Theodore Dreiser

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dreiser in 1933

Theodore Herman Albert Dreiser (Terre Haute, Indiana, 27 augustus 1871 - Los Angeles, 28 december 1945) was een Amerikaans schrijver en journalist. Dreiser stond bekend om zijn politieke kijk op dingen. Dreiser was namelijk voorstander van communisme, een ideologie die lijnrecht tegenover die van de VS stond. Tijdens zijn leven kwam deze ideologie terug in verschillende boeken. Zijn bekendste boek is Een Amerikaanse tragedie (An American Tragedy) uit 1925, over de American Dream en de nare kanten van kapitalisme.

Dreiser kwam uit een immigrantenfamilie uit Duitsland en had een armoedige jeugd. Nadat hij stopte met zijn studie werd hij journalist. Hij trouwde in 1893 met de journaliste Sarah White, maar scheidde in 1909. Dreiser maakte in 1927 een grote reis door de Sovjet-Unie en sloot zich later ook aan bij de Amerikaanse communistische partij. Hij schreef tal van politieke artikelen, en ook in zijn romans keek hij niet weg van onderwerpen zoals misdaad, seksualiteit en macht. Met veel personen loopt het in zijn boeken niet goed af, aangezien enkel de sterksten overleven.

In Een Amerikaanse tragedie volgt de lezer Clyde Griffiths die ervan droomt rijk te zijn, maar dat slaagt niet. Wanneer zijn rijke oom hem vraagt in zijn fabriek te komen werken, raakt hij verdeeld tussen twee vrouwen: de arme Roberta en de rijke Sondra. Op het moment dat hij kiest voor Sondra is Roberta zwanger van hem. Clyde besluit Roberta hierdoor te vermoorden en wordt zelf veroordeeld. Volgens Dreiser is Clyde zelf niet schuldig, maar ligt de schuld bij de Amerikaanse maatschappij. Deze roman is zelfs een van de Great American Novells, omdat het een belangrijk deel vormt van de Amerikaanse geschiedenis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Theodore_Dreiser&oldid=548560"