The X-Files

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The X-Files
The X-Files logo.svg
Alternatieve titel De X-dossiers (in Nederland)
Genre Sciencefiction, drama, horror, mysterie
Presentator
Speelduur 42-45 minuten
Bedenker Chris Carter
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie
Hoofdrollen David Duchovny, Gillian Anderson
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek Mark Snow
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie
Gerelateerde series
Producer
Coproducent
Uitvoering Chris Carter
Productiebedrijf Ten Thirteen Productions, 20th Century Fox Television
Start 10 september 1993
Einde 19 maart 2018
Afleveringen 218
Seizoenen 11
Netwerk FOX
Zender FOX
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Website
https://www.fox.com/the-x-files/
Portaal Portal.svg Televisie

The X-Files is een Amerikaanse sciencefiction, horror- en mysterie serie die van 1993 tot 2018 werd uitgezonden op FOX. In Nederland werd de serie uitgezonden op RTL 5. De serie volgt FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully die onverklaarbare zaken onderzoeken die bekend staan als de X-dossiers. De show werd een groots succes en wordt geprezen om zijn mix van wetenschap, paranormale activiteit, en het ‘monster van de week’.

Verhaallijn

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

The X-Files draait om de avonturen van de FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully. Mulder is een ware gelover in het paranormale, terwijl Scully, een wetenschapper en arts, sceptisch en rationeel is. Samen onderzoeken ze de X-dossiers, mysterieuze en vaak bovennatuurlijke zaken die door de reguliere FBI zijn afgedaan als onoplosbaar. Hun werk leidt hen naar tal van complotten en onverklaarbare fenomenen, terwijl ze proberen de waarheid te achterhalen.

Themas

In The X-Files komen er diverse thema's voor die erg belangrijk zijn bij het plot.

Buitengewone gebeurtenissen en wetenschap:

In "The X-Files" komen Mulder en Scully regelmatig vreemde en mysterieuze zaken tegen die niet eenvoudig met wetenschap verklaard kunnen worden. Mulder gelooft sterk in bovennatuurlijke krachten en buitenaardse wezens, terwijl Scully als wetenschapper alles wil begrijpen via logische en wetenschappelijke verklaringen. Dit creëert een interessante dynamiek tussen geloof en scepticisme.

Geheime waarheden en complotten:

De serie draait om geheime waarheden en complotten die door machtige groepen zoals regeringen worden achtergehouden. Mulder's zoektocht naar de waarheid over zijn vermiste zus en andere mysterieuze gebeurtenissen leidt hem vaak naar duistere complotten en verborgen informatie die het publiek niet mag weten.

Angst en buitenaardse wezens:

"The X-Files" onderzoekt ook hoe buitenaardse wezens en onbekende fenomenen angst kunnen opwekken bij mensen. De serie verkent de mogelijkheid van buitenaardse invloeden op onze wereld en hoe dit de mensheid zou kunnen beïnvloeden, wat soms angst en onzekerheid kan veroorzaken.

Goed en kwaad:

De karakters in "The X-Files" worden vaak geconfronteerd met morele dilemma's en laten zien dat niemand puur goed of slecht is. Zelfs de personages die aanvankelijk als slecht worden gezien, kunnen soms goede kanten hebben, afhankelijk van de situatie.

Moeilijke keuzes:

De serie verkent de moeilijke keuzes die Mulder en Scully moeten maken terwijl ze de waarheid proberen te achterhalen. Soms moeten ze risico's nemen en vertrouwen op hun intuïtie, zelfs als dat betekent dat ze tegenover gevaarlijke vijanden komen te staan of dat ze hun eigen principes moeten uitdagen.

Rolverdeling

Acteur Personage
David Duchovny Fox Mulder
Gillian Anderson Dana Scully
Mitch Pileggi Walter Skinner
William B. Davis The Smoking Man
Robert Patrick John Doggett
Annabeth Gish Monica Reyes
Tom Braidwood Melvin Frohike
Bruce Harwood John Fitzgerald Byers
Dean Haglund Richard Langly
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_X-Files&oldid=872561"