Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Tro

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee tro instrumenten

De Tro (Khmer: ទ្រ) is een traditioneel soort viool uit Cambodja. Dit strijkinstrument wordt verticaal gehouden en gespeeld. Pen violen hebben een pen dat door de klankkast gaat aan de onderkant waar het naar buiten komt. De familie is vergelijkbaar of in de verte verwant aan de Chinese erhu of huqin violen en de chapey dang veng, wat echter een tokkelinstrument is. De tro instrumenten hebben een kokervormige klankkast aan de onderkant van de hals, bedekt met leer of slangenleer. Snaren lopen van stempennen aan de bovenkant van de hals en worden vastgezet aan de onderkant, waarbij ze over de klankkast lopen. Hoe groter de klankkast, hoe lager de toonsoort. Instrumenten in deze familie zijn de tweesnarige tro ou, de tro sau thom (thom = groot), de tro sau toch (toch = klein) en de tro che, evenals de driesnarige tro Khmer. De tro's, met uitzondering van de tro Khmer, zijn zo gespannen dat de haren van de strijkstok altijd tussen de twee snaren zit. Wanneer de muzikant speelt, zorgt de plaatsing van de strijkstok ervoor dat de snaren tegelijk worden bespeeld, één ervoor en één erachter. Westerse violen (zoals de viool ) worden gespeeld met de strijkstok die van buitenaf (van voren) op elke snaar drukt, wat ook het geval is bij de tro khmer. De snaren worden met de andere hand ingedrukt naar de hals toe (verkort) om verschillende tonen te spelen.

De tro is ongeveer ontstaan in de "Lungvek- periode", ongeveer 1528-1594. De eerste klankkast van de tro werd nog gemaakt van een kokosnoot, deels bedekt met slangenhuid of kalfsleer. Er werd ook wel gebruik gemaakt van het schild van een schildpad. Tegenwoordig wordt de klankkast gemaakt van zwart hout of bamboe. De koker heeft een lengte van 12 cm en een doorsnede van 9 cm. De hals is 62 tot 72 cm lang (afhankelijk van het type tro).

De twee snaren zijn vroeger gemaakt van zijde (niet zo gebruikelijk meer). Later van darm, nylon of metaal en ze lopen over een brug gemaakt van bamboe of hout.

Het wordt gebruikt in Cambodjaanse klassieke muziek ensembles, de arak, kar, mohori en ayai.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tro&oldid=672855"