Vlaamse koehond

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaamse koehond of
Bouvier des Flandres
Canis lupus familiaris

Grupp1, BOUVIERS DES FLANDRES, Rajfax Magic Maya Of Keewee (23683385663).jpg

Leefgebied Vlag van België België
Leefomgeving herdershond, werkhond, huishond
Behoort tot de Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
Portaal Portal.svg Biologie

De Vlaamse koehond of Bouvier des Flandres (kortweg bouvier) is een hondenras uit België.

Geschiedenis

De bouvier is ontstaan door een kruising van: Picardische herdershond, de ruwharige Belgische Herdershond en de Matin Belge. Het ras is ontstaan in België (Vlaanderen). Omdat de boeren goede honden nodig hadden om hun kudde te drijven. Vandaar de naam: Bouvier des Flandres Of Vlaamse koehond. Pas sinds 1922 is dit soort een officieel ras.

Kenmerken

Het hoofd:

Op de kop en de poten is het haar korter.

Hij ziet er stoer uit met een baard en een snor. Een platte schedel met afhangende oren. Een grote neus met ronde randen en altijd zwart. Rustige ogen die energie uitstralen. De kleur van de ogen is donkerder dan de kleur van zijn vacht.

Het lichaam: Hij heeft een krachtig lichaam. De rug is gespierd, zijn borst is breed, de ribben zijn rond. De bouvier is soepel en buigzaam.

De staart: De natuurlijke staart staat gekruld omhoog en recht op het eind van de ruggengraat

De vacht: De bouvier heeft veel haar. Een ondervacht met daar overheen het dekhaar. Het haar moet ruw aanvoelen en mat van kleur zijn. Op de kop en de poten is het haar korter.

Grootte en gewicht: De bouvier wordt ongeveer 59 tot 68 cm hoog, en ze wegen ongeveer 27 tot 40 kg. Het heeft er ook mee te maken of het een mannetje of een vrouwtje is.

Het coupeer verbod

Het couperen (afknippen) werd gedaan om een kort staartje en puntige oren te krijgen. Op een hele jonge leeftijd (twee tot drie weken) werden de oren bij geknipt en werd er een heel klein rubber bandje om de om het staartje gedaan. Het staartje was na enkele dagen afgestorven en viel er af. Sinds 30 april 1989 is het couperen van oren in Nederland verboden. Sinds 1 september 2001 is ook het couperen van de staart verboden in Nederland. In Nederland mag je niet meer meedoen aan wedstrijden als je hond is gecoupeerd. Maar in het buitenland gelden deze regels helaas nog niet.

De verzorging

Een hond heeft een goede dagelijkse verzorging nodig, ook de bouvier. Een goed verzorgde hond wordt minder snel ziek.

De vacht: Moet regelmatig worden gekamd of geborsteld. Ook is het belangrijk om te controleren op ongedierte (vlooien of teken) De verzorgen gaat altijd van kop naar staart met de richting van de haren mee. De bouvier moet ongeveer 3 keer tot 4 keer per jaar worden getrimd (een soort plukkend snijden van de haren). De hond hoeft pas in bad als dat echt nodig is anders wordt de huid slecht en verdwijnt het vet uit de ondervacht.

Het gebit: om in goede conditie te blijven moet de hond goed kunnen eten. De tanden en kiezen moet je regelmatig controleren. Harde brokken geven schone en gezonde tanden. Er zijn ook speciale kauwkluiven tekoop die tandsteen helpen verkomen en zorgen voor een frisse adem. Voor honden zijn er ook tanden borstels en tandpasta tekoop.

De nagels: Van een hond die vaak op een harde ondergrond loopt slijten de nagels vanzelf. Toch moet je ze regel matig controleren. Vooral bij oudere honden, omdat de nagels krom en scheef kunnen gaan groeien. Je kan ze zelf knippen met een speciale nagelschaar maar dat is best lastig, dus laat het de dierenarts of hondentrimster doen.

Ogen: In de ooghoeken van de hond zitten regelmatig ‘’slaapjes’’ (klontjes opgedroogd oog vocht). Deze moeten weggehaald worden. Als de slaapjes geel en slijmerig zijn dan heeft de hond oogontsteking.

Oren: De haren in de oren van de hond worden weggehaald door de trimster. Anders blijft er oorsmeer in zitten en dan kan de hond oorontsteking of oormijt krijgen.

Voortplanting

De teefjes (vrouwtjes) zijn vruchtbaar als ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Ze worden dan voor de eerste keer loops, dat betekend dat ze heel aantrekkelijk zijn voor reuen (mannetjes). Als de reu de teef heeft gedekt duurt het ongeveer 9 weken voor dat de pups worden geboren. Er kunnen ongeveer 3 tot 9 pups geboren worden. De pups drinken ongeveer 4 weken alleen maar moedermelk. Daarna kunnen ze met speciaal puppievoer bijgevoerd worden. Als de pups ongeveer zeven weken zijn hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken. Een pup mag naar zijn nieuwe baasje als hij/zij 8 weken oud is.

Wat kan een bouvier?

De bouvier is een hond die vaak actief is, hij vindt het leuk om samen met de baas iets te doen. Met een goede training krijg je een hond die zich Goed gedraagt en gehoorzaam is. De bouvier is niet altijd de snelste maar als ze door hebben wat de bedoeling is willen ze de opdracht goed uitvoeren. Heel vroeger was de bouvier veedrijver en trekhond daarna werd hij veel gebruikt als politiehond. Nu doet dat de Mechelse herder. De bouvier wordt nog vaak gehouden als waak- en verdedigingshond (pakwerk) Er zijn ook bouviers die ingezet worden bij reddingswerk en als speurhond. De meeste eigenaren van bouviers die de hond hebben als gezelschapshond en actief bezig willen zijn, doen mee aan behendigheid of lopen shows.

De blonde bouvier

Ze zijn er niet veel maar af en toe zie je een witte bouvier. Het is geen albino want neus en ogen zijn donker van kleur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaamse_koehond&oldid=771958"