Timoer Lenk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Rijk van Timoer Lenk bij zijn dood

Timoer Lenk staat bekend als een van de grootste veroveraars in de Aziatische geschiedenis. Hij is geboren in 1336 in Centraal-Azië, het huidige Oezbekistan en is in 1405 gestorven. Hij heeft niet een groot rijk kunnen stichten als Dzjengis Khan omdat hij wel steeds veldslagen won, maar vervolgens wegtrok zonder er een stabiele regering neer te zetten. Timoer had als achternaam Lenk, wat betekent "de manke". Die bijnaam had hij gekregen omdat hij bij een van zijn veldtochten gewond was geraakt, was gevallen en nooit helemaal is hersteld.

Nooit een veldslag verloren

Misschien is Timoer Lenk wel de enige strijder die nooit een veldslag heeft verloren. Had hij een veldslag gewonnen, dan ging hij door naar de volgende veldslag. Sommige gebieden moest hij daardoor wel 5 of 6 keer heroveren. Vanaf 1370 was hij de leider van zijn rijk, dus hij heeft 35 jaar gestreden. Zelfs toen hij oud was, ging hij nog door. Als bejaarde wilde hij in 1405 nog hele stukken in China veroveren, maar hij stierf door een verkoudheid die een griep werd. Hij zag zichzelf als het middelpunt van het universum.

Vernederingen van Bayezid in de kooi, als opstapje en als tafelpoot

De slag om Ankara

Aan het einde van de 14e eeuw was het Byzantijnse Rijk zo goed als verloren. Het Ottomaanse Rijk veroverde steeds meer gebieden op de Byzantijnen dat buiten Constantinopel niet veel gebieden meer had. Constantinopel werd vaak aangevallen, maar was nog steeds onneembaar. De Byzantijnse keizer kwam in Rome en andere plaatsen in Europa smeken om een nieuwe kruistocht. Dat was in 1402. Toen kwam Timoer Lenk in conflict met de Bayezid, de sultan van de Ottomanen. In 1402 had Bayezid net als Timoer geen slag verloren. Aanvankelijk wilde Timoer het Ottomaanse rijk niet aanvallen omdat ze beiden moslim waren, maar na beledigende brieven van Bayezid, trok Timoer toch ten aanval. Uit de krachtmeting bleek Timoer de sluwste. Bayezid werd verslagen en als krijgsgevangene meegenomen naar Samarkand. Hij moest toezien hoe zijn soldaten allemaal werden vernederd en afgeslacht door Timoer. Zelf kon Bayezid de vernedering niet goed weerstaan, waardoor hij is gestorven al voor Samarkand werd bereikt. Voor de Byzantijnen betekende het dat ze daardoor een tijdje met rust werden gelaten. Niet lang echter, want 1453 gebeurde het onvermijdelijke: Constantinopel werd veroverd door de Ottomanen en omgedoopt tot Istanbul

Timoer Lenk nu

In Oezbekistan wordt Timoer gezien als een held. Ze vinden dat de grote aantallen slachtoffers worden overdreven. Bovendien waren alle plundertochten goed voor de economie van de Oezbeken. Daarom is er een groot standbeeld en een mausoleum van Timoer in Samarkand.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Timoer_Lenk&oldid=526988"