat een groot aantal zonnestralen het aardoppervlak niet bereikt. Daarnaast hebben wolken een verwarmend effect, omdat de warmte die omhoog stijgt vanaf de aarde tegen het wolkendek komt en maar gedeeltelijk door het wolkendek heen komt. Er wordt veel onderzoek gedaan om te kijken of we de wolken kunnen gebruiken tegen de opwarming van de aarde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wolk&oldid=811489"