Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

William van het Verenigd Koninkrijk (1982)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prins William met zijn vrouw Catherine, die hier in verwachting is van haar eerste kindje.
Prince William, 2007.jpg

Prins William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor (Paddington, Engeland, 21 juni 1982), is de oudste zoon van Prins Charles en Prinses Diana.

Hij werd geboren in St. Mary's Hospital in Paddington, Londen, als oudste zoon van Prins Charles en Prinses Diana. Hij heeft één jongere broer, Prins Harry. Hij werd, toen hij klein was, door zijn ouders vaak Wombat of Wills genoemd. William is tweede in lijn van de Britse troonsopvolging.

Zijn peetouders zijn: Konstantinos II van Griekenland, Laurens van der Post, Prinses Alexandra, Natalia Grosvenor, Norton Knatchbull en Susan Hussey.

William was de eerste koninklijke prins die naar een gewone basisschool ging. Hij kreeg dus geen privé-lessen. Op 3 juni 1991 werd de prins opgenomen in het Royal Berkshire Hospital, nadat hij een klap tegen zijn voorhoofd had gehad van een andere leerling en werd daarna nog geopereerd in het Great Ormond Street Hospital. Hij heeft daar een litteken aan overgehouden.

Hij heeft gestudeerd aan Eton College, en haalde daar zijn diploma. Na een jaar vrij te hebben genomen, heeft hij zich in 2001 aangemeld op de University of St Andrews in Schotland om kunstgeschiedenis te studeren. Dit heeft hij later gewijzigd naar geografie, waar hij in is afgestudeerd met een Master of Arts. Toen dit bekend werd, namen de aanmeldingen voor de universiteit enorm toe. Iedereen wilde de prins ontmoeten.

De dood van Diana

Zijn moeder, Diana, overleed op 31 augustus 1997, na een auto-ongeluk in Parijs, Frankrijk. Dit gebeurde een paar dagen nadat ze op vakantie was geweest in Zuid-Frankrijk met William en Harry. Ze waren op het moment van het ongeluk bij hun grootmoeder in Balmoral. Op de dag van Diana's begrafenis, liepen de prinsen William, Charles, Harry en Prins Philip (de man van Koningin Elizabeth II) en Charles Edward Maurice Spencer (de broer van Diana) mee van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Toen op 10 februari 2005 de verloving van zijn vader met Camilla Parker Bowles bekend werd, bracht hij, samen met zijn broer Harry, een persbericht uit, waarin zij melding maakten van hoe blij ze waren over het aanstaande huwelijk. In augustus 2005 werd bekendgemaakt dat William ging samenwonen met zijn vriendin, Kate Middleton. Op 9 januari 2006 begon de prins aan zijn militaire opleiding op de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst, die hij in december dat jaar afrondde.

Op 16 november 2010 werd door het hof bekend gemaakt dat William en Kate zich tijdens hun vakantie in Kenia verloofd hadden op 19 oktober 2010. Ze draagt een verlovingsring die Prinses Diana ook als verlovingsring heeft gedragen. Op 29 april 2011 gaan ze trouwen in Westminster Abbey, Londen.

Privé

Op 29 april 2011 trouwde hij met Kate Middleton. Ze hebben tot nu toe één zoon:

Varia

Links

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=William_van_het_Verenigd_Koninkrijk_(1982)&oldid=651934"