Viorica Dăncilă

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viorica Dăncilă in april 2018

Vasilica Viorica Dăncilă (Roșiorii de Vede, 16 december 1963) is de huidige premier van Roemenië. Dăncilă trad op 29 januari 2018 aan en is de eerste vrouwelijke premier van het land. Ze is lid van de Sociaaldemocratische Partij. Eerder zat ze al in het Europees Parlement en was ze voorzitter van de vrouwenorganisatie van haar partij.

Dăncilă maakt zich hard voor de vrouwenrechten in Roemenië. Dit doet ze vooral op het gebied van huiselijk geweld, wat een groot probleem in het land is. Ze richtte in 2015 daarom de Sociaaldemocratische Vrouwenorganisatie op. Dăncilă stelde dat jaar ook een minimum van 30% vrouwelijke kandidaten op de kieslijst van haar partij bij de volgende verkiezingen. De Sociaaldemocratische Partij ging hiermee akkoord.

Tussen 2009 en 2014 zat Dăncilă in het Europees Parlement. Hier was ze lid van de commissies Regionale Ontwikkeling, Vrouwenrechten en Gendergelijkheid en Landbouw en Plattelandsontwikkeling. Dăncilă werd eind 2018 naar voren geschoven als de opvolger van premier Mihai Tudose. Dăncilă werd hiermee de derde Roemeense premier binnen een jaar. Door de oppositie wordt ze gezien als iemand die geen kritiek durft te geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Viorica_Dăncilă&oldid=566687"