Help mee! Maak een account of meld je aan.
Meer dan 10 miljoen bezoeken per jaar op WikiKids! Dank voor jullie bezoekjes en bewerkingen!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2019

Tenedos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van Tenedos

Tenedos (Grieks: Τένεδος, Turks: Bozcaada) is een eiland in de Egeïsche Zee, dat behoort tot Turkije. Tenedos is één van de twee grote Turkse eilanden in de Egeïsche Zee; de andere is het grotere Gökçeada. Alle andere eilanden behoren tot Griekenland. Tenedos ligt voor de kust van de vroegere stad Troje, dat tegenwoordig een ruïne is.

Op het eiland wonen circa 2500 inwoners en het eiland is 41 km² groot. Het hoogste punt ligt 190 meter boven zeeniveau. De inwoners van het eiland leven van de visvangst en het toerisme. Tevens wordt er op kleine schaal gedaan aan wijnbouw.

Geschiedenis

Tenedos werd gedurende de Griekse oudheid bewoond door de Grieken uit Lesbos. In de Illias van Homerus wordt dit een aantal keer beschreven. De naam Tenedos is afgeleid van de Griekse held Tenes. Hij heerste tijdens de Trojaanse Oorlog over het eiland en werd gedood door de Griekse held Achilles. Tenedos had een belangrijke ligging tijdens die oorlog en ook later bleek de ligging van het eiland erg strategisch te zijn. Vanaf het eiland werd gewacht toen het Paard van Troje de stad binnenkwam op een vuurpijl. Dit moest het signaal zijn om de stad binnen te vallen. Tenedos had deelgenomen aan de Ionische Opstand en kwam onder bestuur van Perzië.

Het fort in de stad op het eiland

Gedurende de 14e eeuw kwam er een evenwicht tussen de Grieken en Turken op het eiland. Gedurende de 19e eeuw werden de Egeïsche eilanden tussen het Ottomaanse Rijk (tegenwoordig Turkije) en Griekenland verdeeld. Na de Balkanoorlogen in 1913 kwam het eiland in Ottomaanse handen, terwijl de meeste andere eilanden bij Griekenland hoorde. Na de Eerste Wereldoorlog dwong het verdrag van Sévres in 1920 het Ottomaanse Rijk om Tenedos aan Griekenland te geven. Na de Grieks-Turkse Oorlog kwam het eiland weer in Turkse handen. Het verdrag van Lausanne in 1923 bevestigde dit en stelde dat de rechten van de Grieken gerespecteerd moesten worden. Dit werd lange tijd ook gedaan, maar na de onafhankelijkheid van Cyprus in 1960 waren er spanningen tussen de Grieken en Turken. Op Tenedos zorgde dit ervoor dat de Grieken van het eiland moesten vertrekken. Tegenwoordig is het eiland bijna helemaal Turks en herinneren alleen de kerk, het kerkhof en verschillende ruïnes aan de Grieken. Tegenwoordig gaat het weer wat beter. Griekse gezinnen mogen terugkeren op het eiland en sinds 2015 is er ook een Griekse basisschool op het eiland opgericht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tenedos&oldid=550281"