Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Storm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Storm.jpg

Een storm is een hevige wind. Het kan in Nederland en België het hele jaar door voorkomen, maar de kansen zijn groter in de herfst en in de winter.


Wat is wind?

Wind is een koude of warme luchtstroom welke van grote invloed kan zijn op het weer op aarde, in Nederland heb je heel vaak een westelijke windstroming vanaf de Noordzee. In de zomer tijdens een warme of hete periode is de wind meestal oost of zuid.


Windsnelheid

De snelheid van de wind wordt in Nederland en de rest van Europa in Bft. aangegeven. Bft. staat voor Beaufort dit is de rekeneenheid voor wind.


Schaal van Beaufort

De windsnelheid in Beaufort is opgebouwd in 13 snelheden. Windkracht 0 is geen wind en kracht 12 is orkaan, hieronder de volledige schaal van Beaufort:

0 = Nagenoeg windstil (0 t/m 1km/h) 1 = Zwak, rookpluimen geven de richting aan (1 t/m 5km/h) 2 = Zwak, wind merkbaar aanwezig (6 t/m 11km/h) 3 = Matig, stof waait op (12 t/m 19km/h) 4 = Matig, haar waait op (20 t/m 28km/h) 5 = Vrij krachtig, stuifstof hinderlijk voor de ogen (29 t/m 38km/h) 6 = Krachtig, paraplu met moeite vast te houden (39 t/m 49km/h) 7 = Hard, lastig tegen de wind in te lopen of te fietsen (50 t/m 61km/h) 8 = Stormachtig, nog geen echte storm maar voortbewegen is moeilijk (62 t/m 74km/h) 9 = Storm, dakpannen waaien weg, kinderen waaien om (75 t/m 88km/h) 10 = Zware storm, grote schade aan gebouwen, volwassenen waaien om (89 t/m 102km/h) 11 = Zeer zware storm, enorme schade aan bossen, gevaarlijk op de weg (103 t/m 117km/h) 12 = Orkaan, zware verwoestingen mogelijk, ga niet naar buiten (117km/h of harder)

Berekening uurgemiddelde kracht

Om van een windkracht in Bft. te mogen spreken is een bepaalde voorwaarde. Deze voorwaarde is dat de wind over 10 minuten een gemiddelde binnen de betreffende Bft. waarde meet. Hierdoor kan een windstoot van 85km/h nooit een storm 9Bft. genoemd worden.


Windstoten

Tijdens een storm kunnen er verschillende hardere windstoten gemeten worden, tijdens een normale storm 9Bft. kunnen er windstoten van 100 of 110km/h gemakkelijk waargenomen worden, bij een zeer zware storm 11Bft kan dit zelfs 120 tot 150km/h worden.

Windstoten kunnen ook tijdens onweersbuien plaatsvinden, vaak wordt hiervoor gewaarschuwd in een weerbericht.


Zomerstorm

Een zomerstorm is een stormachtige wind met een uurgemiddelde van 8Bft, omdat bomen dan vol in blad staan kunnen deze minder hebben en dus sneller omwaaien, tijdens een zomerstorm kunnen windstoten van 100km/h of meer optreden.


Storm

Vanaf windkracht 9 spreken we over een echte storm welke gepaard gaat met veel regen en windstoten alsmede ook eventueel hagel. Een zware storm kracht 10 gaat gepaard met zeer zware windstoten en uitschieters naar orkaankracht. Een zeer zware storm kracht 11 veroorzaakt grote schade en met windstoten tot ver in orkaankracht is deze net zo verwoestend als een echte Orkaan. Vanaf windkracht 12 spreken we officieel van een orkaan. Windstoten tot 170km/h of meer zijn mogelijk en zelfs een uurgemiddelde van meer dan 120km/h is mogelijk.

25 januari 1990

De datum van 25 januari 1990 zal bij veel mensen nog in het geheugen vaststaan, deze dag was voor Nederland en andere delen van Europa een rampdag. De avond voor de ramp had het KNMI al gewaarschuwd voor een storm met windkracht 10. Dit kon een ramp niet voorkomen.

Omdat de wind precies tijdens de avondspits de top bereikte. Het complete sociale leven kwam die avond tot stilstand. 17 mensen zijn in Nederland gedood door deze storm.

In de loop van de rampdag werden de waarschuwingen opgevoerd naar windkracht 11 en later zelfs naar Orkaan kracht 12.

Uiteindelijk werd kracht 12 net niet gehaald maar vele windstoten zaten ver boven de eisen voor windkracht 12 waardoor deze storm best een orkaan genoemd mag worden. Ook al is het zo dat het 10 minuten gemiddelde net onder 12Bft lag.

25januari1990.jpg

De storm in 1990 was een van de zwaarste uit de Nederlandse geschiedenis. Het was gewoon zeer gevaarlijk op straat, als een storm van dat type zich nu zou voordoen geeft het KNMI een Weeralarm ROOD uit. Dit betekent blijf binnen en luister naar de berichten via radio of tv.

Bij normale stormen is een Waarschuwing of Weeralarm ORANJE genoeg.


Volgens deskundigen beleeft Europa 1x in de 15 jaar een dergelijke storm van deze groote.

Orkaan

Een storm die orkaankracht haalt is in een nieuwe schaalverdeling gekomen. Een orkaan welke in de andere schaal komt blijft in Nederland ook de orkaantitel houden. Snelheden worden altijd genoemd. De Beaufort-schaal eindigt in kracht 12, waar de andere schaal start, deze is als volgt:

S-1 = Lichte orkaan met snelheden van 118km/h tot en met 154km/h S-2 = Matige orkaan met snelheden van 155km/h tot en met 178km/h S-3 = Uitgebreide orkaan met snelheden van 179km/h tot en met 210km/h S-4 = Zware orkaan met snelheden van 211km/h tot en met 250km/h S-5 = Zeer zware super orkaan met snelheden van 251km/h of hoger

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Storm&oldid=577709"