Chapey dang veng

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van een vrouwelijke muzikant met een Chapei Dang Veng in het Cambodjaanse Koninklijk Paleis in 1880.

De Chapei Dang Veng of chapey is een Cambodjaanse twee-snarige gitaar met lange hals die meestal wordt geplukt. Het heeft twee dubbele banen nylon snaren. [De bovenste en onderste snaren zijn afgestemd op respectievelijk G en C, met de 12 frets.

Chapei Dang Veng staat ingeschreven als een immaterieel werelderfgoed. Chapei Dang Veng is een Cambodjaanse muzikale traditie die nauw verbonden is met het leven, de gebruiken en het geloof van het Cambodjaanse volk. Het lijkt op een soort luit die vaak wordt gespeeld op culturele festivals begeleid door zang. Songteksten variëren van opvoedend tot traditionele gedichten, volksverhalen of boeddhistische verhalen.

Behalve een muzikaal talent, vaardigheden die vereist zijn om een ​​chapei-speler te zijn, moet deze ook humor, en het vermogen hebben om te improviseren en een goede verteller te zijn. Hoewel artiesten over het algemeen mannelijk zijn, mogen ook vrouwen de chapei bespelen. De kennis wordt mondeling overgedragen binnen families. Toch wordt de kunstvorm vandaag de dag nog maar door weinig artiesten beoefend en zijn er nog minder meesters. De oorlogshandelingen en onderdrukking door de Rode Khmer tussen 1975 en 1979 zijn hier mede de oorzaak van.

Keo Samnang is een in Cambodja bekende chapey speler.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chapey_dang_veng&oldid=665500"