Vrede van Brest-Litovsk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vrede wordt getekend.

De Vrede van Brest-Litovsk was een verdrag van de Centrale Mogendheden (Duitsland enz.) met Rusland en Oekraïne. Het maakte een eind aan de Eerste Wereldoorlog op het Oostelijke front.

Inhoud van het verdrag

Brest-Litovsk is een stad in Wit-Rusland aan de Wit-Russisch-Poolse grens en tegenwoordig Brest geheten. Op 16 december 1917 werd de wapenstilstand gesloten, op 9 februari de vrede getekend tussen de Centrale Mogendheden en Oekraïne (dat zich na de Russische Revolutie had losgemaakt van Rusland) en op 3 maart. In 1918 werd er vrede gesloten met Rusland. De inhoud van het vredesverdrag had voornamelijk betrekking op het afstaan van Russisch grondgebied dat werd opgedeeld in Duitse vazalstaten.

Russen lopen weg

De onderhandelingen schoten eerst niet erg op. De Russische communisten, die nu aan de macht waren, probeerden de zaak te rekken tot hun positie in Rusland sterker was geworden (daar woedde nu een burgeroorlog). Oekraïne accepteerde de vredesvoorwaarden van de Centralen echter wel. De Russische delegatie verliet daarop een dag later Brest-Litovsk na te hebben verklaard alle voorstellen te verwerpen. Dit tot verbijstering van de diplomaten van de Centrale Mogendheden, die nu ook van de Russen een volledige capitulatie hadden verwacht. Daardoor werd de strijd op 18 februari 1918 hervat, zodat Rusland gedwongen werd terug te keren aan de onderhandelingstafel en op 3 maart 1918 zonder verder debat de vredesvoorwaarden van de Centrale Mogendheden accepteerde.

Het Verdrag van Brest-Litovsk werd later bij de Vrede van Versailles ongeldig verklaard.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrede_van_Brest-Litovsk&oldid=820841"