Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Syndroom van Down

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking.

Je bent vast wel een keer in je leven een kind of een mens tegengekomen die het syndroom van Down heeft, vroeg je je toen niet af hoe deze afwijking ontstaat?

Wat is nou het syndroom van Down?

Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking, die samen gaat met een verstandelijke beperking. Je hersenen ontwikkelen dan niet snel genoeg, ze ontwikkelen niet met een normaal snelheid en kunnen meestal ook nooit een normaal niveau bereiken. Dit alles wordt veroorzaakt, doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt in plaats van in tweevoud. Normaal gesproken zitten in elke cel twee exemplaren van ieder chromosoom. Chromosomen zijn de dragers van de erfelijke eigenschappen, waarin staat welke kleur haar je hebt, welke kleur huidskleur je hebt etc. Er zijn 23 chromosomen in je lichaam. Het Downsyndroom wordt in 96 van de 100 gevallen veroorzaakt door een fout voor of na de bevruchting. Dit is de niet erfelijke vorm van het downsyndroom. De handicap kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Bij de andere 4 van de 100 gevallen is de handicap erfelijk, dus dat betekent dat iemand in de familie het ook heeft en dat jij het daardoor ook krijgt.

Er worden in Nederland per jaar ongeveer 275 kinderen geboren met het syndroom van Down.

Net als ieder ander kind ontwikkelt een kind met het Downsyndroom allerlei vaardigheden. Alleen het tempo en de manier waarop dat gebeurt is veel langzamer dan bij een kind dat het syndroom niet heeft. Wat wel gebleken is, is dat als een kind op de juiste manier begeleid en gestimuleerd wordt, dat zij dan veel meer kunnen dan men denkt en verwacht. Kinderen met het downsyndroom worden niet oud. Bijna niemand haalt de 71.

Gevolgen voor gezin

De meeste gezinnen herstellen snel na de geboorte en houden net zo veel van hun kind dan van hun andere kinderen. Ongeveer 15% van de gezinnen hebben wel problemen. Vooral als hun kind ernstige achterstanden of ernstige gedragsproblemen hebben. Het is voor de ouders ook fijn, dat ze goede ondersteuning van de familie, vrienden of organisaties krijgen. Soms gebeurt het zelfs, dat er echtscheiding door ontstaat. Het kindje met het Downsyndroom, heeft meer aandacht nodig dan de andere kinderen van het gezin. Het kindje geeft veel zorgen. Het is heel zwaar voor de ouders. Ze kunnen ook heel emotioneel zijn, bijvoorbeeld omdat ze nog erg moeten wennen aan het hebben van een kindje met het Downsyndroom.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Syndroom_van_Down&oldid=595033"