Wilhelmina van Pruisen (1774–1837)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmina van Pruisen.jpg

Friederike Luise Wilhelmine (Potsdam, Duitsland, 18 november 1774 - Den Haag, 12 oktober 1837), was de eerste echtgenoot van Koning Willem I. Ook was zij de eerste echte koningin der Nederlanden. Ze werd ook wel Mimi genoemd, dat was haar bijnaam.

Jeugd

Prinses Wilhemina was een dochter van koning Frederik Willem II van Pruisen en zijn vrouw koningin Frederika van Hessen-Darmstadt. Onder invloed van de ideeën van Voltaire was ze opgevoed. Wilhelmina prak vele talen. Ze was heel muzikaal en schilderde graag verhalen uit de bijbel en familieleden na. Ook speelde ze in verschillenden toneelstukjes aan het hof en ze borduurde.

Echtgenoot van Willem I

Op 1 oktober 1791 trouwde ze met Willem I van Nederland. ze trouwde op 17-jarige leeftijd in Berlijn. Het feest wat ze gaven duurde 17 dagen lang. Na het feest gingen ze samenwonen op Paleis Noordeinde. Hier werd hun eerste kind geboren:

Voor de veiligheid vluchten ze naar Paleis Soestdijk. Dit paleis lag meer bosrijker en dus minder zichtbaar. Door deze snelle verhuizing in 1794 kreeg ze een miskraam.

Later in 1796 kreeg ze weer twee kinderen:

In 1810 kregen ze nog een kind:

Koningin der Nederlanden

Toen Napoleon definitief werd verslagen tijdens de Slag bij Waterloo, werd Wilhelmina koningin der Nederlanden. Het volk had veel kritiek op haar. Ze kwam kil en koud over. Ze praatte alleen met de hofhouding en de familie. Ze kleedde zich te ouderwets, vond het Vlaamse volk. 's Zomers woonde Wilhelmina in Den Haag in Paleis Noordeinde. 's Winters woonde ze in Paleis Het Loo en het kasteel van Laken. Ook als koningin bleef ze schilderen. Haar schilderijen waren vaak te zien op verschillende exposities en ze was beschermvrouw van verschillende musea.

Vanaf 1820 ging haar gezondheid achteruit. Ze werd magerder en bleker. Ze maakte een reis naar Berlijn voor de doop van haar kleinzoon. Ze kwam vermoeid terug. Na een zomer op Paleis het Loo ging het wat beter. Maar na de reis naar Den Haag ging het slechter. In Paleis Noordeinde overleed ze ook uiteindelijk, terwijl haar man en haar kinderen aan de rand van haar sterfbed stonden. Wilhelmina werd 63 jaar oud. Ze werd net als andere Oranjes begraven in de Grafkelder van Oranje-Nassau te Delft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wilhelmina_van_Pruisen_(1774–1837)&oldid=653549"