Vloek van de farao

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is de geboorteplaats van Toetanchamon

De vloek van de farao, ook wel bekend als de vloek van Toetanchamon of de vloek van de mummie, is een bekende legende. De legende stamt uit de Egyptische oudheid en zegt dat dezelfde die het graf van een farao betreedt vervloekt wordt. Deze waarschuwing was vaak te vinden op de muren van de graven van farao's.

Toen Howard Carter in 1922 het graf van farao Toetanchamon werd ontdekt, werd de mythe erg bekend. In de maanden na de ontdekking stierven 23 mensen, die aanwezig waren bij de opening van het graf. Sindsdien denkt men dat dit de vloek van de farao was, terwijl anderen een wetenschappelijk verklaring zochten.

Wie was Toetanchamon?

Zie Toetanchamon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het dodenmasker van Toetanchamon is een van de bekendste schatten die tijdens de expeditie van Howard Carter ontdekt zijn.

Toetanchamon was de jongste en bekendste farao van Egypte. Hij werd geboren rond het jaar 1341 voor Christus (voor de geboorte van Jezus) in de stad Achetaton. Zijn vader was Farao Akhenaten en zijn moeder was Kiya. Bij de geboorte van Toetanchamon was zijn naam Toetanchaton. Nadat zijn vader overleed, werd Toetanchaton farao. Hij was toen pas 9 jaar oud. In het begin van zijn regeerperiode veranderde hij zijn naam. Toen pas was zijn naam Toetanchamon. Op 19-jarige leeftijd overleed Toetanchamon. Lange tijd verdween Toetanchamon uit de geschiedenis, omdat niemand van hem wist. Totdat zijn tombe in het jaar 1922 werd ontdekt.

Wat is de vloek van Toetanchamon?

Mensen geloven dat je gestraft wordt als je de rust van een farao verstoord. Hier zijn veel verschillende mythen en sagen over te vinden. In veel graven van farao's zijn inscripties (opschriften, bijvoorbeeld hiërogliefen of grottekeningen) gevonden. Op deze inscripties stonden vreselijke dingen. Zoals doodwensen voor mensen die de graftombe waren ingekomen. Volgens deze inscripties zouden die mensen snel doodgaan. Dit was ook het geval bij de tombe van Toetanchamon. De vloek is dus eigenlijk als volgt; betreed je de tombe en verstoor je de rust van de farao, dan zul je dood gaan.

Wanneer begonnen mensen in de vloek te geloven?

Howard Carter bestudeert de sarcofaag van Toetanchamon. Carter zelf stierf pas in 1939 en werd niet door de vloek getroffen.

In 1922 vond archeoloog Howard Carter de graftombe van Toetanchamon. Vijf maanden na de ontdekking van de graftombe, gebeurde er iets vreemds. Lord Carnarvon (de man die de zoektocht naar de tombe van Toetanchamon betaalde) werd door een mug op zijn wang geprikt. Hieraan overleed hij. Maar dit was nog niet alles, toen hij overleed gebeurde er meer vreemde dingen. Zo zouden op het moment van zijn dood alle lichten in de Egyptische stad Caïro zijn uitgegaan. Verder was zijn hond op dat exacte (precieze) tijdstip van zijn dood zijn gaan janken. Kort daarna viel zijn hond ook dood neer. Dit vonden de mensen erg vreemd. Zij konden niet verklaren hoe dit gebeurde. Daarom gaven zij de vloek van Toetanchamon de schuld.

In de media verscheen later een bericht over de tombe van Toetanchamon. Er was daar een inscriptie gevonden. Op die inscriptie stond; “Wie deze heilige grafkamer betreedt, zal door de vleugelen des doods getroffen worden”. Niet veel later werd er nog een melding gemaakt van een tweede waarschuwing. Deze zou zijn te zien bij de ingang van de tombe. Hierop stond; “Diegenen die mijn naam, mijn fundering, mijn beeltenis schenden, zullen aan de vernietiging worden toevertrouwd".

Steeds meer mensen begonnen hierdoor in de vloek te geloven. Het verhaal van de vloek werd alleen maar groter. Kort na de dood van Lord Carnarvon overleden er meer mensen vreemde wijze. Deze mensen hadden allemaal 1 ding gemeen, zij waren betrokken bij Toetanchamon. Sommige mensen waren erbij toen de tombe werd geopend. Andere mensen waren familieleden of op een andere manier betrokken bij Toetanchamon. Maar zouden al die doden nu echt het werk van een vloek geweest zijn?

Is de vloek echt?

Lord Carnarvon

Of de vloek echt is valt te betwijfelen. Tegenwoordig zijn er logische verklaringen voor. Zo zou Lord Carnarvon niet zijn overleden door de vloek, maar door bloedvergiftiging. Dit liep hij op doordat bij het scheren zijn muggenbult open ging. Hierdoor kwam er viezigheid in. Door de slechte gezondheid van Lord Carnarvon kreeg hij een bloedvergiftiging. Hieraan overleed hij. Verder zijn er geen bewijzen gevonden voor de andere vreemde dingen. Niemand heeft bewijs dat het licht in de Egyptische stad Caïro uitging. Mensen kunnen ook niet met zekerheid zeggen hoe de hond van Lord Carnarvon is overleden.

Daarbovenop komt nog eens dat de waarschuwingen bij het graf niet echt waren. Er is nooit echt bewijs gevonden over de inscripties met doodwensen bij het graf van Toetanchamon. Howard Carter (de man die het graf opende), is pas jaren na de opening van het graf overleden. Niet op een vreemde manier, maar aan een natuurlijke dood. Wel gek dat als er een vloek is, hij specifieke (bepaalde) mensen uitkiest.

Het blijft dus een apart verhaal. Of de vloek nu echt is of niet. Lord Carnarvon, Howard Carter en Toetanchamon zijn er in ieder geval heel bekend mee geworden.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vloek_van_de_farao&oldid=746677"