Opwarming van de aarde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Temperatuurveranderingen wereldwijd in de laatste 50 jaar

Global warming is de opwarming van de aarde. De laatste tijd horen we vaak dat de aarde aan het opwarmen is. Dit komt door het versterkt broeikaseffect. In de lucht zitten zogeheten broeikasgassen. Deze gassen zorgen ervoor dat er op aarde normaal gesproker er een fijne temperatuur is, rond de 15 graden Celsius. Zonder deze broeikasgassen zou het op aarde maar liefst -18 graden Celsius zijn! Doordat er steeds meer broeikasgassen komen, wordt het steeds warmer op aarde.

Oorzaken

Uitstoot door fabrieken

De opwarming van de aarde komt onder andere door het gebruik van veel elektriciteit en door de uitlaatgassen. Bijna iedereen heeft een auto en deze zorgen ervoor dat er veel CO2 in de lucht komt. CO2 komt ook in de lucht door fabrieken met hun grote schoorstenen. In een aantal landen worden er bomen gekapt waardoor er ook CO2 vrijkomt, zeker als het hout ervan verbrand wordt. Bomen nemen ook CO2 op en zorgen er juist voor dat de CO2 dus uit de lucht wordt gehaald. Een ander gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde is Methaan. Dit komt bijvoorbeeld in de lucht als koeien (en andere dieren) scheten laten. Hoe meer koeien we dus op de wereld hebben, hoe meer Methaan er in de lucht terecht komt. Er zijn nog veel meer broeikasgassen op aarde, maar CO2 en Methaan hebben de meeste invloed op de opwarming van de aarde.

Een andere oorzaak is dat er steeds meer mensen op aarde komen omdat er minder mensen dood gaan en mensen steeds ouder worden. Meer mensen zorgen voor meer vervuiling.

Jakarta overstroming 2002.JPG
Post Forest Fire.jpg
Een ijsbeer op een heel klein stukje ijs

Gevolgen

Er zijn een aantal gevolgen van de opwarming van de aarde. Zo zijn er bijvoorbeeld grote gevolgen voor het klimaat of de natuur. Daarnaast kunnen er ook gevolgen zijn voor de mensen zelf. Denk aan meer ziektes, overstromingen en hitte.

Meer water en overstromingen

Doordat het op aarde warmer wordt, smelten de ijskappen op Antarctica. Daardoor stijgt het zeeniveau van de zeeën. Dit betekent dat er steeds meer water in de zee komt. Dit zorgt ervoor dat de kans op overstromingen in de wereld groter wordt. In Nederland zullen we niet zo heel snel last krijgen van overstromingen. Dit komt omdat wij veel geld hebben uitgegeven om de dijken en dammen in Nederland extra stevig te maken. Toch zijn er inmiddels wel zorgen of de dijken in de toekomst wel hoog genoeg zijn. Ook de waterbeheersing ofwel waterhuishouding vraagt steeds meer aandacht. Kun je bij veel regen het teveel aan water in de wintermaanden wel kwijt (bijvoorbeeld in het IJsselmeer) en houd je genoeg water over in de zomer als het heel warm weer wordt? Armere landen in de wereld hebben een grotere kans dat er een overstroming kan komen. Zij hebben minder geld om de overstroming tegen te gaan. Het eiland Sulawesi is hier een voorbeeld van. Dit eiland hoort bij Indonesië en daar is in oktober 2018 een grote overstroming geweest. Hierbij zijn veel mensen verdronken (overleden) en andere mensen zijn hun huis kwijtgeraakt.

Warmte en droogte

Door de opwarming van de aarde wordt het erg droog in de wereld. Hierdoor kunnen veel planten en bomen niet meer groeien en ontstaan er veel bosbranden. Daarnaast kunnen de oogsten van boeren mislukken, waardoor de boeren geen geld meer kunnen verdienen. Als het heel droog wordt, is er ook minder water en eten voor de mensen. Mensen in armere landen kunnen daardoor sneller uitdrogen of verhongeren. De warmte en droogte is ook slecht voor veel dieren. Door de droogte verdwijnt het gebied waar de dieren leven. Vissen en andere zeedieren die bijvoorbeeld in het koraal leven, gaan dood omdat het koraal verdwijnt als gevolg van de opwarming van de zee. Dit geldt ook voor pinguïns en ijsberen die op de Noordpool leven. Door de warmte smelten de ijsbergen en blijft er geen plek meer over om te leven. Veel diersoorten worden daarom met uitsterven bedreigd.

