Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Simon Stevin

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Stevin)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon-stevin.jpeg

Simon Stevin was een wis- en natuurkundige. Hij werd in 1548 geboren in Brugge, maar verhuisde in 1581 naar Leiden, waar hij aan de universiteit ging studeren. Hij overleed in 1620 in Leiden of Den Haag (hierover bestaat verschil van mening).

Zijn kennis van de wiskunde paste Simon Stevin toe op andere dingen, zoals de waterbouwkunde en landmeetkunde. Dit wordt ‘toegepaste wiskunde’ genoemd.

Simon Stevin vond het decimale breukenstelsel uit. Een decimale breuk is bijvoorbeeld 0,1 voor 1/10 of 0,25 voor 1/4). Ook heeft Simon Stevin nieuwe Nederlandse woorden bedacht voor wetenschappelijke termen. Voorbeelden hiervan zijn: wiskunde (mathematica), wijsbegeerte (filosofie), scheikunde (chemie), middelllijn (diameter) en evenwijdig (parallel) en evenredig.

Hij vond ook een zeilwagen uit, die hij over het strand van Scheveningen liet rijden. Die zeilwagen had hij gemaakt voor prins Maurits van Oranje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Simon_Stevin&oldid=598833"