Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Wiel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wheel on display at The National Museum of Iran.

Een wiel is een rad, vaak onder een voertuig, zodat dit zonder grote wrijving te ondervinden kan voortbewegen. Het wiel is ongeveer in 3500 voor Christus uitgevonden. Het is een van de belangrijkste uitvindingen die ooit is gedaan, want door het wiel rijden er kruiwagens, karren en koetsen en nu auto's, fietsen, en nog veel meer andere voertuigen met wielen.

Voorloper

De voorloper van het wiel is het gebruik van meerdere boomstammen om zware voorwerpen te kunnen verplaatsen. De stammen rollen naast elkaar over de grond met daarop bijvoorbeeld een zware steen. Het is vrijwel zeker dat dit werd toegepast bij de bouw van de piramides en hunebedden.

In feite heb je een massief wiel zonder een as.

Eerste wiel

Het oudste tot nog toe ontdekte houten wiel

Een wiel is een schijf die draait om een as. De eerste wielen waren massieve ronde zware houten schijven. Veel later pas werd het spaakwiel uitgevonden, waardoor het wiel zelf veel lichter kon worden gemaakt. Om het hout te beschermen werd er een metalen band om de buitenkant aangebracht. Deze werd warm gestookt, om het wiel geplaatst en snel met water afgekoeld waardoor de ijzeren hoepel krimpt en klemvast rond het hout zit.

De as in het midden van het wiel wordt met vet ingesmeerd om het soepeler te laten draaien. Nog weer later vond men de kogellagers uit wat het draaien nog gemakkelijker maakte.

Door de buitenkant van eerst van rubber en later de rubberen luchtband te voorzien, zorgde ervoor dat het voertuig al minder hobbelde. Ook de vering en de schokdemper zorgt ervoor dat schokken worden opgevangen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wiel&oldid=696250"