Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Susin Nielsen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Susin Nielsen
Red Maple Award 2014 Winner - Susin Nielsen (14252928005).jpg
Susin Nielsen in 2014
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Susin Nielsen
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 1964
Geboorteplaats
Overleden
Nationaliteit Canada Canada
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken 'Wij zijn allemaal moleculen', 'Optimisme is dodelijk', 'Woordnerd', 'Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen'
Uitgeverij(en) Lemniscaat
dbnl
Handtekening
Website http://www.susinnielsen.com/
Portaal Portal.svg Literatuur

Susin Nielsen werd geboren in 1964. Ze is een Canadees schrijfster van kinder- en jeugdboeken en schrijft ook voor volwassenen.

Ze ontving een Governor General's Award en de 2013 Canadian Library Association Book of the Year for Children Award voor haar jeugdroman The Reluctant Journal of Henry K. Larsen (Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen), die gaat over de nasleep van een schietpartij op school.

Ze wilde musicalactrice worden, maar ze kon niet zingen; ze kon niet dansen; en ze kon niet acteren.

Werk en prijzen

Susin Nielsen begon haar schrijfcarrière bij de Degrassi-franchise en schreef scripts voor de tv-shows en boeken voor de serie. Nielsen speelde ook Louella Hawkins de conciërge in de televisieserie Degrassi Junior High. Na haar werk met Degrassi-franchise schreef Nielsen voor vele andere Canadese televisieseries zoals Heartland (Hartland), What about Mimi? (Hoe zit het met Mimi?) en Braceface (Beugelbekkie). Tijdens het werken aan deze shows produceerde ze drie prentenboeken voor kinderen: Hank en Fergus , Mormor Moves In (Mormor verhuist) en The Magic Beads (De magische kralen).

Haar eerste roman, Word Nerd (woord nerd), gaat over pesten, een thema waarnaar ze terugkeert in The Reluctant Journal of Henry K. Larsen (Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen). Haar boeken beschrijven vaak het effect van gebroken gezinnen op kinderen.

Nielsens boek uit 2015, We Are All Made of Molecules (We zijn allemaal gemaakt van moleculen), over twee stiefbroers en -zussen die een band met elkaar proberen te vormen, werd genomineerd voor de Governor General's Award.

Nielsens boeken zijn vertaald in het Nederlands, Frans, Portugees, Italiaans, Duits en Pools (in de Poolse taal zijn ze niet allemaal vertaald).

Nielsen's boek uit 2021, Tremendous Things (Enorme dingen - Iets heel bijzonders), werd genomineerd voor de 2022 Ontario Library Association 's Red Maple Award for Fiction.

In 2019 won ze in Nederland een Zilveren Griffel met Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen (Van twaalf tot vijftien jaar. Vertaler: Lydia Meeder

In het Nederlands verschenen

  • 2016 Wij zijn allemaal moleculen
  • 2017 Optimisme is dodelijk
  • 2017 Woordnerd
  • 2018 Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen, vertaald door Lydia Meeder - Zilveren Griffel
  • 2019 Adres onbekend - Vlag en Wimpel
  • 2021 Iets heel bijzonders - Bronzen Griffel

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Susin_Nielsen&oldid=733360"