Gevolgen in Nederland

In Nederland kunnen we de opwarming van de aarde goed terug zien in de verschillende seizoenen. In de lente, winter en herfst zal er zoals hiervoor beschreven steeds vaker regen, hagel of sneeuw gaan vallen. Daarnaast zal het in de wintermaanden een stuk warmer zijn dan we gewend zijn van vroeger. Dit betekent dat de sneeuw minder snel zal blijven liggen en dat we ook minder snel op natuurijs kunnen gaan schaatsen. Nederlanders die willen gaan wintersporten zullen in de Alpen steeds vaker groene pistes gaan aantreffen. In de zomer zullen we juist het tegenovergestelde gaan zien. In deze maanden zal het droger en warmer zijn, waardoor de kans op een hittegolf groter wordt. We spreken van een hittegolf als het in Nederland 5 dagen boven de 25 graden Celsius is geweest. Daarvan moeten 3 dagen zelfs boven de 30 graden Celsius zijn geweest! Dit lijkt natuurlijk heel erg fijn, want we kunnen vaker zwemmen of op het strand liggen. Toch is dit niet altijd goed, aangezien dieren en oudere mensen veel last kunnen krijgen van de warmte. En het besproeien van de landbouw en tuinbouw gewassen wordt lastiger door een tekort aan water.

Wat te doen?

Er zijn een hoop manieren waarop we de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. Sommige mensen vinden dit niet belangrijk, omdat wij waarschijnlijk in ons leven niet veel last zullen hebben van de opwarming van de aarde. Volgende generaties gaan hier wel veel last van hebben, dus moeten we nu ingrijpen. Dit kan op verschillende manieren die hieronder staan uitgelegd.

Efficiënter leven

Efficiënter leven betekent dat je ongeveer dezelfde dingen blijft doen terwijl je minder energie en grondstoffen verbruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld elektrische auto's. Je hebt vast wel eens een Tesla auto zien rijden op straat. Deze auto's zijn heel stil en verbruiken alleen maar elektriciteit, wat veel beter voor het milieu is dan benzine. Echter moet bij het opwekken van de stroom voor die auto's wel worden nagedacht hoe je dat doet. Een ander voorbeeld zijn led-lampen in je huis ophangen in plaats van gloeilampen. Deze ledlampen gebruiken de stroom op een slimme manier waardoor ze veel minder verbruiken, maar wel hetzelfde licht geven!

Slimme uitvindingen

Een Tesla die opgeladen wordt aan een oplaadpaal

Iets anders waar veel wetenschappers en uitvinders zoals Elon Musk, de uitvinder van de Tesla auto mee bezig zijn zijn nieuwe dingen bedenken om minder energie te gebruiken. Deze nieuwe uitvindingen noem je innovaties. Voorbeelden van innovaties voor het opwekken van 'groene stroom' zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens, zuinige batterijen en nog veel meer. Er zijn ook al apparaten uitgevonden die de vuile lucht opzuigen en hier de schadelijke stoffen zoals CO2 uithalen en dan weer schone lucht uitblazen. Door dit soort dingen uit te vinden kunnen we de opwarming van de aarde langzaam tegen gaan.

Minder verbruiken

Minder energie verbruiken klinkt moeilijker dan het is. Iedereen kan het! Zonder er over na te denken verbruik jij thuis waarschijnlijk meer energie dan nodig is. Als we op aarde allemaal minder energie gaan gebruiken kunnen we langzaam maar zeker de opwarming tegen gaan. Maar hoe verbruik je thuis nou minder energie? Je kan bijvoorbeeld een dikke trui aan doen zodat je ouders de verwarming wat lager kunnen zetten, je kan minder lang douchen zodat je minder water verbruikt (maximaal 7 minuten) of je kan naar school lopen of fietsen in plaats van met de auto. Je licht en andere apparaten op je kamer uitdoen als je daar toch niet bent. Dit zijn maar een paar voorbeelden waarmee jij je steentje bij kan dragen!

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opwarming_van_de_aarde&oldid=795404"