Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Aangeboren afwijking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Aangeboren afwijking is iets bijzonders, het is een afwijking op je lichaam. Het kan zowel erfelijk als niet erfelijk zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende dingen zijn:

  • Platvoeten - Met platvoeten krijg je eerder rugklachten.
  • Lichaamsdeel missen - Sommige mensen missen bijvoorbeeld hun arm door een aandoening. Je ziet soms wel eens mensen zonder handen met stompjes; dit kan ook aangeboren zijn.
  • Klompvoeten - Dit kunnen er drie zijn: Dat je voet naar binnen is gekanteld, dat je voet naar beneden is gekanteld en dat je achillespees te kort is.
  • Syndroom van Gilbert - Een vorm van geelzucht. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld je ogen geel worden.

Verder zijn er nog veel meer soorten. Een aangeboren afwijking kan plaats vinden bij de geboorte. Door zuurstofgebrek kan iemand bijvoorbeeld niet goed ontwikkelen. In dat geval is het niet erfelijk - de ouders zijn vaak wel gezond. Iemand die een aangeboren afwijking heeft die in de baarmoeder of bij de geboorte is ontstaan geeft dit later niet door aan zijn of haar kinderen: het is niet erfelijk door te geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aangeboren_afwijking&oldid=517405"